2

С появата на Chat GPT темата за изкуствения интелект (ИИ) придоби още по-голяма актуалност през последната година, а с това се появиха и страхове дали изкуственият интелект ще отнеме работата на хората.

Компанията Meta, собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, се готви да пусне още през септември базирани на ИИ чатботове, които да имитират различни човешки характери. В края на юли стана известно, че Google проучва използването на инструменти за изкуствен интелект за писане на нови статии и е в процес на разговори с издатели за използването на инструменти, които да подпомагат журналистите. За това, че ИИ може да е от помощ на журналистите заговори и експертът по дигитални престъпления Иса Али, която призова журналистите да възприемат изкуствения интелект, за да бъдат по-ефективни в медиите.

Източник: Getty images/ iStock

Ще останат ли журналистите без работа след навлизането на ИИ и езикови модели като Chat GPT и как ще се промени работата на медиите – ето отговорите на тези въпроси през погледа на футуролога и доцент в Института по философия и социология към БАН Мариана Тодорова и журналиста Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Изкуственият интелект се използва в медиите повече от десетилетие, но темата придоби по-голяма актуалност заради езикови модели като Chat GPT, обясни Мариана Тодорова. Според нея ИИ е трансформирал начина, по който функционират медиите, тяхното съдържание и това как се възприемат като канал за комуникация от хората. Опасенията, че журналисти ще изгубят работата си, идват на фона на криза в медиите, която наблюдаваме в последните две десетилетия, посочи Иван Радев. Според него ИИ влияе на ежедневната работа на журналистите и на всички, които извършват подобен тип дейност.

Журналистите трябва да търсят иновативен подход, критично мислене и анализи - това, което ИИ не може да прави, защото няма съзнание, каза Тодорова и добави, че ИИ ще има нужда от надзор. ИИ няма човешката етика и не може да прави преценки, базирани на етични норми, които един човек би могъл да направи, смята и Радев.

Изкуственият интелект няма да отнема работа, но ще налага преквалификация

Не само в журналистическата, но и в редица други професии, тенденцията винаги е към резки преквалификации и надграждане с нови умения, заяви Мариана Тодорова. Все още виждаме, че този тип изкуствен интелект не е съвършен и допуска много грешки. Човешкият контрол и надзор ще бъде нужен, каза тя. Според нея хората трябва да живеят с нагласата, че ще учат през целия си живот. Трябва да подобряват уменията и да ги актуализират на две-три години, смята тя.

Източник: iStock

Има професии обаче, които неизбежно ще изчезнат – например копирайтър, охранител, касиер и др. Тези дейности могат изцяло да бъдат автоматизирани и роботизирани, каза Тодорова. За всички други ще се изисква надграждане, емпатия, съчувствие. За журналистите темата за дехуманизацията ще бъде много важна. Важен ще е въпросът как да подкрепяме хората ментално и психически да се адаптират към новите промени. Журналистите могат да помогнат да се запълни баланса и да не се изпадне в тази крайност, коментира Тодорова.

Възходът на дигиталните и на социалните медии и платформи направи така, че редакциите твърде много се свиха и много журналисти изгубиха работата си. Те бяха принудени да се насочат към други професии и това най-вече се забелязва при печатните медии, обясни Радев. Според него ИИ породи същите страхове, че ще се наблюдава още по-голямо свиване на редакциите.

ИИ няма човешката етика и не може да прави преценки, базирани на етични норми, смята Радев. Според него това е сериозен проблем, на който все още няма еднозначен и категоричен отговор какво всъщност ще се случи. Другият аспект, в който пак има страхове, е свързан с разпространението на дезинформация, защото социалните мрежи, правят така, че дезинформацията да може да се разпространява много бързо, посочи той. По думите му ИИ би позволил замяната на фермите за тролове, където се плаща на хора да пишат стотици, хиляди коментари на ден.

Изкуственият интелект и трансформацията на медиите

Изкуственият интелект, наред с рисковете, създава много възможности да бъде използван за добро, за това да се върши много повече и по-качествена работа, каза Радев. Например, може да помага за по-бърза обработка на бази данни. ИИ, както може да служи, за да подпомогне тези, които създават дезинформация, той така може да послужи и за нейното разкриване, смята Радев. Има приложения, които показват дали даден текст и материал е създаден от човек или от изкуствен интелект. Могат да покажат и дали е създаден от изкуствен интелект и после е перифразиран от човек, тоест каква човешка намеса има след това в него, каза още той.

Някои от приложенията, които генерират съдържание, се справят доста добре със съставянето на текст. Доколко е достоверен е друг въпрос, тъй като на повечето от тях не им е поставено като задача да бъдат достоверни. Справят се доста добре с генериране на съдържание, което наподобява създаденото от човек. ИИ може да го направи много по-бързо, каза Иван Радев. Социалните медии преобразиха начина, по който хората употребяват информация, по който информацията достига до хората, коментира той. Алгоритмите направиха така, че те самите да подбират съдържанието, което да достига до хората.

Съдържанието, което е атрактивно за хората, вече се определя от самите алгоритми, тъй като те целят чрез нашето съдържание да доставят на потребителите реклами и да печелят от тях, каза и Мариана Тодорова. Според нея това неминуемо влияе на информацията, която се търси, как я откриваме и какво излиза като първи заглавия при търсенето в Гугъл. По думите ѝ това трансформира самата същност на информацията. На преден план излизат по-атрактивни, по-скандални заглавия, монополизира се информацията. Изчезват типични жанрове като аналитично предаване, дискусионно предаване, разследваща журналистика и др., каза Тодорова.

Хората насочват вниманието си към по-кратка и съдържателна информация и информиране само от заглавие, каза още тя. Това е заложено от самото съществуване на социалните медии, чиято поява води частично до това, че всеки човек би могъл да създаде своя индивидуална, лична медия, свой канал за комуникация, обясни футурологът.

Друга голяма трансформация ще дойде с компании, които вече пишат съдържание и изместват начина, по който Гугъл и Уикипедия консумират информация, смята Тодорова. Хората, които се предоверяват на използването на Chat GPT и не проверяват източниците, няма да извървяват дългия път на проверка на една информация и ще използват тази синтезирана информация наготово. Освен че това ще има пряк ефект върху медиите, всички журналисти, които се занимават със създаване на обикновено съдържание, без критичен анализ и рефлекси, ще бъдат освободени, смята тя.

От друга страна, виждаме обратния ефект – от това, че информацията е синтезирана, залязоха много авторитети. Това провокира създаването на специфични подкасти, които да задоволят нуждата на хора, които все още имат необходимост от по-специфично съдържание и не го получават, обясни Тодорова.

Източник: iStock

Авторските права

Любопитен е и казусът за авторските права за съдържанието, създадено от изкуствен интелект. Никоя компания, която притежава такава платформа за генеративен изкуствен интелект, който създава съдържание, не претендира за авторски права върху него, обясни Иван Радев. По думите му това е, защото всяко съдържание върви с определен тип отговорност и те много добре си дават сметка, че може ИИ да се използва и за добро, и за лошо, и след това да има претенции, ако се използва за лошо, каза още той.

Модели като Chat GPT създават доста невярно съдържание и цитират погрешни източници, които не съществуват. Те са програмирани винаги да задоволят потребителя, коментира Тодорова. Според нея това ще доведе до много фалшиви новини, фалшифициране на историята, ползване на Chat GPT 3 и 4 за тролове и намеса в избори. Тук е шансът на традиционните медии да се възродят, заяви тя.

Има ли лимит изкуственият интелект

Има експерти, които смятат, че езиковите модели са достигнали своя лимит и спад, каза Мариана Тодорова. Други смятат, че ще се подобрят многократно. Особено ако се появи т.нар. генерален изкуствен интелект, който да отчита елементи на съзнание и воля, но не може да се каже еднозначно дали ще се случи или не, обясни футурологът.

Безспорно винаги ще има трансформация при технологичните скокове, които човечеството достига, а тя е съпътствана със страх, каза Иван Радев. По думите му въвеждането на определен тип машини променя коренно индустриите, но хората не остават без работа, просто започват да работят друг тип професии.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 42 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 2 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 9 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 9 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април