От културизма до бръснарницата: Бербер Кольо Георгиев
Кольо Георгиев   
Източник: Георги Димитров
1

П рез последните няколко години осезаемо се увеличиха местата, които са запазена територия само за мъже. Такива са бръснарниците, където представителите от мъжкия пол отиват да оформят коса, брада и вежди, а и да си поговорят... по мъжки.

Добре забравеното старо отново е възродено и е на мода. В много квартали може да откриете символа на този тип салони, а именно – бръснарския полюс, оцветен в бяло, синьо и червено. Видите ли го - знайте: Само за мъже!

В една от столичните бръснарници, наричани по модерному – берберници, откриваме бербер (бръснар) Кольо Георгиев, който разказва пред Vesti.bg за новите техники при мъжката подстрижка и оформянето на брада или иначе казано отговаря на въпроса - какво искат мъжете.

А атмосферата на мъжката версия на салон за красота – берберницата, е място, за което жените могат да завидят... поне за малко.

Източник: Георги Димитров

Преди да станеш „барбер“ (бръснар) си бил културист. Разкажи ми за този период от живота си.

С културизъм започнах да се занимавам през 2010-а. Тогава беше първото ми състезание, което беше на чисто любителско ниво. Бях 17-годишен и като за късмет станах втори на него. Това беше първото ми състезание за юноши. След това се запалих и продължих да се състезавам, като последното ми състезание беше през 2018-а.

Източник: Личен архив

Кога взе решението да станеш бръснар?

През 2020-а, по време на първата вълна от COVID пандемията, излязохме с жена ми да се разходим навън и тя ми предложи да изкарам един курс. Бях скептично настроен, понеже не знаех дали е моето занимание. Иначе доста време преди това се подстригвах сам, но не знаех дали ще мога да подстригвам някой друг. Пробвах и се справих. Стана ми интересно. Изкарах курс, получих сертификат и евро паспорт, с който мога да работя и в чужбина.

Кой беше първият ти клиент, който се осмели да седне на бръснарския стол при теб?

Един приятел, с когото тренираме заедно. До ден днешен все още ми е клиент.

Защо избра да си бръснар и да подстригваш само мъже?

Забелязах, че мъжете започнаха да държат на външния си вид и да изглеждат различно. Стана актуално да има такъв тип салони.

Конкуренцията обаче стана по-голяма с много на брой такива бръснарници. Има ли клиенти за всеки?

Има работа за всички.

Източник: Георги Димитров

Откъде се учите сега новото поколение бръснари, освен от курсовете?

От Интернет също може да се видят някои неща. Иначе дядо ми се занимаваше с тези правите бръсначи, които се точеха с кожен колан едно време. Гледал съм като малък как се точи бръсначът.

Каква е разликата между коафьор и бръснар?

Коафьорът работи само с коса, а бръснарят – оформя брада и вежди. Има и дамски салони, където може да ти направят брадата, макар и не толкова прецизно, но разликата е в козметиката, която се използва в една бръснарница. В берберниците, особено за брадите, има различни шампоани, балсами, термо защита и други. Има и специален афтършейв, който се нанася на финала, след бръснене и подстрижка. Важно е мъжът, когато излезе от бръснарницата, да ухае на нещо хубаво. Идеята е човекът да носи аромата на дадената бръснарница след това.

Има различни мнения за това дали бръснарниците са нова култура или пък добре забравено старо. За теб какво е?

Мисля, че е добре забравеното от години. Сега е възобновено. Новото са техниките на подстригване и машинките, които се използват. Също така възобновяването, интериорът на такъв тип салони.

Източник: Георги Димитров

Новите бръснари сега много често използвате думата „фейд“. За тези, които все още не знаят, какво е това, ще го обясниш ли?

„Фейд“ е преливане от 0 (нула, най-късата подстрижка). Преливането става постепенно от най-късо до по-дълго с различни приставки на машинката. Все още е актуално, даже може да има съчетание на фейд с някаква рисунка на главата, която също се прави с машинка. Това е атрактивно и актуално.

Съществува мнение, че жените са суетни и искат да се случват чудеса с косите им, при мъжете как стоят нещата или иначе казано – какво искат мъжете?

Някои мъже искат перфектния фейд, т.е. перфектно преливане и много добре оформена и боядисана брада. Други пък искат да са по-небрежни, грубовати. Да, има някои претенциозни клиенти, но има и друг тип, които сядат на стола и казват: „Както ме направиш“. Това обаче малко ме смущава, защото аз очаквам от всеки клиент да има някаква представа как би искал да стане и моята задача е да изпълня нещо, което ще му хареса.

Има ли разлика между мъжки и женски скалп и видовете коси?

Има. Заради хормоните, кожата при мъжете е доста по-дебела и по-мазна. Това е причината да имат и повече пърхот, но пък косите са по-здрави отколкото тези на дамите, защото косъмът е по-дебел, но пък е по-труден за обработка.

Източник: Георги Димитров

При мъжкото подстригване има ли правила, каква да бъде прическата според структура на лице и глава?

Да, ако лицето е по-кръгло, би отивала по-квадратна форма на прическата и брадата трябва да е по-заострена. Ако пък лицето е по-дълго, то тогава брадата не бива да е много дълга.

При берберите много мъже идват и за оформяне на брада. Демоде ли е вече гладко избръснатото мъжко лице?

Да, мъжете носят бради. Това е и по-лесно за поддръжка отколкото гладкото бръснене. Иначе при бръсненето има техника също. Използва се гореща кърпа, когато трябва изцяло да премахна брадата, както и когато бръсна и космите на гушата, където косъмът е по-твърд. Много хора са с обърнати косми, които сочат нагоре и има вероятност да станат ранички, и затова се слага топла кърпа, за да се отворят порите и да се бръсне по-лесно. Освен това се използва и специален сапун за бръснене. Мъжете държат да се прави и фейд на брада – преливане, както е при косите. Зависи от растежа на косата и брадата, но стандартно мъжът трябва да идва на две седмици, за да ги поддържа.

Как се подкъсява брада в домашни условия?

Доста мъже са се опитвали в домашни условия да си оформят брадата. След това идват в салона, за да се дооправи, понеже не е добре оформена и е крива.

През последните няколко години актуално стана оформянето на вежди с конец? За този тип процедура идват ли и жени?

Тъй като мъжете стават доста суетни, много от тях държат да ходят с оформени вежди. Според желанието на клиента това може да стане с - бръснач или конец. Техниката с конеца е да маха косъма от корена, както с пинсета, само че взима двойно повече на един път, а бръсначът просто бръсне и дооформя. Специално за тази услуга се е случвало в салона да влязат жени и да искат да им се оформят веждите.

Източник: Георги Димитров

Какво е твоето обяснение за това, че тези салони станаха толкова популярни у нас през последните години?

Това са места, където мъжете могат да се чувстват комфортно без женски разговори до тях. Бръснарят предразполага клиента и мога да си говорят за всичко – за коли, спорт, жени. Тук може да се създадат и приятелства.

Имат ли тези пространства за мъжка красота определен интериор – като цветове и дизайн?

Има голяма разлика между столовете във фризьорските салони и тези в бръснарниците. Конструкцията на бръснарските столове е доста по-стабилна, тъй като мъжете са по-тежки и изисква столът да може да издържи един мъж и да не се износи толкова бързо. Освен това има специална облегалка и място, където мъжете да си слагат краката, защото целият стол се накланя назад, когато се оформя брадата. Това е създадено с цел удобство, особено при бръснене. Излизат и все по-нови машинки за бръснене, като целта им е дизайнът да бъде по-удобен за бръснарите.

Във всяка бръснарница може да видите и т.нар. „бръснарски полюс“, който винаги е в три цвята - бяло, синьо и червено. Червеното символизира кръвта, синьото – вената, а бялото – бинта. Първоначално цветовете са били само в бяло и червено, т.е. – марлята и кръвта. По-късно е добавен и синият цвят, символизиращ вената. Всичко тръгва от Древен Египет, когато бръснарите са били много уважавани хора, наравно с хирурзите. Този бръснарски полюс олицетворява точно това - равенство, уважение към бръснари и хирурзи.

Източник: Георги Димитров

Какви са наблюденията ти – COVID пандемията отшумява ли в този бизнес и ти усети ли я?

Лично на мен не се отрази. Клиенти има и то доста. Най-малкият ми клиент през миналата година беше на 8 месеца, а най-възрастният е на 70 години.

Има ли определени тенденции за 2022-ра при бръснарското оформяне в косите и брадите?

Модната тенденция е „фейд“-а при коса и брада, съчетано с рисунките по главата (с машинка), които навлизат. Друга тенденция е, че по-младите мъже между 20 и 30 г. започнаха да си къдрят косата и да я боядисват в различни цветове. Особено актуално е русото. Синьо и розово също. Освен „фейд“ има и още една техника, която някои момчета предпочитат. Това е прическата, с която е бил Елвис Пресли. Това е т.нар. - „помпадур“, като тук има повече коса в горната част на главата, която е извита като тип гребен. Също така масово мъжете вече си пускат бради, някои от тях даже са и с извити мустаци.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности