8

Г одина на важни решения – така някои експерти описват започналата преди дни 2024 г. През следващите 12 месеца ще се състоят избори в десетки държави, в които живеят около 4,2 млрд. души, т.е. повече от половината от световното население. Сред тях са Индия, Мексико, Великобритания, Русия и Република Южна Африка. С особено голям интерес се очакват изборите за Европейски парламент, които ще се състоят между 6 и 9 юни. Освен това, на 5 ноември ще стане ясно името на следващия президент на САЩ. Безспорно, настоящата година се очертава да бъде от ключово значение за бъдещето на западния свят. Накъде ще поемат ЕС и САЩ на фона на сериозните икономически предизвикателства, пред които са изправени и нестихващите военни конфликти в Украйна и Газа?

Европа на кръстопът

Повече от 400 млн. гласоподаватели в 27-те страни членки на ЕС ще решат какъв ще бъде новият състав на Европейския парламент. Темите, които се очаква да имат най-голямо влияние върху вота, са имиграцията, икономиката и климатичните промени. Редица анализатори очакват силно представяне на някои крайнодесни формации, но дали прогнозите им ще се сбъднат? „Притесненията, че подкрепата за евроскептиците расте, не са от вчера и се увеличиха през последните години. Въпреки това, фактите сочат, че подобни твърдения са преувеличени“, заяви за Vesti.bg Ейми Вердюн, която е професор по политически науки от университета във Виктория, Канада.

„На изборите през 2009 г. евроскептичните формации получиха подкрепа от около 20 процента. През 2014 и 2019 г. тя нарасна и достигна до около 28 процента. Искам да напомня, че преди вота през 2019 г. се очакваше тези партии да станат още по-значим фактор на европейската политическа сцена и да получат значителна част от гласовете. Това, обаче, така и не се случи. В интерес на истината, именно през 2019 г. се забеляза ръст на избирателната активност – детайл, който е от голямо значение и не бива да бъде забравян“, добавя проф. Вердюн. По думите ѝ, стратегията на евроскептиците е известна на всички – те разчитат предимно на емоционални послания и негативни новини, за да привличат избиратели. Настоящата ситуация е много деликатна, тъй като изминалите пет години бяха белязани от редица кризи, които засегнаха голям брой хора. Икономическата нестабилност, конфликтите в Украйна и Газа и притесненията, че може да избухне нова мигрантска криза са добре дошли за евроскептиците, които несъмнено ще се опитат да използват страховете на хората в своя полза.

„Много европейци не отдават голямо значение на изборите за ЕП, тъй като смятат, че те няма как да повлияят на живота им. Някои експерти дори наричат вота „второстепенен“. Ситуацията, обаче, постепенно се променя. Както вече споменах, през 2019 г. се забеляза повишена избирателна активност. Това означава, че повече хора започват да се интересуват от дейността на европейските институции и начинът, по който се вземат решения там – нещо, което е от огромна важност за бъдещето на ЕС“, смята проф. Вердюн. Тя подчертава, че предстоящият вот може да се окаже от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз. „Изборите ще помогнат за това политиките на ЕС да станат по-интересни и достъпни за жителите на страните-членки, ще дадат тласък на обществените дебати. За да укрепне демокрацията, електоратът трябва да се интересува от вота, да го приема като важно събитие, което има потенциала да повлияе на бъдещето на всеки един европеец. По мое мнение, изборите ще бъдат успешни, ако до урните отидат повече хора в сравнение с 2019 г. Това ще е доказателство, че Европейският съюз се движи в правилната посока“, допълва проф. Вердюн.

Време за реванш: Тръмп срещу Байдън

С не по-малък се интерес се очакват и президентските избори в САЩ. Право на глас имат над 160 млн. жители на страната, които ще трябва да определят кой ще бъде 47-ият американски държавен глава. Към настоящия момент изглежда, че ще станем свидетели на нов сблъсък между настоящия президент Джо Байдън и Доналд Тръмп, който управлява САЩ в периода 2017 – 2021 г. Анализаторите прогнозират, че решаващи за изхода от вота вероятно ще се окажат гласовете на няколко десетки хиляди избиратели в колебаещите се щати.

Според проучване на „Уолстрийт джърнъл“, около 73 на сто от американците смятат, че 81-годишният Байдън е твърде стар, за да бъде преизбран за президент на САЩ. Увеличава се и броят на хората, които споделят мнението, че страната не се движи в правилната посока. Въпреки това, поддръжниците на демократите са готови да подкрепят Байдън, основната причина за което е една – да не бъде позволено на Тръмп да се завърне в Белия дом. Републиканецът на свой ред е изправен пред опасността да бъде дисквалифициран от президентската надпревара. Преди дни той обжалва решението на властите в Колорадо да не му позволят да участва в предварителните избори на Републиканската партия заради неговите действия по време на масовите безредици през 2021 г. и нахлуването на демонстранти в Капитолия. Делото ще бъде разгледано от Върховния съд на САЩ през февруари. Междувременно, Мейн също извади името на Тръмп от бюлетините за задаващите се предварителни избори в щата.

„Едва ли някой се съмнява, че предстоящият президентски вот ще е от огромно значение за бъдещето на страната. Предизвикателствата пред Белия дом са много, а освен това все по-често се задава въпросът каква ще бъде траекторията, по която ще поемат отношенията между ЕС и САЩ“, отбеляза за Vesti.bg проф. Ричард Бенсел от университета „Корнел“ в Ню Йорк. Той е автор на редица изследвания и публикации, свързани с американската политическа система.

„Ако Доналд Тръмп отново стане държавен глава, той най-вероятно ще води изолационистка външна политика, което ще нанесе удар по сътрудничеството между Вашингтон и Брюксел. Това несъмнено ще се отрази върху търговската политика и мерките за сигурност, свързани с Китай“, смята проф. Бенсел. Той допуска, че е възможно Тръмп дори да изтегли САЩ от НАТО – или поне да ограничи чувствително американското участие в организацията. Подобен ход несъмнено би оказал голямо влияние върху продължаващата война в Украйна.

„Ако пък Джо Байдън спечели надпреварата за Белия дом, политиката, която води в момента, в голяма степен ще остане непроменена. Все пак трябва да се отбележи, че изборите ще се състоят чак през ноември и е възможно да станем свидетели на неочаквани обрати, така че е твърде рано да се правят категорични прогнози“, обобщава проф. Бенсел.

Още от автора:

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 53 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа