8

А долф Хитлер е един от най-жестоките диктатори, раждали се някога, а нацистката идеология е синоним на абсолютното зло. От днешна гледна точка, това е безспорен факт, но тъжната истина е, че хората невинаги са споделяли това мнение. През 30-те години на миналия век мнозина не считали националсоциалистите за реална заплаха за мира. Нещо повече – те се радвали на изненадващо голяма подкрепа в редица държави, сред които и САЩ.

Американският фюрер и неговият „Бунд“

Един от основните елементи в нацистката идеология е стремежът към поддържане на „чистотата на германската раса“. Хитлер отлично осъзнавал, че тази идея може да привлече към неговата кауза много германски имигранти, живеещи в страни, които считал за потенциални врагове. През 1933 г., само четири месеца, след като застанал начело на Германия, в САЩ била създадена организация, симпатизираща на нацистите. В нея имали право да членуват както германци, живеещи в страната, така и американци от немски произход. Първоначално, тя се казвала „Приятели на Нова Германия“, а през 1936 г. била преименувана на „Германо-американски бунд“ (което означава „Алианс“). Изненадващо или не, организацията успяла да привлече внушителен брой хора в своите редици.

Начело на въпросния „Бунд“ застанал Фриц Кун. Той бил пламенен привърженик на Хитлер, а неговите последователи го наричали „Американския фюрер“. Въпреки че се стремял да представи пред обществото своята организация като „патриотична“ и „защитаваща американските ценности и традиции“, членовете ѝ се поздравявали с думите „Хайл Хитлер“ и като цяло всеки път, когато провеждали събрания, се държали така, сякаш са част от нацистката партия. С избухването на Втората световна война, Кун и неговият „Бунд“ били обявени за престъпници. Американското му гражданство било отнето през 1943 г., а две години по-късно бил депортиран в Германия. Той починал през 1951 г. в Мюнхен.

Летни лагери

След основаването на „Германо-американския Бунд“, неговите членове започнали да прокарват нацистката идеология в САЩ, надявайки се, че страната може да се превърне в съюзник на Хитлер. Те дори организирали летни лагери за американски младежи. Приликите с „Хитлерюгенд“ (или „Хитлерова младеж“ – младежката организация на Националсоциалистическата работническа партия) били стряскащи. В лагерите участвали момчета и момичета на възраст между 8 и 18 години, като и децата, и родителите носели специални отличителни ленти и се поздравявали с „Хайл Хитлер“. Младежите се състезавали в различни „игри“, които на практика представлявали военни тренировки, а освен това се учели да говорят и пишат на немски. Подобни лагери (общо 16 на брой) имало в цялата страна – от Ню Йорк до Лос Анджелис. Те били забранени малко след избухването на Втората световна война.

Един от най-известните лагери носел името „Зигфрид“ и се намирал в северната част на щата Ню Йорк, в района на град Яфанк. За желаещите да участват в него били построени малки къщи, а впоследствие било взето едно, меко казано, противоречиво решение – право да си закупуват земя там имали само хора от немски произход. Улиците пък били кръстени на някои от лидерите на националсоциалистите в Германия – като Хитлер и Гьобелс. В Яфанк редовно се провеждали паради, на които се развявали знамена със свастики и се произнасяли речи в защита на нацистката идеология. Въпреки че лагерът бил закрит, а земята – иззета от ФБР след края на Втората световна война, ограниченията там да не живеят хора, които не са от немски произход, на практика останали в сила чак до 2017 г.

„Спрете еврейското господство над християните“

Организацията „Германо-американски бунд“, чието седалище било в Ню Йорк, организирала множество събития на територията на САЩ. Сред тях били няколко събрания на членовете ѝ в емблематичната зала „Медисън Скуеър Гардън“. Участниците в тях използвали нацистки поздрави и скандирали лозунги като „Спрете еврейското господство над християните“. В началото на 1939 г., когато нацисткото движение се радвало на особено голяма популярност, в „Медисън Скуеър Гардън“ се състояло събитие под надслова „Про-Америка“, на което присъствали около 20 000 души. В същото време, в знак на протест срещу провеждането му, пред залата се събрали над 70 000 души. Някои от тях дори се опитали да нахлуят в нея, но били спрени от силите на реда.

Ролята на американските медии

След като Хитлер застанал начело на Германия през 1933 г., по-голямата част от американските медии очаквали, че той ще сложи край на радикалната си реторика. Някои дори смятали, че лидерът на националсоциалистите ще донесе мир и просперитет в страната. Журналистите не можели да дадат задоволителен отговор на въпроса как една маргинална партия се е превърнала във водеща политическа сила само за няколко години. В материал, публикуван през 1933 г. във вестник „Крисчън Сайънс Монитор“, се отбелязва, че в Германия няма „ни най-малък признак за нещо необичайно“, докато „Ню Йорк Таймс“ съобщава за „нова умереност“ в политиката, водена от Берлин. В статия в „Ню Йорк Хералд“ пък се подчертава, че историите за жестокостите, на които са подложени евреите, са „преувеличени и често неоснователни“.

Въпреки всичко това, повечето американци не подкрепяли нацистите. След ужасяващите събития, останали в историята като Кристалната нощ (антиеврейски погром, извършен в Германия и Австрия в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г.), допитване до общественото мнение показало, че 94 на сто от жителите на САЩ не одобряват действията на Хитлер и неговите поддръжници. Не всички, обаче, споделяли това мнение. Сред американците, които подкрепяли нацистите, бил католическият свещеник Чарлз Кофлин – една от първите обществени личности, използвали радиото, за да достигнат до масовата публика. Смята се, че милиони американци следели с интерес всяка негова изява. Той редовно критикувал „банкерите“ по време на Голямата депресия и атакувал евреите само няколко дни след Кристалната нощ. По думите му, те се опитвали да разпространяват комунистически идеи и редовно заграбвали християнска собственост. Малко по-късно, Кофлин бил свален от ефир, но слушателите му организирали протест в негова подкрепа, издигайки лозунги като „Долу евреите“ и „Не купувайте нищо от евреи“.

Още от автора:

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 минути

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 25 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 1 час

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 7 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 7 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина