0

Д оц. д-р Ханджиева-Дърленска е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Тя е съ-председател на Работната група по хранене към Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. От юли 2021 г. е призната за Европейски специалист за лечение на затлъстяването от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. От ноември 2022 е избрана в борда на Европейската група по детско затлъстяване.

Повод да поговорим с нея са данни, които СЗО оповести през септември, и които показаха, че децата в България са на пето място по затлъстяване в Европа.

За това хранят ли се правилно подрастващите, кога едно тегло в ранна възраст е повече от нормата, какви са проблемите при храненето на децата у нас, както и какво показват последните данни по отношение на физическата активност, пред Vesti.bg, говори доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм.

Каква е разликата между хранителен режим и диета?

Двете понятия могат и да се припокриват, в зависимост, в какъв контекст се използват. Тогава, когато говорим за диета, най-често се има предвид спазване на определен диетичен режим за някаква цел – при хронично заболяване или при затлъстяване, когато се цели намаляване на теглото. Самият режим – това са по-скоро препоръки.

Кога можем да кажем, че теглото на едно дете е наднормено?

Има различни параметри, с които се определя – индекс на телесна маса спрямо възрастта. Това е стандарт в определянето на телесната маса както за деца, така и за възрастни. Има определени стойности, които отговарят за съответната възраст и пол при детска възраст, до 18-годишна възраст. Освен това се използват и едни скали, отново на база тегло и височина - персентили. Над 95 персентила се счита вече за наднормено тегло, а по-нагоре вече и затлъстяване.

Какво е необходимо да предприеме един родител, когато забележи, че детето му е с малко повече килограми?

Много е важно да се наблюдава развитието на децата. Точно в тази възраст е интензивният растеж и развитие. Често пъти в детска възраст започва едно повишаване на теглото, което може да достигне и до над нормата. Често пъти се изразява с натрупване на мастна тъкан около талията. Когато родителят има някакви съмнения, трябва да се обърне към педиатъра, който следи детето, или ендокринолог-педиатър, но трябва да потърси лекарска помощ, а не в Интернет да търси информация как да се справи сам, защото там има и много неправилна информация. Ако се потърси помощ от диетолог, то той трябва да бъде лекар, а не специалист по здравословно хранене.

Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска
Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска Източник: Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, личен архив

Има ли наследствено затлъстяване при децата?

Да. Една от причините е именно генетична предразположеност. Дори се счита, че около 70% от развитието на затлъстяване се дължи на различни гени. Затлъстяването е хронично заболяване, което е за цял живот. При децата освен гените, които могат да носят, влияят и различни фактори, сред които небалансирано хранене, прекомерен прием на храни, които са богати на калории, сол, захар и мазнини. Това са пакетираните храни или т. нар. „ултра технологичнообработени храни“. Освен това обездвижването при децата е много сериозен проблем. В България тенденциите при детското затлъстяване следват световните тенденции. Не сме в началните места, но сме сред 10-те държави от ЕС, където има наднормено тегло и затлъстяване. На първите места при тежко детското затлъстяване са държавите от Средиземноморския регион, въпреки че там е разпространен този средиземноморски модел на хранене, но независимо от това и при тях се наблюдава „американизация“ на храната, както и в България, а именно – консумация на бургери, на пакетирани храни, на газирани напитки, и в същото време ниска консумация на плодове и зеленчуци, на риба и домашно приготвена храна.

Друго нещо, което е предпоставка за повишеното тегло, е когато децата консумират често „fast food” или некачествена храна. Този вид храна променя вкусовите предпочитания на децата и те започват да искат да консумират този вид храна. Важно е как децата се възпитават вкъщи как да се хранят и успоредно с това в яслите, градините и училищата. През последните години много важно е също и маркетирането на храни, т.е. използването на социални мрежи, на различни видео игри определят хранителните предпочитания в детска възраст.

Може ли да се каже, че при родители с наднормено тегло и детето ще е с такова?

Да. Когато един от родителите е с наднормено тегло, рискът е 40% това да се прояви и при детето, а когато и двамата родители имат проблеми с теглото, рискът при децата става 80%. От една страна е тази генетична предразположеност, а от друга е моделът на хранене в семейството. След като родителите имат това заболяване, те най-вероятно също не спазват балансиран хранителен режим, а консумират сладки храни, но не и достатъчно плодове и зеленчуци или приготвят полуфабрикати и пържени храни. Всъщност така обучават и своето дете. Важен фактор е и обездвижването. Когато едно дете е пред екрана, то не се движи. Преди няколко години Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите заболявания, на което аз съм председател, участваше в европейско проучване, на което се установи, че децата между 6 и 9-годишна възраст в България, прекарват близо 26 часа пред екран седмично, докато децата в Холандия и Белгия, седят пред екран 14 часа. Препоръката относно седенето пред екран за деца до 3-годишна възраст е да няма никакъв такъв, от 3 до 6 години е максимално 1 час дневно седене на екран, а от 6 до 18-годишна възраст, е 2 часа дневно. Седенето пред екрана влияе и на апетита, защото е доказано, че се получава едно стимулиране на допаминергичната система в мозъка, което води до зависимост към екраните.

Когато видим, че има качване на килограми в ранна възраст, това признак ли е за някаква болест?

Не мога да отговоря категорично, но със сигурност е признак, че човек трябва да отиде на лекар, за да може да се установи дали се касае за заболяване или има друга причина.

Има ли „прехранване“ при децата?

Да, има. В България са създадени национални препоръки за хранене на различните групи от населението – в детска, ученическа и над 18-годишна възраст. Тези препоръки са 12 на брой и включват промотирането на разнообразно балансирано хранене, прием на плодове и зеленчуци, поне 5 броя дневно или 400 грама дневно, но разбира се количествата са различни спрямо възрастите. Консумацията на белтъчини, на течности, на зърнени храни и други. Ако населението не е наясно, а чете основно информация от Интернет, самите родителите следват различни модели на хранене, които може да са подходящи за тях, но не и за децата им, това може да доведе, както до „прехранване“, така и до обратното – до намален прием на храна, което може да доведе до дефицити и здравословни проблеми.

Колко пъти на ден трябва да се храни детето и какво да включа режимът му?

Храненето може да бъде 4-кратно или 5-кратно. Основните хранения са закуска, обяд и вечеря. Има две междинни закуски – една сутрин и една следобед. В зависимост от възрастта са различни енергийните нужди. На едно момче на 16 години му е необходима енергията и съответно около 3000 калории, защото тази възраст се счита, че тогава има интензивно развитие и растеж. Тогава е необходимо по-голям прием на калории и храни.

Забелязвате ли разлика при затлъстяването при момчетата и момичетата?

Последните данни, представени от Световната здравна организация за периода 2018-2020 за Европа, показват, че 32% от момчетата на възраст от 6 до 9 годишна възраст са с наднормено тегло, включително затлъстяване, а 15% са само със затлъстяване. При момичетата в същата възрастова категория 29 % са с наднормено тегло, включително затлъстяване, а 12 % - само със затлъстяване.

През последните години при момичетата, се наблюдава малък спад, лека тенденция за намаляване на честотата. И все пак двата пола са рискови. Също така има и рискови възрасти за покачване на теглото над нормалния темп за възрастта при децата. Това са около 3-годишна възраст, около 7-ата година и в пубертета. Затова е много важна хигиената на живот – балансираното хранене, физическата активност и сънят. За много малките деца се препоръчва по 11-12 часа на денонощие, а с порастване на децата, около училищна възраст – 10 часа. Към 18-годишна възраст вече 9 часа на денонощие.

Какви са проблемите при храненето на децата в България?

Относно хранителните навици, отново по данните на СЗО за периода 2018-2020 година, сред децата от 6 до 9-годишна възраст, се наблюдават следните тенденции: 37% консумират всеки ден плодове, 34% консумират всеки ден зеленчуци, 19% консумират безалкохолни напитки и сокове поне три дни седмично и 75% закусват всеки ден. Проучването на храненето на населението над 1-годишна възраст в България също показа някои от неблагоприятните тенденции в храненето на децата, като ниска честота на прием на риба, на млечни продукти и висок прием на храни и напитки, съдържащи захар, а дори и висок прием на енергийни напитки, които са забранени за употреба в детска възраст.

Какви са данните по отношение на физическата активност?

Отново цитирам данните на СЗО. При децата от 6 до 9-годишна възраст в България 45% ходят и се връщат от училище пеша или с колело, 41% участват в спортна дейност поне два пъти седмично, 95% прекарват поне един час дневно в активна игра или спортна дейност. Като 43% от децата в тази възраст прекарват поне по два часа пред телевизор или някакъв друг вид екран.

Още от автора:

Гастроентеролог: Така ще избегнете "есенното коремче"

Психолог за „опустяващото гнездо“: Не пречете на детето да бъде самостоятелно

Розовата къща: Наркозависими споделят обща съдба

Най-татуираната българка: След №100 спрях да ги броя

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

Адвокат Димитър Марковски: Истината винаги е само една и тя е на Господ​

Розалина Попова: Да влезеш „в кожата“ на Моника Белучи

Кога един човек се превръща в убиец?

Психолог: Не може да доведете детето и да кажете „Ето, ремонтирай го“

Психолог: Никога не поставяйте детето в тази ситуация

Абитуриентката Ани: Тъжните моменти в Дома за деца са много

Ива Русинова - красивото лице на дрифта

Какво пък разбират жените от футбол? Отговарят фенките

Виктория Георгиева: Хубаво е да имаме различни участници на „Евровизия“

Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 5 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията