4

В своята продължителна история, Католическата църква неведнъж била разтърсвана от скандали. През последните десетилетия, тя стана обект на ожесточени критики по различни причини – като позицията на Ватикана относно абортите и шокиращите разкрития, че свещеници са блудствали с деца. Какво всъщност знаем за мрачните тайни на една от най-влиятелните институции в света?

Истинската история на майка Тереза

Едва ли има човек, който да не е чувал за майка Тереза. Тя е католическа монахиня от албански произход и основателка на ордена Мисионери на милосърдието, известен със своята мисионерска и благотворителна дейност по цял свят. Истинското ѝ име е Анеза Гонджа Бояджиу. През 2003 г. (шест години след смъртта ѝ) тя беше обявена за блажена от папа Йоан Павел II, а през 2016 г. папа Франциск я провъзгласи за светица. Някои експерти, обаче, смятат, че тя изобщо не е толкова благочестива, колкото твърди Католическата църква. Нещо повече – критиците на майка Тереза определят дейността ѝ като „PR трик“, целящ да подобри имиджа на Ватикана.

Обект на много противоречия са нейните взаимоотношения с хаитянския диктатор Жан-Клод Дювалие. Смята се, че тя е получавала големи суми от него, като произходът на въпросните средства е свързан с трафик на хора и търговия с наркотици. Сред „спонсорите“ на майка Тереза е и извършилият финансови измами в размер на около 3 млрд. долара банкер Чарлз Кийтинг. Тя използвала многократно частния му самолет, а предоставените от него дарения възлизат на над 1 млн. долара. След като той бил осъден, майка Тереза отказала да върне парите, получени от Кийтинг и дори призовала американските власти да смекчат присъдата му.

Нейните критици също така твърдят, че хората, настанени в хосписите, основани от ордена Мисионери на милосърдието, били принудени да живеят в ужасяващи условия. За тях не се полагали адекватни грижи, а служителите не правели разлика между тези, които страдали от нелечими заболявания и онези, които можели да бъдат излекувани. Според някои експерти, майка Тереза била заинтересована най-вече от покръстването на умиращите и използвала даренията за мисионерска дейност, а не за подобряването на условията в хосписите. На всичкото отгоре, възгледите ѝ по някои въпроси били повече от скандални. Според нея, абортите са „най-големия враг на мира по света“ и се противопоставяла категорично на всички методи за контрацепция. Майка Тереза също така публично се обявила в подкрепа на свещеника Доналд Макгуайър, срещу когото били повдигнати обвинения за блудство с деца.

Отлъчени от Църквата

През 2009 г. Католическата църква в Бразилия се оказа в центъра на голям скандал. Причината за това стана нейното решение да накаже с отлъчване няколко лекари, извършили аборт на 9-годишно момиче, станало жертва на изнасилване. На всичкото отгоре, същото наказание получила и майка ѝ, тъй като позволила извършването на тази процедура. Извършителят на ужасяващото престъпление (доведеният баща на момичето) на свой ред не бил анатемосан. Позицията на Ватикана по отношение на абортите е обект на ожесточени критики от дълги години. Това не е особено изненадващо, като се има предвид, че според някои свещеници подобни операции не бива да бъдат извършвани дори и в случаите, в които това би спасило живота на майката.

Според експерти, проблемът е много по-комплексен, тъй като Католическата църква на практика не смята сексуалното насилие за достатъчна причина за отлъчване. Това се отнася дори и за случаите, в които жертви на подобни престъпления са деца. Неслучайно, в продължение на дълги години Ватиканът прикриваше стотици подобни скандали, а нито един свещеник, обвинен в педофилия, не беше анатемосан. През 2014 г. папа Франциск сложи край на тази порочна практика, отлъчвайки аржентинеца Хосе Меркау. Това се случи, след като свещеникът призна пред властите, че е блудствал с четири деца и получи присъда от 14 години затвор. Меркау, обаче, прекара едва 15 дни зад решетките, след което беше настанен в манастир, намиращ се близо до Буенос Айрес. Едва ли е изненадващо, че правозащитници от цял свят не спират да призовават Католическата църква да положи повече усилия, за да бъдат разкрити и наказани и други извършители на подобни престъпления.

Историците на свой ред припомнят, че темата за отлъчването е свързана и с нацисткия режим в Германия. Голяма част от лидерите на Третия райх били католици, но въпреки всички зверства, извършени от тях, само един бил анатемосан. Става въпрос за Йозеф Гьобелс – близък сътрудник и отдаден последовател на Адолф Хитлер, заемал поста министър на пропагандата и просвещението. Ватиканът, обаче, не взел решението за неговото отлъчване заради участието му в Холокоста. Причината била далеч по-тривиална – Гьобелс сключил брак с разведена жена, която била протестантка.

Геноцидът в Руанда

През 1994 г., в продължение на около четири месеца, екстремисти от етническата група хуту избили над половин милион души в Руанда (по-голямата част от жертвите били представители на общността тутси). В резултат на кръвопролитията, както и на факта, че много хора били принудени да изоставят домовете си, населението на африканската държава намаляло с приблизително една четвърт. Една от най-шокиращите подробности, свързани с геноцида, е участието на Католическата църква в него. Тук трябва да се отбележи, че по време на масовите убийства, тя била със статута на „най-влиятелната институция в Руанда“. Освен това, над две трети от жителите на страната били католици.

Съществуват редица доказателства, че Ватиканът е помогнал на някои от отговорниците за геноцида да избягат от Руанда и да се укрият в други страни. Нещо повече – твърди се, че някои свещеници участвали в избиването на невинни хора. Един от тях е отец Атанас Серомба. По време на кръвопролитията, той казал на около 2000 тутси, че могат да се скрият от екстремистите в църквата, за която той самият отговарял. Те го послушали и на 6 април 1994 г. влезли в храма, благодарейки на отец Серомба, че им помага в този труден момент.

Майка Тереза - светицата с усмивка, мъдрост и силен дух

Това, което се случило след това, е един от най-мрачните моменти от геноцида в Руанда. По нареждане на свещеника, пълната с хора църква била разрушена с помощта на булдозери. Онези тутси, които оцелели, били разстреляни от група екстремисти и самия отец Серомба. След края на кръвопролитията, той избягал в Италия. С помощта на Католическата църква, свещеникът се снабдил с фалшиви документи и ново име – Анастасио Сумба Бура. През 2002 г. бил заловен от властите и изправен пред Международния наказателен трибунал за Руанда. В момента, той излежава доживотна присъда в затвор в Бенин.

Още от автора:

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 55 минути

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 1 час

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 2 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 14 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 14 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил