2

Н езависимо дали ни се иска да го признаем или не, стереотипите са неделима част от нашето ежедневие. Най-вероятно всеки ден чувате как някой споделя мнение, обобщаващо възгледите за дадена социална или етническа група. Може би дори сте съгласни с част от тях. Стереотипите могат да бъдат както позитивни, така и негативни. В повечето случаи те съдържат изводи, които нямат почти нищо общо с реалността. Въпреки това, популярността им е изненадващо голяма. Ето и няколко примера:

  • Глупавите блондинки

Едва ли има човек, който да не е чувал поне един анекдот, свързан с това колко глупави са блондинките. Въпросното твърдение, разбира се, не е основано на никакви научни факти – цветът на косата не е свързан с нашата интелигентност. В интерес на истината, русата коса е резултат от мутация, появила се преди приблизително 10 000 години. Съществува теория, според която по-светлият цвят позволява повече слънчева светлина да достигне скалпа. Това на свой ред означава, че се усвоява по-голямо количество витамин D, което е много полезно за хората, живеещи в по-студени и мрачни райони. Какъв, всъщност, е произходът на стереотипа за блондинките? Смята се, че в основата му стои пиесата Les Curiosités de la Foire, премиерата на която се състояла през 1775 г. Тя е базирана на живота на куртизанката Розали Дюте, описана като руса, глупава (отнемало ѝ дълго време да отговори на елементарни въпроси) и сексуално разкрепостена.

  • Французите са страхливци

Франция е страна, която избягва да участва във войни, а жителите ѝ са страхливци, предпочитащи да се предадат, отколкото да се сражават. Това твърдение се радва на изненадващо голяма популярност, особено в САЩ (въпреки че двете страни са съюзници в редица военни конфликти. Не бива да се забравя, че Франция помогнала на американците да победят войските на британския крал Джордж III и да извоюват своята независимост). Според мнозина, доказателство в подкрепа на тази теза са действията на френската армия по време на Втората световна война. В резултат на офанзивата на Германия, властите в Париж били принудени да капитулират на 22 юни 1940 г. Твърдението, че Франция не оказала никаква съпротива на настъпващите войски на Адолф Хитлер, не отговаря на истината. Показателен е фактът, че в хода на ожесточените сражения между двете страни били ранени или убити около 300 000 френски и 160 000 германски войници. Историците също така отбелязват, че през по-голямата част от историята си Франция била сред страните с най-мощни армии в света, а днес е една от държавите, разполагащи с ядрени оръжия.

Ирландците обожават картофи

Един от най-разпространените стереотипи за ирландците гласи, че те са силно привързани към картофите. В исторически план, това твърдение е донякъде основано на реални факти. Към края на XVII в. картофите били използвани по-скоро като допълнителна, отколкото като основна храна в Ирландия (по това време диетата на местните жители била съставена предимно от масло, мляко и зърнени продукти). В началото на XVIII в., обаче, ситуацията се променила и картофите се превърнали в основна храна на бедните, особено през студените зимни месеци. По-голямата част от тези растения били от един и същ сорт, което се оказало сериозен проблем. Микроорганизмът Phytophthora infestans опустошил картофената реколта в Ирландия през 40-те години на XIX в., което предизвикало невиждан глад. Около един милион души загинали, а поне още толкова били принудени да емигрират. В наши дни, картофите далеч не са от такова голямо значение за Ирландия. В страната се отглеждат различни култури, предимно захарно цвекло и ечемик. Статистиката сочи, че държавата, в която се консумират най-много картофи, е Китай. Ирландия заема 59-ата позиция в тази класация.

Всички евреи са скъперници

Идеята, че евреите са готови да направят всичко в името на парите, има дълбоки корени. Експертите отбелязват, че тя е залегнала в преданията за живота на Иисус Христос. В Библията е отбелязано, че Юда Искариотски получил 30 сребърника, за да предаде своя учител. В годините преди избухването на Втората световна война, нацистката пропаганда популяризирала този стереотип, който продължава да бъде широкоразпространен и в наши дни. Независимо дали библейският разказ за Юда и Христос е основан на реални събития или не, действията на един човек преди близо две хилядолетия няма как да бъдат обвързвани със съвременните хора. Истината е, че през Средновековието, когато евреите били смятани за много заможни, повечето от тях всъщност живеели в крайна бедност. Едва след Индустриалната революция някои представители на тази общност забогатели, занимавайки се с банкерство и предприемачество. Днес, милиардери като Джордж Сорос и Марк Зукърбърг, които са с еврейски произход, са в центъра на голям брой конспиративни теории, повтарящи антисемитските послания на нацисткия режим на Хитлер.

Мъжете са по-добри лидери от жените

Темата за равнопоставеността между мъжете и жените е пряко свързана с някои стереотипи, които не спират да бъдат споделяни и в наши дни. Един от тях гласи, че мъжете са родени да бъдат лидери и умеят да изпълняват своите задължения далеч по-добре от жените. Това, разбира се, не отговаря на истината. През годините са извършени редица изследвания, резултатите от които показват, че представителите на двата пола могат еднакво добре да изпълняват различни задачи – от смяна на електрическа крушка до управление на голяма компания (или държава). Някои учени дори отбелязват, че жените могат да бъдат по-продуктивни от мъжете. Според проучване, проведено през 2019 г., представителките на нежния пол са с около 10 процента по-ефективни на работното си място от своите колеги – мъже. Друго изследване пък разкрива, че жените на лидерски позиции успяват по-лесно да изградят добри взаимоотношения със своите подчинени и да помагат за тяхното развитие. Нещо повече – те „побеждават“ мъжете дори в категории като поемане на инициатива и постигане на конкретни резултати.

Още от автора:

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 5 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 5 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 7 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 8 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 15 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон