15

С печелването на Нобелова награда е най-голямото признание, което един учен може да получи. За да бъде удостоени с нея, кандидатите трябва да отговарят на различни условия. Част от правилата гласят, че не повече от трима души могат да споделят едно отличие, а освен това наградите не се връчват посмъртно. Това са само някои от причините, поради които учени, допринесли изключително много за развитието на своите области, така и не получили Нобелова награда. Ето кои са едни от тях:

Дмитрий Менделеев

Менделеев не е първият учен, създал таблица на химическите елементи. Всъщност, неговото най-голямо откритие е друго – периодичният закон, въз основата на който успял да обобщи основните принципи на неорганичната химия. По този начин, той предсказал съществуването и свойствата на елементи, които все още не били открити (именно затова оставил празни места в таблицата си). Предполага се, че периодичният закон за химичните елементи бил открит през 1869 г., макар че не всички изследователи са съгласни с това твърдение. Развивайки идеите за периодичността, в периода 1869 – 1871 г. Менделеев въвел концепцията за мястото на даден елемент в таблицата като съвкупност от неговите свойства в сравнение с тези на други елементи. Той починал през 1907 г., като според редица експерти е трябвало да получи Нобелова награда за химия заради огромния си принос за развитието на науката. В интерес на истината, Менделеев бил номиниран за отличието през 1906 г., а повечето негови съвременници смятали, че със сигурност ще я получи. Ръководителят на Нобеловия институт в Стокхолм Сванте Август Арениус, обаче, изпитвал силна неприязън към Менделеев и настоял наградата да получи Анри Моасан за работата му по изолирането на флуора. Тук трябва да се отбележи още нещо – редица експерти считат немския лекар и химик Лотар Майер за съавтор на таблицата на Менделеев. Той починал през 1895 г., като също не бил удостоен с Нобелова награда.

Джослин Бел Бърнел

С името на Джослин Бел Бърнел е свързано едно от най-значимите открития в историята на астрономията – това на пулсарите (неутронни звезди, които се въртят изключително бързо около оста си, излъчвайки електромагнитна радиация). По време на работата си като докторант в Кеймбридж, тя участвала в построяването на огромен радиотелескоп, съставен от проводници, разпрострени върху площ от 18 декара. Той започнал работа през юли 1967 г., като Бърнел анализирала данните под ръководството на Антъни Хюиш. Количеството получена информация било огромно, а младата изследователка я преглеждала ръчно, което било непосилен труд. През октомври тя се натъкнала на аномалия, която била наречена LGM-1 (Little Green Men–1). Става въпрос за серия от пулсации с продължителност от 1,3 секунди. Когато Бърнел показала откритието си на Хюиш, той заявил, че то най-вероятно представлява смущение, предизвикано от сигнал, идващ от нашата планета. Истината, обаче, се оказала друга. Изчисленията разкрили, че източникът всъщност е на разстояние от 200 светлинни години от Земята. Подобни сигнали били открити и в други райони, което доказало съществуването на пулсарите. През 1974 г. Хюиш, заедно с Мартин Райл, получили Нобелова награда за физика заради своите „пионерски изследвания в областта на радиофизиката“. Бърнел не била призната за част от екипа, открил пулсарите, което възмутило редица учени. Въпреки това, самата тя на няколко пъти се изказала в подкрепа на решението на Нобеловия комитет.

Никола Тесла

През 1909 г. Гулиелмо Маркони получил Нобелова награда за физика заради неговия огромен принос в областта на радиотехниката. Своите експерименти за безжично предаване на сигнали той започнал още през 1895 г. и посветил на тях целия си живот. В началото на XX в. Маркони изумил целия свят, осъществявайки радиовръзка през Атлантическия океан на разстояние от около 3400 км. За целта, предавателят бил монтиран в Корнуол, Англия, а приемникът – в Сейнт Джонс, Нюфаундленд. Въпреки впечатляващите постижения на Маркони, мнозина смятат, че неговата Нобелова награда е трябвало да бъде споделена с Никола Тесла. Ексцентричният изобретател започнал да изнася лекции за използването на радиокомуникациите още през 1891 г., а впоследствие демонстрирал как функционират различни устройства, използващи безжична телеграфия. Между 1898 и 1903 г. Тесла получил няколко патента за изобретенията си. Едва през 40-те години на миналия век, обаче, властите в САЩ официално признали, че работата на Тесла предхожда тази на Маркони. По тази причина е напълно основателно да се смята, че той е трябвало да получи Нобелова награда. Разбира се, Тесла е можел да получи въпросното отличие и за работата си в други области. Той е най-известен с постиженията си, свързани с променливия ток и електроснабдяването. Всеизвестен факт е, че неговият най-голям съперник бил Томас Едисон. Редица историци смятат, че именно съревнованието между двамата е основната причина, поради която Нобеловият комитет така и не взел решението да отличи поне единият от тях с престижната награда, опасявайки се, че подобен ход ще предизвика голям скандал.

Алберт Шац

Туберкулозата е една от най-смъртоносните болести в историята на човечеството. С появата на пеницилина през 40-те години на миналия век изглеждало, че ерата на бактериалните инфекции е към края си. За съжаление, той се оказал неефективен срещу бактерията, причиняваща туберкулоза (известна като бацил на Кох). Със задачата да намери решение на този проблем се заел младият изследовател Алберт Шац. На 19 октомври 1943 г. той успял да изолира два щама актинобактерии, които потискат растежа на бактериите, резистентни към пеницилин. Това станало част от докторантурата му, а откритието на т. нар. стрептомицин се оказало повратен момент в борбата с туберкулозата. Значимостта на постижението е огромно, но първоначално то било приписано единствено на неговия научен ръководител – Селман Ваксман, който получил Нобелова награда за медицина през 1952 г. Шац открито се противопоставил на това решение. Той внесъл съдебен иск срещу Ваксман, искайки да получи признание за откриването на стрептомицина, както и част от приходите от прилагането на антибиотика. Въпреки че исканията му били удовлетворени, Шац останал без Нобелова награда за своята работа.

Още от автора:

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 4 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар