5

И нцидентът в Чернобилската АЕЦ „Владимир Илич Ленин“, случил се на 26 април 1986 г., е считан за най-тежката подобна авария в световната история. В резултат на експлозията, избухнала в четвърти блок на централата, се образувал голям облак от радиоактивни отпадъци. Той преминал над обширни райони от СССР и Източна Европа и достигнал Скандинавския полуостров. Близо 200 хиляди души били евакуирани от родните си места, като от замърсяването най-тежко пострадал Беларус. Никак не е изненадващо, че случилото се станало повод за създаването на редица конспиративни теории. Ето какво гласят част от тях: 

Черната птица от Чернобил

Някои хора вярват, че малко преди експлозията, в района около атомната централа се появило зловещо създание, което приличало на човек, но имало червени очи и крила. То било наречено Черната птица от Чернобил. Онези, които имали нещастието да го зърнат, започнали да сънуват кошмари и да получават странни телефонни обаждания. Някои учени предполагат, че „чудовището“ всъщност е черен щъркел – застрашен от изчезване вид, който се среща в части от Украйна (предимно в северните райони на страната). Въпреки това, повечето очевидци са убедени, че забелязаното от тях същество няма как да е обикновена птица. Дали техните разкази са достоверни и мистериозното създание е нещо повече от плод на въображението им е въпрос, на който трудно може да се даде категоричен отговор. Едно нещо, обаче, е безспорно – до момента не са открити никакви доказателства за съществуването на Черната птица от Чернобил. 

Комуната на безсмъртните

Гавдос е най-южният гръцки остров. Той се намира на около 50 км. от остров Крит и е дом на една крайно необичайна комуна, основана от група руски учени преди повече от две десетилетия. Някои от тях са преки свидетели на аварията в Чернобил. Те оцелели, въпреки че били изложени на големи количества радиация. Сред членовете на комуната има инженери, лекари и психоаналитици. Заниманията им са обвити в мистерия, а целта им е една – да се превърнат в следващата стъпка от човешката еволюция и да постигнат безсмъртие. Предполага се, че основателят на тази общност отказал да постъпи в болница в Москва след експлозията в атомната централа. Вместо това, той решил да замине за Гърция заедно с няколко свои колеги. Именно те основали комуната, която продължава да е обект на всевъзможни теории. Една от тях гласи, че учените всъщност са агенти на КГБ, които работят по секретна програма, а според друга те са дисиденти, избягали от своята родина. 

Посетители от космоса

Съществуват твърдения, че в дните преди инцидента, в района на Чернобил били забелязани мистериозни летящи обекти. НЛО било видяно и над самата атомна централа малко след експлозията. Ето какво разказал очевидецът Михаил Варитски: „Аз и още няколко души посетихме мястото на взрива. Видяхме огнена топка, която летеше много бавно. Струва ми се, че диаметърът ѝ беше шест или осем метра…видяхме и два лъча пурпурна светлина, които осветиха реактора. Всичко това продължи около три минути, след което обектът отлетя в северозападна посока“. В руския вестник „Правда“ дори била публикувана статия, в която се твърдяло, че въпросното НЛО било забелязано от стотици хора. Според изданието, обектът кръжал около централата в продължение на близо шест часа. Дали действително става въпрос за извънземен летателен апарат? Липсата на доказателства в подкрепа на въпросното твърдение не пречи на някои привърженици на конспиративните теории да смятат, че това е самата истина. Според тях, посетителите от космоса помогнали за ограничаването на радиоактивното замърсяване. 

САЩ са виновни за аварията

Всеизвестен факт е, че съветските власти първоначално се опитали да прикрият случилото се и да омаловажат размера на инцидента в атомната централа. За ръководителите на СССР също така било важно да докажат, че не носят отговорност за експлозията. По тази причина се появили всевъзможни теории, които трябвало да обяснят какви са „истинските причини“ за аварията. Една от тях гласяла, че за взрива са виновни агенти на ЦРУ. Те били натоварени със задачата да извършат саботаж, който да нанесе възможно най-големи щети на СССР. Някои поддръжници на въпросната теория смятат, че ЦРУ стои зад редица атаки срещу съветски компютърни системи и именно това е най-вероятната причина за инцидента. Според тях, в деня на експлозията американски агент посетил атомната централа – твърдение, което не е подкрепено от никакви доказателства. 

Земетресение в Чернобил

През 1996 г., десет години след аварията в Чернобил, публикуването на една противоречива теория за случилото се породило вълна от коментари. Тя гласяла, че инцидентът бил предизвикан от земетресение. Повечето експерти незабавно отхвърлили въпросното твърдение, но през 1997 г. група учени провели ново изследване, което разкрило нещо любопитно. Оказало се, че в нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. три сеизмични станции действително регистрирали слаб трус в района на Чернобил. Това се случило само 16 секунди преди експлозията. По тази причина някои учени допускат, че въпросното земетресение е сред основните причини за инцидента, тъй като атомната централа не разполагала със защита срещу вибрации, причинени от подобна сеизмична активност. 

Една от конспиративните теории, свързани с този трус, гласи, че той бил предизвикан от секретно оръжие. Много хора вярват, че по време на Студената война САЩ и СССР разработвали уреди, способни да предизвикват земетресения. Според статия, публикувана на 30 май 1992 г. във вестник „Правда“, „геофизично или тектонично оръжие действително било разработено в СССР“ – твърдение, което по-късно било отхвърлено от руското Министерство на отбраната. Темата е обект на разпалени дебати и до днес. В интерес на истината, още през 1898 г. гениалният изобретател Никола Тесла заявил, че създал машина, способна да предизвиква земни трусове. Той, обаче, така и не представил доказателства в подкрепа на думите си. Що се отнася до спекулациите, че някои страни, сред които САЩ и Русия, не само разполагат с такива оръжия, но и не се притесняват да ги използват, те продължават да се радват на завидна популярност. 

Радиоактивните животни от Чернобил

Още от автора:

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 5 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 12 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 12 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 12 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 13 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях