3

О т дете рисуването е негова страст. Неслучайно следва и в Националната художествена академия със специалност „Индустриален дизайн“. В детските си години „създава“ коли на белия лист с молив и флумастер.

Привлечен е от тях, както много момчета по онова време. Към днешна дата нещата не са много по-различни. Този път ги превръща в реалност. Талантът му е забелязан от американско студио и започва да твори автомобилни дизайни за „Бързи и яростни“. А тези дни се бори с изкуствения интелект чрез ума си, за да го надхитри. И твърди, че успява.

За умението да твориш различно и усета за детайл, както шанса да бъдеш забелязан на световно ниво, пред Vesti.bg, говори автомобилният дизайнер Милен Иванов.

Източник: Pixabay

Милен, започвате да рисувате като малък, като избирате да „монтирате“ автомобили върху белия лист. Откъде дойде страстта към колите, любител на „Формула 1“ ли бяхте?

Всъщност не, даже изобщо. Станах фен на „Формула 1“ едва преди две години. Като малък върхът на машините бяха колите. Виждаш ги на улицата, а като бях малък не бяха много разпространени компютрите и колите бяха най-впечатляващото, което виждаш тогава.

Относно дизайна при автомобилите, измислена ли е вече „топлата вода“ или винаги има нещо, което не е създадено?

Основното при един автомобил е той да има 4 гуми и 4 врати. Но относно самия дизайн, добре забравеното старо го използват при джиповете, но при спортните автомобили се използват нови идеи и въведения, по-скоро аеродинамиката, която в миналото я е нямало. В момента при спортните коли няма препратка от миналото.

Източник: Личен архив

Като стана дума за джип, точно един такъв Ви „изстрелва“ като име на световния пазар. Създавате го за игра, но по-късно той се превръща в реална кола. Каква беше идеята Ви в началото?

Ако ми поръчат да направя кола за игра, която ще карат на Марс, естествено, че това е само игра и аз не бих се съобразил с много нещо, защото е въображение и може да правиш, каквото искаш. Но, ако поръчат автомобил за филм, да кажем, ще я кара Батман и тогава колата ще изглежда сравнително реално, но ще прави щури неща, като това да изстрелва стрели или да скача от високо. Тук има измислица, но има и реалност. Третата стъпка е – за реалния свят, където ще се произведе. Там има стандартни ограничения. Идеята е да покрия всяко едно от тези неща, доколкото мога – колата да може да стане реалност, но и да е част от игра или предназначена за филми. Това беше идеята ми. Джипът е направен за мое портфолио. По този начин с мен се свързаха както от Game студиа, така и истински производители на автомобили.

Кой беше първият, който се свързва с Вас и кога този автомобил стана реалност?

Тук става дума за бутикови производители. Те имат бази само за дизайн и всичко е строго секретно. Бутиковите производители правят индивидуални модели за клиенти, на които вече им е омръзнало да имат всички коли от т.нар. нормални производители и започват да се насочват към бутиковите. Затова и бройките са максимално 50. Първо с мен се свърза руска фирма, после и такива от Южна Африка, Тайланд и Америка.

Източник: Личен архив

Кои световни звезди в момента карат джипа, създаден от Вас, и има ли българин, който да си го позволи?

Относно позволяване – има, защото по нашите улици се карат много скъпи автомобили, а базовата цена (без екстри) на този джип стартира от 285 000 долара. Има и българи, които го притежават. Човекът е от рап музиката. Това е шоу кола за някой, който иска да бъде много екстравагантен.

Какво искат богатите?

Искат да се отличават. Има два вида богати. Едните са тези, които не искат да се набиват на очи и другите, които пък много искат да бъдат на показ. Това има и психологично обяснение. Като малък, когато си нямал, после държиш да покажеш, колко много имаш това, което ти е липсвало, а когато един човек е имал достатъчно, като дете, то като порасне, за него това е нормално и не парадира.

Източник: Личен архив

Мъжка суета ли са такъв вид автомобили?

Да и също да бъдат гледани. Бих го определил и с това, както едно време мъжете са ходели на лов, не само, защото е трябвало да изхранват семейството, а и защото е било тръпка и има адреналин.

Получил сте професионална покана от американско студио да работите за кино хита „Бързи и яростни“. Как Ви откриха и какви задачи Ви поставиха?

Universal Pictures държат правата за „Бързи и яростни“. Тъй като той вече е 10 части, започват да дават филма на франчайз на други студиа, на такива с анимации също, дори в Индия има собствен „Бързи и яростни“, на локално ниво. По този начин може да се направи филм с тяхното име, като те взимат процент от това. От Netflix искат да направят анимация, базирана на филма, която да се казва „Бързи и яростни: Шпионски състезатели“, като идеята е да бъде детски филм и да е на серии. Американското студио „Dream works” прави анимацията по този проект и реално работих за тях две години (от 2018 г. до 2020 г.), като създавах коли за този проект.

Източник: Личен архив

Преди всичко това, Вие сте работил в тунинг студио. Кое беше най-различното нещо, което създадохте още тогава?

Там имаш допир до колата с ръце и можеш да разбереш, какъв е реалният размер на дадения автомобил. Има специфики. Трудно е да се направи един волан, например. Когато се занимавах с това, работих за известен период и в Китай, където водех обучение относно тунинг в едно студио.

Източник: Личен архив

Колко души има като Вас в България?

То е много специализирано и не се знаем много, единици са. Самото търсене е малко и в България не сме конкуренти помежду си, защото липсва такъв пазар. Относно търсенето, то идва от цял свят и в този смисъл ти се конкурираш с целия свят.

В момента, по каква задача работи умът Ви?

В момента надграждам, за да покажа нови умения. Работя основно по изкуствения интелект. Той започва да прави дизайни, но аз виждам кое все още не може да този ChatGPT и насочвам новите си знания в тази посока. Това, което правя сега, са едни по-специални анимации. Изкуственият интелект може да направи дизайна, не перфектно, а като бегла скица. Това, което той все още не може, е да взима решения за разглобяване и анимиране на някакви неща. Представете си филма „Трансформърс“, където колите се превръщат в роботи. Ето това ChatGPT все още не може да направи. Или евентуално може да го стори, но нищо с нищо няма да има логика, а ще изглежда трансформиране като преливка. Няма кой да обучи изкуствения интелект да го направи това, тъй като е много малка ниша. Създавам информация, която я няма, а ChatGPT прави само неща, които хората вече са създали, тъй като той е зареден с информация от хора и просто миксира някакви снимки.

Източник: Личен архив

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

"Под прикритие": За умението да бъдеш незабелязан-частният детектив Зара Атанасова

Любов в планината: Семейство събира сродни души на „Разходка за необвързани“

Онкологът д-р Росица Кръстева: Диагнозата „рак“ не бива да плаши хората

Петър Байков: Човекът с 50 гласа

Актрисата Гергана Данданова от "Клетката" разкри как се работи с Асен Блатечки

Фотографът Иван Шишиев: Снимката с трамвая проби като меме и в Токио

„Мис България 2023“ Елизабет Кравец: Сама съм

Спасение от куршумите: Българката Биляна Милушева приюти две украински семейства

DJ-ят Николай Нанчев: Докато не стъпиш на „Ел Камино“, не знаеш какво те очаква

Бившият шампион по културизъм Ангел Трендафилов: След 47 години открих родната си майка, която се съгласи да стане мой донор и ме спаси

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

Коафьорът Цветелина Михайлова: Диагнозата „рак“ ми даде урок

Огненият артист Пламен Петков: Умението да рисуваш фигури с огън

Дизайнерът Стоян Радичев – орисан да облича жените красиво

Какво предсказва за България и света гадателят Нобрега да Лус

Богоявление в Зверино: "Засвирят ли гайдите, кожата настръхва и духът се извисява"

Българският Брад Пит: От Перник до Чикаго и обратно

Българските деца – как се хранят и колко се движат

Гастроентеролог: Така ще избегнете "есенното коремче"

Психолог за „опустяващото гнездо“: Не пречете на детето да бъде самостоятелно

Розовата къща: Наркозависими споделят обща съдба

Най-татуираната българка: След №100 спрях да ги броя

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

Адвокат Димитър Марковски: Истината винаги е само една и тя е на Господ​

Розалина Попова: Да влезеш „в кожата“ на Моника Белучи

Кога един човек се превръща в убиец?

Психолог: Не може да доведете детето и да кажете „Ето, ремонтирай го“

Психолог: Никога не поставяйте детето в тази ситуация

Абитуриентката Ани: Тъжните моменти в Дома за деца са много

Ива Русинова - красивото лице на дрифта

Какво пък разбират жените от футбол? Отговарят фенките

Виктория Георгиева: Хубаво е да имаме различни участници на „Евровизия“

Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Скъпа, започна Европейското. Можеш спокойно да излезеш с приятелките си. - Ах, колко хубаво! Кога да се прибера? - На 14 юли!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Израел води &quot;война за съществуването си&quot;</p>

Израел води "война за съществуването си" и се нуждае от американски оръжия

Свят Преди 2 минути

Нетаняху разгневи Вашингтон, обвинявайки САЩ, че "задържат оръжия и боеприпаси за Израел"

<p>Русия обмисля промени в ядрената си доктрина (ВИДЕО)</p>

Путин: Русия обмисля промени в ядрената си доктрина

Свят Преди 1 час

Руският президент не изключи възможността Москва да предостави високоточни оръжия на Пхенян

Руска атака в Донецка област, има загинали и ранени

Руска атака в Донецка област, има загинали и ранени

Свят Преди 3 часа

По предварителни данни руските сили са използвали реактивна система за залпов огън БМ-30 "Смерч"

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Свят Преди 3 часа

Ливанската групировка "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база в отговор на смъртта на един от бойците си

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Любопитно Преди 4 часа

В рамките на 3 месеца 58-те стажанти, избрани след прецизен подбор, ще работят с опитен ментор

<p>Пътно произшествие между тротинетка и лека кола, има тежко ранен</p>

Пътно произшествие между тротинетка и лека кола в Русе, има тежко ранен

Свят Преди 4 часа

Тестът за алкохол на шофьора е отрицателен

<p>Тя е&nbsp;най-младият възпитаник на Тексаския университет (ВИДЕО)</p>

16-годишна тийнейджърка е най-младият възпитаник на Тексаския университет

Свят Преди 4 часа

Хана е осиновена от южна Етиопия през 2008 г.

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

България Преди 4 часа

Мандатът на Йенс Столтенберг приключва на 1 октомври

<p>Задържаха двама служители на НАП в Кърджали, ето защо</p>

Задържаха двама служители на НАП в Кърджали

България Преди 5 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

България Преди 5 часа

55 души са пострадали в Москва, 30 от тях са в тежко състояние в реанимация

<p>Разкриха контрабандни надуваеми лодки на &bdquo;Капитан Андреево&rdquo; (СНИМКИ)</p>

Разкриха контрабандни надуваеми лодки на „Капитан Андреево”

България Преди 5 часа

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците

<p>Бъдещето на стипендиантите на &quot;Фулбрайт&quot;</p>

Не искам да попадна в затвора: Бъдещето на стипендиантите на "Фулбрайт"

Свят Преди 5 часа

Руските граждани могат да бъдат осъдени на до 5 години затвор за сътрудничество с такива организации

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Свят Преди 5 часа

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса

<p>Майката на Папи Ханс е автор на разказа, по който писаха седмокласниците</p>

Майката на Папи Ханс е автор на разказа, по който писаха седмокласниците

България Преди 5 часа

"Има едно измерване, в което по-добрите ще излязат нагоре", разкрива Кристин Димитрова

<p>Огнено бедствие в Чанаккале (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Огнено бедствие в Чанаккале

Свят Преди 5 часа

Причината за пламването на пожара засега не е известна

Екземпляр от първото издание на Хари Потър бе продаден за 57 000 долара

Екземпляр от първото издание на Хари Потър бе продаден за 57 000 долара

Любопитно Преди 6 часа

От книгата някога са издадени едва 500 бройки заради съмнения, че ще се продава