160

П рез последните месеци все повече експерти прогнозират, че Руската федерация е пред разпад. Според тях, войната в Украйна, за която се твърдеше, че ще приключи за броени дни или седмици, се е превърнала в огромно предизвикателство за режима в Кремъл. Самият руски президент Владимир Путин заяви в интервю за телевизионния канал „Россия – 1“, че Западът се опитва да разедини федерацията и да установи контрол над някои нейни райони. Държавният глава добави, че това би унищожило руския народ, в резултат на което ще бъдат създадени нови нации – като „московци“ и „уралци“. Какво всъщност сочат фактите и основателни ли са твърденията, че може да станем свидетели на разпадането на Русия?

  • Уроците на историята

„Рано или късно, всяка империя се разпада. Какво се случва след това е изключително интересен въпрос“, отбелязва професорът по международни отношения от Бостънския университет Уолтър Клемънс. „След разпадането на Австро-Унгария, Виена не се опитва да възвърне контрола си над загубените територии. По сходен начин, крахът на Османската империя превръща Анкара в столица на по-малката, но и по-лесна за управление Турция. В периода между 1945 и 1976 г. Великобритания, Нидерландия, Франция и Португалия окончателно загърбват имперските си амбиции. Вместо това, те се опитват да установят взаимноизгодни отношения с доскорошните си колонии“, подчертава проф. Клемънс.

Други, обаче, правят опит да разширят териториите си. Най-яркият пример в това отношение е Германия по време на управлението на Адолф Хитлер. Нацистите мечтаят да превърнат страната в най-великата империя, съществувала някога – нещо, което така и не се случва. „Що се отнася до Русия, още през 1918 г. комунистическият режим се насочва към териториите, загубени по-рано. До 1922 г. са превзети Кавказ, обширни райони в Централна Азия, Украйна и Беларус, които се превръщат в част от разрастващия се Съветски съюз. Червената армия прави опит да покори Финландия, Полша и Прибалтика, но без успех. Въпреки това, след края на Втората световна война Йосиф Сталин разпростира властта си чак до Берлин, а няколко десетилетия по-късно Леонид Брежнев поглежда към далечни територии като Сомалия и Гренада“, допълва проф. Клемънс.

Войната в Афганистан през 80-те години на миналия век се превръща в повратен момент за СССР. Конфликтът изтощава Съветския съюз и на практика слага точка на имперските амбиции на Кремъл. „Всички знаем какво се случва след това – СССР се разпада, а редица държави обявяват своята независимост“, припомня още той. Всичко това е пряко свързано със събитията, на които ставаме свидетели днес. „Стремежът на Путин да възроди величието на Руската империя е очевиден. Ролята на Украйна е от голяма важност, тъй като без превземането ѝ, режимът в Кремъл няма да успее да постигне своята цел. Казано по друг начин – без Украйна, Русия няма да бъде империя. По тази причина, евентуално поражение на Москва най-вероятно би довело до падането на Путин от власт“, подчертава проф. Клемънс.

  • Неясното бъдеще на Русия

Колкото и някои експерти да твърдят обратното, разпадането на Русия всъщност е напълно възможен сценарий, смята проф. Джон Коларусо от университета „Макмастър“ в Хамилтън, Онтарио, който е автор на редица изследвания, свързани с историята и външната политика на страната. „Войната в Украйна показа, че руската армия, която е „лепилото“, поддържащо целостта на федерацията, е отслабена. Освен това, през последните няколко месеца се забелязва известно засилване на етническия национализъм в различни райони на Русия. Трябва да се отбележи, че нямаше подобни настроения преди избухването на конфликта, както и през първата му година. Според мен, желанието за независимост в някои региони расте, тъй като хората там смятат, че Кремъл вече не защитава техните интереси“, отбелязва той.

На сходно мнение е и проф. Клемънс. „От Чечня до Владивосток, т. нар. републики, влизащи в състава на Руската федерация, може да се отделят от нея в някакъв момент. В интерес на истината, не е изключено подобни събития да имат положителен ефект в дългосрочен план. Подобно на Австрия, една Русия с редуцирани граници би станала по-просперираща от когато и да е, но може и да последва примера на Турция – страна, която в известна степен все още мечтае да бъде империя, но не е добре подготвена да се справи с предизвикателствата на настоящия век“, смята той.

„Когато войната в Украйна започна, Путин искаше да демонстрира мощта на Русия. Това, което се случи, обаче, е точно обратното. Конфликтът разкри редица слабости на режима в Кремъл, което представлява фундаментална политическа промяна с непредвидими последици“, добавя проф. Коларусо. Според него, ако някои райони действително решат да се отделят от федерацията, това неизбежно ще доведе до избухването на кървави сблъсъци. „Ясно е, че никой не би имал полза от подобни събития. В бъдеще, обаче, хипотетичното създаване на нови държави би открило повече възможности за подобряване на отношенията между Изтока и Запада“, заключава той.

  • Задният двор на Китай

Обект на редица анализи е и бъдещето на Далечния изток. В средата на XIX в. Русия превзема обширни територии, които до този момент са част от Китай. През 1850 г. лейтенант Генадий Невелски основава военен пост до устието на река Амур. Генерал-губернаторът на Източен Сибир граф Николай Муравьов-Амурский осигурява продоволствия и логистика за изграждането на първите руски селища в района, а през 1858 г. Пекин официално признава придобивите на Москва. Въпреки това, статутът на въпросните територии продължава да е спорен. Доказателство е конфликтът между СССР и Китай, избухнал през 1969 г. на остров Джънбао (известен и с името Даманский).

През последните десетилетия Москва и Пекин проведоха редица срещи, посветени на въпросите, свързани с границата между двете държави. Това, обаче, не означава, че темата е приключила. В китайските учебници по история и до днес се споменава за загубата на 1,5 млн. квадратни километра, превзети от Русия, което Мао Цзедун смятал за „кражба на територия“. Както Кремъл, така и редица западни държави се опасяват, че Пекин може да се опита да превърне Далечния изток в свой сателит и източник на суровини като петрол, природен газ, злато и диаманти – нещо, което несъмнено би било от полза за китайската икономика. От друга страна, подобни сътресения имат потенциала да предизвикат размирици в Синдзян-уйгурския автономен регион, който в миналото нееднократно е ставал повод за сблъсъци между СССР и Китай.

Още от автора:

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Коментари 160
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

160 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 55 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април