6

П редставете си следното: само седмица преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 5 ноември следващата година, в интернет се появява видеозапис от тайна среща между американския държавен глава Джо Байдън и украинския му колега Володимир Зеленски. Двама се договарят Киев незабавно да се присъедини към НАТО и да бъде задействан специален протокол, по силата на който ще бъдат нанесени удари с ядрено оръжие по цели в Русия. Разбира се, повечето хора биха се усъмнили в достоверността на видеозаписа.

Те ще обърнат внимание на някои важни подробности –като например, че качеството му е лошо, а и нито една от водещите световни медии не съобщава за въпросната среща. Други, обаче, ще повярват, че кадрите са напълно автентични, а най-лошите им страхове се сбъдват. Това ще повлияе на тяхното решение кого да подкрепят на предстоящите избори. От дълги години експерти от цял свят предупреждават, че фалшивите новини и подвеждащата информация, циркулиращи в интернет, представляват огромна заплаха за бъдещето на демокрацията. Възможно ли е те да предрешат кой ще спечели надпреварата за Белия дом?

Събития, които никога не са се случвали

През последните години една от най-често споменаваните думи, свързани с фалшивите новини, е дийпфейк. С въпросната технология се създават видео или аудио материали с невярно съдържание. „За целта се използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение. Крайната цел е да се манипулират кадри или изказвания“, обяснява Кристофър Шварц от Технологичния институт в Рочестър, който е бивш журналист, а в момента е част от проекта DeFake, посветен на борбата с фалшивите новини.

„В момента все по-популярни стават т. нар. ситуационни дийпфейкове. На практика те представляват материали, свързани със събития, които никога не са се случвали. Пример в това отношения са кадрите, на които се вижда как Доналд Тръмп прегръща известния имунолог Антъни Фаучи. Те се появиха в акаунт в „Туитър“ (преименуван на Х), свързан с кандидат-президентската кампания на опонента на Тръмп Рон ДеСантис. Друг материал, създаден с помощта на изкуствен интелект и насочен срещу настоящия държавен глава на САЩ Джо Байдън, пък беше разпространен от Националния комитет на Републиканската партия“, добавя Шварц.

„Дезинформацията и фалшивите новини бяха съществена част от изборите през 2016 и 2020 г. Няма причина да смятаме, че ситуацията ще бъде различна през 2024 г.“, отбеляза за Vesti.bg Пол Бек, който е професор по политически науки от университета в Охайо.

„Големият въпрос е в каква степен социалните медии и съдържанието, което се публикува там, ще повлияят на мнението на избирателите. По мое мнение, те няма как да предопределят изхода от вота, тъй като много по-важни ще бъдат кампаниите на кандидатите и посланията, които отправят. Въпреки това, в съвременната политика всичко е възможно. Трудно е да се правят прогнози, но едно нещо е безспорно – предстоят ни изключително интересни месеци“, подчертава проф. Бек.

Сатанински ритуали и извънземни

Какво бихте направили, ако сте натоварени със задачата да повлияете на предстоящите избори в САЩ? Каква би била стратегията ви? Как бихте използвали дезинформацията и фалшивите новини в своя полза? Отговорите на тези въпроси търсят експертите, които са част от проекта DeFake. „Като начало, трябва да прецените дали искате гласоподавателите да подкрепят определен кандидат или да атакувате неговия опонент. Може да представите един политик като герой, който спасява живота на пешеходец от кола, движеща се към него с висока скорост. От друга страна, може да представите неговия най-голям противник като злодей, извършващ престъпления. Форматът на дийпфейк съдържанието също е от голямо значение. Вместо да създадете видеоклип, може да заложите на снимка, която изглежда така, сякаш е направена със смартфон. Възможно е и да добавите логото на някоя голяма медия, за да изглежда тя възможно най-достоверно“, отбелязва Шварц.

Когато става въпрос за фалшиви новини, много важно е да се разбере към кого са насочени те, обяснява още експертът. „Вместо да се стремите да достигнете до всички гласоподаватели, може да се „прицелите“ в поддръжниците на конспиративни теории, особено в районите, които са от ключово значение за изхода от вота. Така, вашата стратегия ще включи представянето на даден кандидат или членовете на семейството му като участници в сатанински ритуали или като членове на тайна организация, контактуваща с извънземни“, смята Щварц. Той също така не изключва възможността да бъде направен опит за фалшифициране на резултатите от изборите. „На практика всяка една медия може да стане обект на хакерска атака и да бъде използвана за разпространяването на фалшиви новини, свързани с изборите в САЩ. Това не е лесна задача, но не е невъзможен сценарий“, подчертава Шварц.

Истина или лъжа?

Съществуват различни методи за разкриване на ситуационни дийпфейкове. В повечето случаи, видеоматериалите с невярно или подвеждащо съдържание са с ниско качество, кожата на участниците в тях изглежда твърде гладка, а осветлението е необичайно – детайли, които лесно могат да бъдат забелязани. „Някои дийпфейкове, обаче, са изключително професионално направени. В рамите на проекта DeFake ние използваме изкуствен интелект, за да улавяме издайническите признаци на фалшивите новини. За съжаление, това невинаги е достатъчно“, отбелязва Шварц.

Какви са съветите на експертите? На първо място, хората трябва да бъдат внимателни и да не вярват на всичко, което прочетат в интернет. „Опитайте се да не разчитате единствено на вашите познания, които може да се окажат погрешни или непълни. Доверявайте се на надеждни и проверени източници на новини и информация. Не забравяйте, че всеки един дийпфейк се опитва да се възползва от това, което сте склонни да повярвате за даден човек или събитие. Трябва да сте наясно с пристрастията си и да бъдете предпазливи, когато попаднете на съдържание, което напълно ги потвърждава. Независимо колко бързо се развиват технологиите, нашата способност да мислим критично продължава да бъде основното ни оръжие в борбата с дезинформацията“, обобщава Шварц.

Още от автора:

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 9 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 9 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар