17

П андемията от COVID-19, избухнала в началото на 2020 г., стана причина за създаването на внушителен брой конспиративни теории. Колкото и налудничаво да звучат повечето от тях, те продължават да се радват на голяма популярност – особено онези, свързани с ваксините, разработени за справянето с опасната болест. Някои твърдят, че те съдържат микрочипове, други се опасяват, че могат да доведат до безплодие, а пък трети са убедени, че самата пандемия е измама, целяща да бъде установен т. нар. Нов световен ред. Според проучване, проведено в САЩ в края на миналата година, броят на хората, смятащи, че ваксините представляват опасност за здравето, е по-голям в сравнение с този през април 2021 г. Подобни тенденции се забелязват и в други държави. На какво се дължи това? И защо редица лекари алармират, че конспиративните теории се превръщат във все по-сериозен проблем, който не бива да бъде пренебрегван?

  • „Опасните“ ваксини

„Не бива да подценяваме заплахите, свързани с подвеждащата здравна информация. Трябва да разберем защо подобни конспиративни теории се разпространяват и какво можем да направим, за да им противодействаме“, подчертава проф. Моника Уонг от Бостънския университет. Фактът, че все повече хора се страхуват от ваксините, е много притеснителен, добавя тя. Една от най-популярните конспиративни теории гласи, че те могат да предизвикат заболявания от аутистичния спектър – твърдение, което е категорично отхвърлено от Световната здравна организация (СЗО). Други смятат, че ваксините са опасни за здравето, тъй като съдържат съставки като формалдехид, алуминий и тимерозал. Всички проведени изследвания показват, че те са напълно безопасни, когато се използват в малки количества (какъвто е случаят с ваксините).

Източник: iStock/Getty Images

Някои хора пък споделят мнението, че повечето медикаменти всъщност са напълно ненужни и има голям брой алтернативни методи за справяне с болестите. Фактите, обаче, сочат нещо различно. Разработването и прилагането на ваксини срещу опасни заболявания като едра шарка, полиомиелит, морбили и рубеола е спасило живота на милиони хора по цял свят. Показателно е, че средната продължителност на живота се е увеличила от 47 години в началото на XX в. до 76 години през 2023 г. Освен това, през същия период детската смъртност е отбелязала значителен спад. В страни като Франция и Великобритания, например, тя е надхвърляла 22 на сто през 1900 г., а в наши дни е под половин процент.

  • Цената на лъжите

Щетите, които нанасят конспиративните теории, са значителни, отбелязват експертите. Според няколко изследвания, животът на близо 320 000 души в САЩ, починали от COVID-19, е можело да бъде спасен, ако въпросните хора са били ваксинирани. Дезинформацията също така е нанесла тежък удар на американската икономика. Изчисленията на анализаторите сочат, че в разгара а пандемията загубите са възлизали на между 50 и 300 млн. долара на ден.

Това е само върхът на айсберга, смята проф. Уонг. „В социалните медии има огромно количество информация за диети, хранителни разстройства, използването на различни субстанции, хронични заболявания и методи за лечение. Аз и моите колеги изследваме как младите хора използват интернет като средство да се информират по теми, свързани със здравословното им състояние. Истината е, че в повечето случаи те не успяват да се ориентират в лабиринта от данни и често стават жертви на дезинформация“, смята тя. По думите на проф. Уонг, показателни са резултатите от разследване, извършено между 2022 и 2023 г. от журналисти от „Вашингтон пост“ и техни колеги от сайта The Examination. Те разкриват, че компании, занимаващи се с производство на хранителни продукти, добавки и напитки, са плащали големи суми на популярни инфлуенсъри, за да рекламират техните продукти – нещо, за което последователите им са нямали никаква представа.

Лекарите са единодушни, че дезинформацията, разпространявана в социалните медии, не само подкопава доверието във ваксините, но и е пряко свързана с други опасности за здравето на хората. Сред тях са изграждането на неправилни хранителни навици, както и популяризирането на вредни за здравето субстанции и практики. Любопитна подробност е, че дезинформацията се отразява негативно дори и на домашните любимци. Проучване, проведено през 2023 г. в САЩ, установи, че около 53 процента от собствениците на кучета не желаят да ги ваксинират.

  • Как да се предпазим от дезинформацията?

Намаляващото доверие в науката и правителствата по света са сред водещите причини за дезинформацията. „Процеси като политическата поляризация, на която ставаме свидетели през последните години, както и задълбочаващата се неравност между бедни и богати, са идеална среда за разпространяването на неверни твърдения“, смята проф. Уонг. Социалните медии на свой ред позволяват на хората да изградят свои „информационни балони“, в които да допускат само публикации, отговарящи на техните възгледи, заглушавайки гласа на онези, които са на различно мнение. Според анализ на публикации в „Х“ (новото име на „Туитър“) от периода 2006 – 2017 г., в 70 процента от случаите потребителите са по-склонни да споделят неверни твърдения, отколкото безспорни факти.

Какво можем да направим, за да се предпазим от дезинформацията в глобалната мрежа? „На първо място, винаги трябва да се проверява кой е източникът на дадено твърдение – дали е организация като СЗО, известен експерт, на когото можем да имаме доверие или съмнителен сайт, за който не сме и чували. Освен това, важно е да обръщаме внимание и на това кога е публикуван даден материал. Причината е, че науката непрекъснато се развива и се появяват нови данни, които понякога променят представите ни по различни въпроси“, смята проф. Уонг. Освен това, колкото повече учени споделят дадено твърдение, толкова по-голяма е вероятността то да отговаря на истината, докато онези теории, които съдържат сензационни заключения, много често са откровени манипулации. „Ако пък изпитвате съмнения дали дадена публикация е основана на действителни факти или не, моят съвет е един – просто не я споделяйте с вашите приятели, тъй като може да допринесете за дезинформацията, без дори да го осъзнавате“, обобщава проф. Уонг.

Още от автора:

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 35 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 48 минути

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 1 час

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи