16

П о време на Студената война редица жители на страни от Източния блок се опитали да избягат на запад с надеждата за по-добър живот. За повечето от тях това се оказало невъзможна задача, но някои все пак успели да сбъднат мечтата си. В същото време, има примери и за хора, извървели обратния път – от запад на изток. По една или друга причина, те били привлечени от идеята да заживеят в СССР. В следващите редове може да научите повече за някои от тях:

Анабел Бюкар

В края на 40-те години на миналия век в американското посолство в Москва започнала работа Анабел Бюкар. Родената в Пенсилвания жена била запленена от руската история и култура. Неин пряк ръководител бил посланик Уолтър Бедел Смит. Тя попаднала в полезрението на КГБ, след като започнала любовна афера с Константин Лапшин – актьор и известен плейбой, работил за НКВД. За него се твърдяло, че „ухажвал почти всяка млада и необвързана чужденка в Москва“. КГБ го убедило да продължи връзката си с Бюкар, за да я накара да дезертира, в замяна на което му било обещано да се даде тласък на актьорската му кариера.

В резултат, Лапшин ѝ предложил брак, а тя приела, след което написала писмо, в което обявила, че е взела решение да остане в СССР. По-късно Бюкар написала книга, наречена „Истината за американските дипломати“. В нея тя описва посолството на САЩ като „огромна шпионска мрежа“, пълна с некомпетентни и неморални служители. Според повечето експерти, голяма част от твърденията ѝ нямат почти нищо общо с истината, тъй като са базирани на данни, до които тя не е имала достъп. Бюкар работила в радио „Москва“ до смъртта си през 1998 г.

Едуард Лий Хауърд

Присъединилият се към ЦРУ през 1980 г. Едуард Лий Хауърд бързо привлякъл вниманието на своите ръководители. Според тях, той притежавал качества, които могат да го превърнат в изключително ценен служител. Съпругата му Мери също била вербувана от ЦРУ през 1981 г. Двамата били поканени да се присъединят към отдела, занимаващ се с шпионаж на СССР. Хауърд, обаче, се провалил на рутинен полиграфски тест. Според резултатите, той излъгал на въпроси, свързани с миналото му – по специално за употреба на наркотици и предполагаеми дребни кражби, извършени от него.

Докато двойката се подготвяла да замине за Москва, ЦРУ решило да уволни Хауърд. Вбесен, той се обадил на американското посолство в Москва по линия, за която се знаело, че е подслушвана. В резултат, той разкрил самоличността на американски агент, работещ на съветска територия. След този случай, семейство Хауърд се преместило в Ню Мексико. Смята се, че Едуард имал сериозни проблеми с алкохола, а малко по-късно бил обвинен, че е съветски информатор от дезертиралия агент на КГБ Виталий Юрченко. На всичкото отгоре, той се оказал замесен и в разкриването и последвалата екзекуция на съветския изследовател Адолф Толкачов, който в продължение на години предоставял секретни данни на американските власти.

След като ФБР започнало да го разследва, Хауърд заминал за Ню Йорк, където се качил на самолет за Хелзинки, а оттам се насочил към СССР. Щом пристигнал в Съветския съюз, той получил апартамент в Москва и дача в Жуковка. През 2002 г. Хауърд починал при мистериозни обстоятелства, след като счупил гръбнака си в резултат на падане. Подробности за инцидента така и не били разпространени.

Джеф Карни

След като се присъединил към Американските военновъздушни сили, Джеф Карни бил натоварен със задачата да подслушва и превежда телефонни разговори. Той, обаче, изпаднал в депресия заради семейни проблеми, a и мразел работата си, основната причина за което била забраната в армията да служат хомосексуалисти (самият той бил с такава сексуална ориентация). Така, Карни решил да избяга в Източна Германия, където се надявал да започне нов живот. Той притъпил към осъществяването на плана си през април 1983 г. Щом пристигнал в Източен Берлин, младият мъж бил почти моментално задържан от местните власти. Той бил разпитан от представители на Министерството на държавната сигурност (Щази), които го принудили да стане шпионин.

Използвайки кодовите имена „Уве“ и „Хлапето“, Карни пренасял секретни документи в ботушите и панталоните си или ги оставял в гора, намираща в северозападен Берлин. Той също така използвал миниатюрен фотоапарат, скрит в кутия за студен чай, за да снима документи, свързани с дейността на американската армия. Карни получавал „заплата“ от едва 300 германски марки. Любопитна подробност е, че освен това той бил снабдяван и с висококачествени стероиди.

Самият Карни твърдял, че с работата си предотвратил избухването на ядрена война между САЩ и СССР. Той събрал информация за планирана операция, в хода на които в обсега на съветските радари щели да бъдат разположени американски изтребители. Целта на Вашингтон била да се провери каква ще бъде реакцията на Москва. Опасявайки се, че съветските власти ще сметнат това за началото на нападение и ще предприемат контраофанзива, Карни веднага съобщил за случващото се на своите началници. През 1984 г. той бил принуден да се върне в Тексас и продължил своята шпионска дейност, като се срещал с агенти на Щази в Мексико и Бразилия. След като попаднал в полезрението на американските власти, Карни се завърнал в Източен Берлин, където получил малък апартамент, паспорт, както и ново име – Йенс Карни. Той продължил да подслушва телефонни разговори, а след рухването на Берлинската стена започнал работа в метрото. През 1991 г. бил арестуван и експулсиран в САЩ, където бил осъден на 12 години затвор по обвинения в шпионаж.

Джон Дискоу Смит

Роденият в Масачузетс Джон Дискоу Смит бил служител в Държавния департамент на САЩ, а в периода 1954 – 1959 г. работил в американското посолство в Ню Делхи. Той подал оставката си през 1960 г., след което посетил няколко европейски държави. В крайна сметка, Смит емигрирал в СССР, след което изпратил писмо на властите в Индия, в което разкрил подробности за дейността на ЦРУ в страната. Той също така започнал да пише статии, които по-късно обединил в книгата „Аз бях агент на ЦРУ в Индия“, издадена през 1967 г.

В нея той твърди, че един ден получил пратка, която трябвало да предаде на китайски националист в Хонконг. По-късно Смит осъзнал, че в нея имало експлозиви. По думите му, те били поставени в самолет на „Еър Индия“, който излетял от Мумбай към Джакарта, но се взривил над Южнокитайско море. При въпросния бомбен атентат, извършен през 1955 г., загинали 16 души. На борда на самолета имало делегация на китайската комунистическа партия, в която трябвало да е и премиера Джоу Енлай. Той, обаче, изпуснал полета, причините за което са неизяснени и продължават да са обект на много спекулации. Твърденията на Смит остават непотвърдени, тъй като няма категорични доказателства за участието на ЦРУ в атентата.

Още от автора:

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 47 минути

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 1 час

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 11 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 13 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 14 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 14 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 15 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 15 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 16 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 16 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 16 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 17 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 17 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 17 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна