6

У фологията представлява псевдонаука, която се опитва да даде отговор на въпроса дали сме сами във Вселената. Повечето хора, занимаващи се с подобни изследвания, са убедени, че извънземни не просто съществуват, но и редовно посещават нашата планета. Тъй като интересът към темата за НЛО е голям, има редица примери за уфолози, опитали се да спечелят пари и слава, представяйки откровени лъжи и фалшификати като „доказателства“ в подкрепа на твърденията си. Въпреки извършените от тях измами, налудничавите теории на някои от тези „изследователи“ продължават да се радват на завидна популярност.  


Боб Лазар

Робърт Скот Лазар, по-известен като Боб Лазар, е американски бизнесмен, твърдящ, че в края на 80-те години на миналия век се занимавал с изследването на извънземна технология. По думите му, той работил в свръхсекретен район, наречен S4, намиращ се близо до комплекса „Зона 51“ в Невада. Според Лазар, там имало девет космически апарата с извънземен произход. Неговата задача била да изследва в детайли системите им и начина, по който се придвижват. Твърденията му първоначално привлекли голям интерес и предизвикали сензация, но съвсем скоро станало ясно, че той далеч не е достоверен източник на информация. Оказало се, че той излъгал както за образованието си, така и за своя професионален опит. На всичкото отгоре, срещу него били повдигнати и обвинения за нелегална търговия с химически вещества и участие в мрежа, занимаваща се с проституция. Въпреки всичко това, някои почитатели на конспиративните теории продължават да вярват на Лазар, смятайки, че американското правителство го е дискредитирало в опит да прикрие факта, че разполага с извънземни технологии. 

Стели Романек

Американецът Стенли Тайгър Романек несъмнено е сред най-скандалните изследователи на НЛО. Той твърди, че е отвличан от извънземни, които го подлагали на всевъзможни експерименти и поставяли импланти в тялото му. През 2008 г. Романек дори заяви, че е заснел как извънземно същество наднича през един от прозорците на къщата му. За да докаже, че кадрите са автентични, той се подложил на тест с детектор на лъжата. Резултатите, обаче, показали, че Романек лъже. За да обясни това, ексцентричният мъж отбелязал, че страда от заболяване, което повлияло върху изследването, но без да представи доказателства в подкрепа на твърдението си. През 2014 г. той е арестуван по обвинения в притежание на детска порнография. Романек категорично отрича това и твърди, че властите се опитват да му попречат да разкрие истината за съществуването на извънземни. След като е признат за виновен, той прекара две години в затвор, след което е освободен, но му е забранено да използва компютър без надзор и да контактува с лица на възраст под 18 години. 

Джордж Адамски

Адамски е американски уфолог, роден в Полша през 1891 г. Семейството му емигрирало в САЩ, когато бил на 2 години. През 50-те години на миналия век привлякъл вниманието на много хора с налудничавите си твърдения, че контактува с представители на извънземни цивилизации и дори пътувал до няколко планети. Самият Адамски се описвал като „философ, учител и изследовател на летящи чинии“. Автор е на няколко книги, посветени на темата за НЛО. В тях описва срещите си със същества, които, по думите му, са високи, със светла кожа и руси коси. На пресконференция през март 1965 г. Адамски прогнозира, че няколко летящи чинии съвсем скоро ще се приземят в американската столица Вашингтон. Това, разбира се, така и не се случва. Не е особено изненадващо, че няма никакви доказателства в подкрепа на твърденията му, а учените го смятат на фанатик и измамник, търсещ лесна слава.   

Ед Уолтърс 

В края на 1987 г. и началото на 1988 г. Гълф Брийз – малък град, намиращ се във Флорида, привлича вниманието на редица американски медии. Причина за това стават съобщенията за наблюдавани НЛО. В основата на тези твърдения е Ед Уолтърс – местен жител, който направил няколко снимки на мистериозните обекти. Много хора повярвали, че в Гълф Брийз действително се случва нещо изключително, което науката не може да обясни. Уолтърс, обаче, отишъл твърде далеч, заявявайки, че космически кораб се приземил до неговата къща, а от него излезли пет извънземни същества. Те го видели и започнали да комуникират с мъжа на испански и английски език, използвайки телепатия. Извънземните дори му подарили книга със снимки на кучета. Малко по-късно, обаче, няколко души разкрили пред медиите, че Уолтърс е измамник, който фалшифицирал всички „доказателства“ в подкрепа на твърденията си. 

Дейвид Айк

Писател, общественик, бивш футболист и коментатор, работил в продължение на 12 години за ВВС – така най-кратко може да бъде описан Дейвид Айк. Той е автор на над 20 книги, в които излага възгледите си за различни конспиративни теории. Айк твърди, че съществува раса от влечугоподобни същества, наречени рептили, анунаки или архонти, които имат способността да променят формата си. Те управляват целия свят и манипулират човешките общества, хранейки се с негативната енергия, образувана в резултат на страховете и страданията на хората. Айк също така смята, че повечето политически лидери са рептили или са контролирани от тях. Предполага се, че въпросните същества са пряко свързани с т. нар. Илюминати. Изненадващо или не, много хора искрено вярват в теориите на Айк и ги споделят в социалните мрежи – независимо, че на практика няма абсолютно никакви доказателства в тяхна подкрепа. След избухването на пандемията от COVID-19 през 2020 г., противоречивият автор започна да разпространява теории, свързани със смъртоносната болест. По думите му, наложените ограничителни мерки представляват опит да бъдат унищожени правата и свободите на хората по цял свят.

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 6 минути

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 1 час

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 8 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 8 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 8 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром