1

Фотографията може да има много определения. Несъмнено обаче тя дава едно – усещане за естетика... Точно това прави и фотографът, създател на „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев.

Той е посветил последните години от живота си на Street фотографията и показва София като град, който диша, разхожда се, усмихва се, плаче, ликува, тъгува, пулсира... Въпреки че е от малко село в близост до Сандански, той е обикнал София като място, което му дава живот, а не като мащеха, която само го изхранва.

Негова страст е да се катери по сградите и да снима от птичи поглед. Има и дрон, но предпочита сам да изкачва височините, за да види как изглежда хоризонтът от горе. Всеки ден хваща фотоапарата и обикаля по улици, площади, малки дворчета, квартални алеи и междублокови пространства, за да търси красотата във вратите, прозорците, пощенските кутии и тухлите на фасадите.

За усета да уловиш мига, за улиците и хората и за кратките истории със съдържание, пред Vesti.bg, говори човекът за обектива Иван Шишиев.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Иван, кога започнахте да снимате София?

Беше на 13 септември 2005 година. Помня датата не за друго, а защото на 14 септември откриват учебната година в Софийската духовна семинария, където на 14-годишна възраст аз започнах да уча там. И така, на 13-и ние трябваше да се явим в Семинарията. Хванах трамвай № 14 от гарата, тогава такъв трамвай съществуваше все още. Стигнах до църквата „Св. Седмочисленици“ и вече бях влюбен в тази сграда.

Интересен детайл от Вашата автобиография е, че сте завършил Духовната семинария. Как стана преходът към фотографията?

Брат ми е по-голям от мен с 14 години, а сестра ми с 12 години, поради което на тях се падаше честта да изнесат семейството и да им казват къде да учат Аз съм изтърсакът, и ми казаха: „Където искаш учи“. Понеже баща ми е свещеник и съм слушал много легенди за Семинарията и затова реших да се запиша там. Това е една огромна казарма, то е като военно училище и е нещото, което ме научи да бъда постоянен. Така започна моята любов към София. Случката, с която започнах да снимам, е малко по-късно. Преди това съм снимал с лента кози и овце на село. Обаче, когато в София започна окупацията на университета и аз си купих фотоапарат с идеята да снимам няколко неща. По-късно обикалях известно време в Западна Европа на автостоп. Там има хубави катедрали. Когато се върнах, започнах да снимам града, но снимките на ги публикувах. Показвах ги на приятелите, които ми казваха някъде да ги публикувам. Шест месеца по-късно реших да им тръгна по акъла и вече 8 години това нещо го правя.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Черно-бялата или цветната фотография е по-подходяща за снимане в града?

В началото правих монохромна фотография, но си казах, че хората не искат да виждат това. Хората го виждат като сив град, ако и аз им го дам така, значи ще има някакъв проблем. Ако това е Париж, ще е супер, защото градът го предпоставя. Тук обаче аз нямам право да слагам монохромна фотография. Първоначално правех 100 снимка монохром и една цветна, после обаче обърнах нещата – на 1000 снимки има по една черно-бяла.

Към всяка една от Street снимките всеки път слагате кратко и ударно заглавие. Как го измисляте, от какво се ръководите?

По този начин се опитвам малко да вкарам в канал хората все пак, какво виждат. Те виждат нещо и си мислят, че го правя с някаква друга идея, но в действителност го правя с определена такава и затова слагам заглавие. Заглавията са такива, каквито са, благодарение и на големия брой книги, които съм изчел.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Емблематичният кадър с трамвая Ви направи популярно име за няколко часа. Как си обяснявате това?

Да, това беше снимката, която избухна. Дори се появи като меме и в Токио. Това беше търсен момент и насочих фотообектива натам.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Мнозина използваха Вашата снимка тогава, но едва ли са искали позволението Ви за това...

Да, това е така. Иначе във фотографията има някаква анонимност. Ти можеш да познаваш дадена фотография, но по-рядко знаеш за фотографа, който седи зад нея. Затова и аз не си щамповам името на дадена снимка, както някои го правят. Не слагам лого, воден знак или каквото и да е, защото ако човек хареса една снимка, той ще я одобри, без да се интересува кой е авторът.

Кой град в Световен мащаб Ви се снима?

Наскоро бях в Прищина и много ми хареса. Имах други очаквания за него. Истанбул и Белград са много „живи“ градове.

В София има ли тайни места за Вас?

Вече няма. Мислех, че има, но вече бях там, видях ги и не са ми тайни.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Има ли „правилно“ и „грешно“ снимане, някакъв стандарт?

Има стандарт спрямо учителите, които обучават своите ученици на даден такъв.

Кой е Вашият учител и заимствал ли сте нещо от някой световнопризнат фотограф?

Бресон е изключителен, както Роберт Капа. Те са военни фотографи. Първият е измислил именно това „да уловиш мига“. Оказа се, че Бресон даже и снимал и на Балканите. В Югославия е бил, за да направи едни кадри. Всеки фотограф трябва да си изгради абсолютно свой стил, а не да подражава на някой друг, защото тогава тръгват сравненията.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Кое е това нещо, което може да Ви впечатли от градския пейзаж?

Много зависи точно какво се случва в този даден момент. Аз снимам с 500-милиметров, който е много тежък фотообектив и заставам отдалеч, с идеята да не притеснявам хората. Гледам да ги снимам, без да ме видят, защото, ако ме забележат започват да вдигат някакви стойки и снимката вече се разваля, не става. Това е много специфично, защото фотографите до голяма степен сме нагли. Отиваш, наглееш пред останалите, те ти се карат, а ти им се озъбваш.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Искате ли позволение, когато снимате на открито хората и имал ли сте ситуации, в които някой е искал да изтриете дадена снимка?

Има даже и хора, които съм ги снимал по тяхно желание и после не им е харесало това. Веднъж гледах едно момченце, което буквално рушеше една люлка, просто я счупваше, а майка му седеше отстрани и го гледаше. Тя ме видя, че снимам и каза „Не, недейте да снимате, как може така“, хвана го и си тръгна. Не можех да повярвам, че тази жена не му се кара и просто не му каза „Недей“.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Коя е градската история, която Ви е развеселила и тази, която Ви е натъжила?

Весело е, когато снимам кучета и котки. Те също позират, което е много интересно. Животните усещат добротата и с тях винаги е забавно. Имам и тъжни кадри. Една такава история е дядо Мишо. Той е като баба Мария, която биеше камбаните на „Александър Невски“. Това бяха хора, които съществуваха в този град. Те си заминаха, а искам някак си да останат и хората да ги запомнят, защото това са хората, които превръщаха града ни в такъв, какъвто е. Има още такива хора. Когато видех дядо Мишо всеки път на ъгъла на „Раковска“ и се чувствах спокойно. Ти знаеш, че светът е там, всичко е наред.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

През кой сезон София е най-красива за снимки?

Най-красивият сезон идва – есента.

Кой е любимият Ви столичен квартал за снимане?

Те са много, но аз харесвам Кремиковци и Хаджи Димитър заради стенописите по стените, които са много добри. Лозенец е старинен, някак си отшумял. Центъра също е привлекателен много.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Мечтаете ли да има машина на времето и да може да снимате „стара“ София, каквато е била някога?

Това съм си го мислил. Представи си, че си фотограф, който снима точно момента, когато Османска София се превръща в съвременна София, как кривите улици стават прави, как се разрушава, как се строи, как събарят минаретата на джамиите... Бих снимал точно тези промени. Това е промяна на града, която ми се иска да я видя как се случва, защото лежерната Османска София трябва да се превърне в модерната София. Велико!

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Какво не знаят жителите на София, което Вие узнахте, научавайки го докато снимате през тези години?

Един от тези детайли е, че в София всъщност има седем реки. Но мога да спомена и ул. „Алабин“. Там отгоре, над безистените с адвокатските дружества, има един феникс. Сега като стане есен, слънцето залязва и един лъч винаги прорязва и докосва феникса, и той става червен. Това е нещо, което никой не знае.

След 10 години, каква София искате да снимате?

Винаги искам да снимам по-добра София, с по-усмихната и по-добри хора. Такива, които си харесват града. Това ми е идеята. Вече павета, дупки или каквото и да е, всичко ще се оправи. Това са неща, които през годините винаги са се променяли. Този градски метаболизъм няма как да го спреш. Хората, които ги е грижа за града им – това трябва да остане.

Източник: Личен архив/ Иван Шишиев

Какво вижда фотографът, което другите не успяват и кое е важното – да бъде бърз, да бъде талантлив или да има добра техника?

Техниката никога не е най-важното нещо. Познавам един страхотен фотограф, който направи най-добрите си снимки със сапунерка. Счупи му се фотоапаратът и той взе една сапунерка. Роберт Капа като е правил Денят „Д“ (това е Десантът в Нормандия) чупи му се фотоапаратът и той влиза в първия магазин за лещи и си сглобява фотоапарат. Затова и снимките са му размазани тогава, защото той всъщност не е имал апаратура. Фотоапаратът никога не определя един фотограф. Понякога телефоните имат по-добра техника. Един от добрите световни фотографи на звезди, който снима Брад Пит, Дженифър Анистън, и т.н., той ги снима с телефон. Бързината е много важна, защото, ако нямаш бързина и око да видиш това, което ще се случи, няма значение, каква техника имаш. Трябва да имаш „око“ за тази работа и да осъзнаеш, че няма труден ъгъл, а има некадърен фотограф.

Още от автора:

„Мис България 2023“ Елизабет Кравец: Сама съм

Спасение от куршумите: Българката Биляна Милушева приюти две украински семейства

DJ-ят Николай Нанчев: Докато не стъпиш на „Ел Камино“, не знаеш какво те очаква

Бившият шампион по културизъм Ангел Трендафилов: След 47 години открих родната си майка, която се съгласи да стане мой донор и ме спаси

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

Коафьорът Цветелина Михайлова: Диагнозата „рак“ ми даде урок

Огненият артист Пламен Петков: Умението да рисуваш фигури с огън

Дизайнерът Стоян Радичев – орисан да облича жените красиво

Какво предсказва за България и света гадателят Нобрега да Лус

Богоявление в Зверино: "Засвирят ли гайдите, кожата настръхва и духът се извисява"

Българският Брад Пит: От Перник до Чикаго и обратно

Българските деца – как се хранят и колко се движат

Гастроентеролог: Така ще избегнете "есенното коремче"

Психолог за „опустяващото гнездо“: Не пречете на детето да бъде самостоятелно

Розовата къща: Наркозависими споделят обща съдба

Най-татуираната българка: След №100 спрях да ги броя

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

Адвокат Димитър Марковски: Истината винаги е само една и тя е на Господ​

Розалина Попова: Да влезеш „в кожата“ на Моника Белучи

Кога един човек се превръща в убиец?

Психолог: Не може да доведете детето и да кажете „Ето, ремонтирай го“

Психолог: Никога не поставяйте детето в тази ситуация

Абитуриентката Ани: Тъжните моменти в Дома за деца са много

Ива Русинова - красивото лице на дрифта

Какво пък разбират жените от футбол? Отговарят фенките

Виктория Георгиева: Хубаво е да имаме различни участници на „Евровизия“

Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дуда: С Украйна ще се разберем помежду си

Дуда: С Украйна ще се разберем помежду си

Свят Преди 30 минути

Дуда: За мен сътрудничеството с Украйна и подкрепата за Украйна имат исторически измерения

Температурен рекорд падна в Хасково

Температурен рекорд падна в Хасково

България Преди 2 часа

Прогнозите са, че утре може да има нов рекорд

<p>Откриха нива с канабис в Софийско, задържан е 25-годишен мъж</p>

При спецакция: Откриха нива с канабис в Софийско, задържан е 25-годишен мъж

България Преди 7 часа

По случая е образувано досъдебно производство

<p>Нов вариант на COVID-19 е засечен в Гърция</p>

"Пирола": Нов вариант на COVID-19 е засечен в Гърция

Теми в развитие Преди 7 часа

Здравното министерство констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти

Втори товарен кораб със зърно е отплавал от Черноморск

Втори товарен кораб със зърно е отплавал от Черноморск

Свят Преди 8 часа

Това потвърди украинският заместник министър-председател по въпросите на възстановяването на Украйна Олександър Кубраков

Нова руска атака в Херсон, има жертва и ранен

Нова руска атака в Херсон, има жертва и ранен

Свят Преди 8 часа

Русия съобщи пък, че е свалила близо до Крим ракета и два дрона на Украйна

<p>Митрофанова: Москва няма да предприема огледални мерки</p>

Митрофанова: Руското МВнР ще извика българския посланик, но Москва няма да предприема огледални мерки

България Преди 8 часа

Това каза руският посланик в София във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България

Тежка катастрофа между два автобуса и ТИР в Румъния, над 60 души са ранени

Тежка катастрофа между два автобуса и ТИР в Румъния, над 60 души са ранени

Свят Преди 8 часа

Инцидентът е станал в окръг Телеорман

Ново проучване: Пациентите имат по-добри резултати, когато са лекувани от жени

Ново проучване: Пациентите имат по-добри резултати, когато са лекувани от жени

Технологии Преди 9 часа

За да осигурят най-добрата грижа за пациентите, организациите трябва да подкрепят жените лекари и да научат как успяват постигат тези добри резултати

Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

България Преди 9 часа

Вицепремиерът е част от българската делегация в Ню Йорк, където се провежда 78-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

<p>Денков:&nbsp;Когато някой извършва неправомерни действия, има санкции</p>

Денков: Дискусията за службите се води в НС, тя трябва да е силно експертна

България Преди 9 часа

Премиерът коментира и експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България

"15-минутен град": AI може да проектира по-добра инфраструктура от хората

"15-минутен град": AI може да проектира по-добра инфраструктура от хората

Технологии Преди 9 часа

AI моделът може да проектира градски зони с размери на няколко квадратни километра

<p>Руската църква в София затвори врати</p>

Руската църква „Свети Николай“ в София затвори врати

България Преди 10 часа

Това обявиха от МВнР на Русия

Часове след смъртта си: Как пенсионерка прехвърли имоти на своята гледачка

Часове след смъртта си: Как пенсионерка прехвърли имоти на своята гледачка

България Преди 10 часа

Новата собственичка представлява починалата чрез пълномощно

„Дестинация: Вино“ в „Темата на NOVA“

„Дестинация: Вино“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Защитавали ли са български духовници интересите на Русия?

Защитавали ли са български духовници интересите на Русия?

България Преди 10 часа

Агенцията за национална сигурност експулсира руски гражданин и двама граждани на Беларус