Украинската певица Катерина Бужинская: Избягах от Киев още първия ден от войната, брат ми отиде на фронта
Украинската певица Катерина Бужинская   
Източник: Личен архив, Катерина Бужинская
9

У краинската певица Катерина Бужинская, съпругът ѝ и трите им деца, тръгват за България още в първите часове на 24 февруари, буквално мигове, след като през нощта в Киев се събуждат от силен звук на сирени.

След дълго пътуване през Полша, на 25 февруари семейството вече е в България. Малко повече от месец Катя живее с мисъл за Украйна, където остават част от роднините ѝ.

За паниката, притока на адреналин и страха от неизвестното пред Vesti.bg, своята лична изповед прави украинската певица, пяла на „Сан Ремо“ - Катерина Бужинская.

Катерина, в кой момент усетихте, че нещо страшно се случва в Киев?

В момента, когато към 4:30 ч. сутринта чухме силен звук на сирени, бяха започнали да бомбардират Киев. Взехме най-важните неща, които успяхме, и заедно с децата тръгнахме. Когато излязохме, видяхме, че съседният блок до нашия, е бомбардиран. Тръгнахме с колата, като първоначално искахме да пътуваме до Одеса и от там за България, но моя приятелка в Одеса ми каза, че и там също бомбардират. Затова решихме да тръгнем в посока Западна Украйна до Полша и от там за България. Пътувахме много дълго. На 25 февруари пристигнахме в България.

Имаше ли дълги колони от автомобили, когато тръгнахте?

Имаше колони от автомобили и добре че тръгнахме веднага. На следващия ден, когато гледах новините, видях, че е станало много по-зле, хората не можеха да излязат с колите си от Киев с часове.

Източник: БГНЕС

На полската граница са чакали и по 3 денонощия. Толкова дълги са били опашките. Имало е хора, които са оставили автомобилите си и са пресекли границата пеша. Цял живот те са работили за тази кола и са я оставили, за да спасят живота си.

Преди този ден имахте ли усещането, че нещо предстои да се случи?

Да, имам силна интуиция. Пет дни преди 24 февруари не можех да спя добре и усещах тревога. Имах страх и притеснение, че нещо страшно ще се случи.

Паниката и адреналинът, какво влияние оказват в един такъв момент?

При мен лично е като унес, шок. Съпругът ми каза да взема храна, вода, документи и тръгнахме. Ако не беше той, не зная, какво щеше да стане.

Как реагираха трите ви деца на ситуацията в този ден? Казахте ли им истината и как се описва такава обстановка?

Когато те се събудиха през нощта на 24 февруари казаха: „Сирени, сирени... Нещо лети“. Казах им истината - че е започнала война. Близнаците (бел. ред. момче и момиче) са на 5 години и разбират всичко. Голямата ми дъщеря, която е на 15 години, също знае как стоят нещата. Винаги говоря с децата като с възрастни хора.

Източник: БГНЕС

В Киев остават брат Ви и баща Ви. Брат Ви е спортен журналист, но отива на фронта...

Да, така е. Брат ми има висше образование и работи като спортен журналист, но сега отиде на фронта. Той сам взе това решение. „Аз искам да защитавам родината“, това е казал на баща ни. Преди да се отправи към фронта, е преминал учение, както и каква първа помощ да оказва. Баща ми също е искал да отиде на фронта, но той е на 65 г. и неговото здраве не позволява това. Затова той помага, като готви и посреща бежанци в дома си.

Как е брат Ви сега и какво ви казва за обстановката там?

Каза ми най-важното - че е жив и също, че ситуацията е тежка за човек, който никога преди това не е държал оръжие в ръцете си.

Кога се чухте последно с него?

Преди няколко часа.

Имате ли приятели руснаци?

Не. Имах такива преди 8 години, но когато започна войната в Донбас през 2014 г. прекратих всички приятелски връзки с руснаци.

Вашият съпруг е българин. В момента в неговото жилище тук ли сте отседнали?

Да, в неговото жилище в България. Когато пристигнахме тук, от стреса стана нещо с организма ми. Повръщах 8 пъти, имах т. нар. „нервен стомах“. Помолих съпруга ми да викнем линейка и две седмици не можех да се възстановя.

Как се запознахте със съпруга си, той е българин, а Вие - украинка?

Моят съпруг Митко има приятел в Украйна, който също е българин. Той се занимава с бизнес там и тогава организираше парти по случай юбилей на своята фирма. Аз и Димитър (бел.ред съпругът ѝ) присъствахме на това събитие и се запознахме. Тогава Димитър ме погледнал и казал на приятеля си: „Коя е тази хубава руса жена...“, а той му отговорил: „Не я заговаряй, тя не иска да говори с никой“. Димитър му казал, че след 2-3 месеца ще стана негова съпруга и се обзаложили на 2000 евро. След 3 месеца ние се оженихме.

Катерина Бужинская със семейството си
Катерина Бужинская със семейството си Източник: Личен архив, Катерина Бужинская

Вие сте популярна певица в Украйна. Участвала сте преди време и на фестивала „Сан Ремо“. Разкажете ми за този период.

Да, пях на „Сан Ремо“ през 2001 г. Тогава снимаха от италианския канал „Рай Уно“. Искаха от мен да пея на руски, но аз настоях да пея на украински, защото Украйна е млада и независима държава. Аз им казах, че ако настояват да пея на руски, ще си тръгна и те се съгласиха да пея на украински. Тогава получих много поздравителни писма от украинци от цял свят за това, че се чувстват горди от факта, че са чули украински език на „Сан Ремо“.

Катерина Бужинская
Катерина Бужинская Източник: Личен архив, Катерина Бужинская

Иначе започнах кариерата си на 16 години, когато победих в конкурса „Славянски базар“. В журито тогава бяха Лили Иванова и Йорданка Христова. Преди две години пях в България на концерта „Коледни звезди“, организиран от Искра Радева и отново срещнах Йорданка Христова, която ми сподели, че ме помни.

Коя е последната песен, която записахте?

Това се случи вчера, тук в София. В едно от студията записах песен за войната в Украйна. Все още не съм ѝ дала заглавие, но е посветена на войната и вярвам, че ангели ще бдят над украинския народ и че Украйна ще победи.

Имате ли почитатели, които в този момент Ви пишат в социалните мрежи?

Да, разбира се. Преди 2 седмици бях в Копенхаген и пях там. На площада изпях химна на Украйна. Видях, че хората подкрепят украинците и помагат на бежанците, като им дават дрехи, храна, подслон.

В дома си в София подслонихте ли бежанци от Украйна?

В нашия апартамент тук живеем аз, съпругът ми и трите ни деца, като с нас дойде още една жена от Украйна. Много приятели на мъжа ми дадоха подслон на украински бежанци.

В какво намирате упование в момента?

В Господ. Всеки ден се моля за помощ за украинския народ и за нашите воини.

Кое е това нещо, което най-много ви липсва от живота в Киев?

Обичам България, тя е като моя втора родина, но Украйна е моят дом. Липсва ми древният Киев, духът на града, хората, работата, но най-вече ми липсва чувството, за домашен уют и спокойствие.

Знаете ли, какво се случва с вашия дом в Украйна?

Нищо не зная за дома си там. 25 години съм работила на сцена и всичките ми спестявания останаха в Украйна. Дори микрофонът и концертните ми рокли са там. Мислех, че ще се върнем бързо. Не предполагах, че ще стане така.

Как протича животът ви в България?

Тук съм без работа, а не съм свикнала така. Домакиня съм – майка на 3 деца, готвя, чистя. Съпругът ми работи. Той има приятели тук и им помага в неговата сфера – строителния бизнес.

Катерина Бужинская със семейството си
Катерина Бужинская със семейството си Източник: Личен архив, Катерина Бужинская

Децата ви учат ли в момента тук в България?

Близнаците не ходят на градина, а голямата ни дъщеря все още не посещава училище - още оправяме документи. Иначе децата знаят езика. Съпругът ми вкъщи им говори на български, а аз – на украински.

След като приключи всичко, смятате ли да се върнете в Киев?

Разбира се, аз искам да се върна в Киев. Всеки ден мисля, в какво са го превърнали сега и колко дълго ще се виждат белезите от тази ужасна война. Душата ми се къса.

Още от автора:

От сърцето на Украйна: Кирило Краснокутски, който избра да остане в родния Киев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

От културизма до бръснарницата: Бербер Кольо Георгиев

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 18 минути

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”