Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече
Павел Хаджиев   
Източник: Личен архив, Павел Хаджиев
1

П авел Хаджиев заминава в Америка преди 7 години с т.нар. „зелена карта“. Той следва желанието на своята съпруга, чиято мечта е да живеят в страната на неограничените възможности.

Павел е от малкото късметлии, които отивайки в чужбина, започват да работят това, което е било тяхно призвание и в България. За него това е журналистиката. Помага и на наши сънародници, превеждайки им в съда.

За работата на журналист в САЩ, за срещата му с Доналд Тръмп и за новите възможности за Vesti.bg, разказва Павел Хаджиев.

Павел, ти и съпругата ти заминавате за САЩ, спечелвайки „зелени карти“. Колко години кандидатствахте и лесно ли се случи, предвид факта, че двамата реално сте били потенциални имигранти?

Още когато се запознах с бъдещата ми съпруга бях напълно наясно, че един ден ще се озова в САЩ. Това винаги е била нейната „американска мечта“ - нещо, с което се бях примирил. Спечелихме от втория опит. Естествено изтеглиха съпругата ми (тогава годеница), макар че и аз кандидатствах. Спомням си, че когато дойде имейла с потвърждение, че са ни избрали, отидох да играя футбол с приятели и тя ми се разсърди, че не останах да изготвим план за цялата предстояща процедура.

Павел Хаджиев
Павел Хаджиев Източник: Личен архив, Павел Хаджиев

В крайна сметка всичко мина по мед и масло и на следващата година (2015-а) пристигнахме. По това време мераклиите за нов живот в САЩ бяха много повече отколкото са сега. Беше голямо преживяване, защото съпругата ми беше бременна в седмия месец. Установихме се в района на Чикаго, защото дойдох с уредена работа. В противен случай щяхме да се насочим към Колорадо, където имахме приятели, при които да отседнем.

Никога обаче не съм се чувствал като потенциален имигрант.

Идвала ли ти е мисъл за тези 7 години, през които си там, да се върнеш завинаги в България?

Мисля, че на всеки имигрант му минават подобни мисли през главата. По думите на големия писател Габриел Гарсия Маркес – носталгията има свойството да изтрива лошите спомени от миналото и да прави хубавите още по-ярки. Проблемът се появява когато действителността се окаже по-различна от това, което сме си представяли. Животът в САЩ се различава от този в България и изисква време, за да му свикнеш. Обмислял съм завръщане, разбира се. „Завинаги“ e прекалено голям период от време. Светът в момента е изключително забързан, границите са размити. Това, че живееш в САЩ, България, Германия или РЮА не означава, че следващата година няма да се озовеш на друго място. Винаги бих се радвал да се прибера у дома, особено ако има как да помогна за развитието на родината си, която за никого не е тайна, че от години изпитва трудности. Не спирам да поддържам контакти с близките ми и кой знае... може този ден да дойде скоро.

Кое е това нещо, което получаваш в Америка, а не можеш да постигнеш или получиш у нас?

По-скоро мога да кажа какво не мога да получа в Америка. Дългите разговори с приятели за живота, света, изкуството, спорта и т.н. Социалните контакти тук са по-сложни отколкото в България. Отчасти това се дължи на разстоянието, начина на живот и културата тук. Трудно е да намериш хора със сходни интереси. Иначе не мисля, че има нещо, което можеш да постигнеш в чужбина, но не и в България. Това са по-скоро отживелици и смятам, че най-важното, което един имигрант получава, е познанието, защото вижда как функционира една чужда държава с всички предимства и недостатъци. Така може да съпоставиш кое работи и кое не, както и как може да бъде подобрено.

Ти си един от малкото българи, които заминавайки там, започват да се занимават с това, което всъщност са учили и работили в България, в твоя случай с журналистика Какъв ресор започна да отразяваш и каква е разликата между журналистиката, която се прави в България и тази в Америка?

От първата ми седмица тук започнах работа в телевизия BIT, която вече не съществува. Преди това работих 7 години в Дарик радио и след това 2 години се бях отдалечил от бранша, като се занимавах с управление на проекти. Голямата разлика между телевизията в България и в САЩ е начинът на представяне на информацията. Продукциите тук са изключително динамични, графично излъскани и представени по разбираем за аудиторията начин. Сутрешните блокове са по-леки, тежките политически субекти и анализатори почти отсъстват. Изключително много се набляга на човешките истории. Това с ресорите е предимно български метод. Човек трябва да разбира от всичко, ако иска да бъде в този занаят.

Имал си шанса да видиш отблизо Доналд Тръмп, както и да интервюираш най-скъпоплатения спортист в света Флойд Мейуедър. Разкажи ми за тези срещи.

Доналд Тръмп на живо и Доналд Тръмп по телевизията не се различават особено. Всичко е точно такова, каквото изглежда. Отразявах едно негово предизборно събитие в Уисконсин и всичко прилича на едно голямо шоу, което няма нищо общо с традиционната агитация – опашките от фенове с американското знаме, виковете и скандиранията, жестовете, опашки за рекламни материали. Така и не можах да стигна близо до него, защото симпатизантите му се прескачат един друг, само и само да са по-близо до неговото обкръжение. Като цяло бих казал, че беше повече епизод от риалити предаване отколкото предизборно събитие, но марката „Доналд Тръмп“ го направи изключително интересно. Много се забавлявахме с оператора.

Павел Хаджиев
Павел Хаджиев Източник: Личен архив, Павел Хаджиев

С Флойд Мейуедър се започнах в деня преди мача му с ММА боеца Конър Макгрегър в Лас Вегас. Мисля, че ако не бях казал, че сме от България, PR-ката му нямаше да позволи да му задам въпроси. Последният човек, побеждавал Мейуедър, е българският боксьор Серафим Тодоров – Сарафа. Това се случва на олимпиадата в Атланта през 1996 година. След тази загуба Мейуедър се насочва към професионалния бокс, където остава непобедим и до днес. Попитан как тази загуба променя живота му, той отговори, че след нея спира да се бие за слава и започва да го прави за пари и така се превръща в най-скъпоплатения спортист в света.

На Флойд определено не му липсваше самочувствие и дори американците не го почитат особено, защото постоянно парадира с парите си, но фактите са, че има 50 победи срещу 0 загуби на ринга и милиони в сметката си. С мен се държа добре и дори отправи поздрави към България за това, че продължава да подкрепя бокса. Определено не хранеше омраза или лоши чувства заради загубата преди 25 години.

Кой е водещият принцип за теб в журналистиката?

Той е още по-важен в момента, предвид времената, в които живеем. Проверена информация, представена по достъпен начин. Фактите, а не измислиците са тези, които имат значение. В същото време е важно те да бъдат лесни за усвояване от зрителя/читателя. Не всеки е длъжен да знае какво значи някое съкращение или термин, който не се използва в разговорния език. Кратко, ясно и конкретно – като отговора на този въпрос.

С какво се занимаваш в момента?

Понеже няма „късане“ с журналистиката, част от работата ми е свързана с писане, заснемане и продуциране на видеа за BgVoice. Българските истории и постижения не свършват, а само се увеличават, което е хубаво. Занимавам се и с писане на материали на тема криптовалути, но това е тема на друг разговор.

Кое е събитието, което ти се иска да отразиш в Америка, а все още не си имал такава възможност?

С голям кеф бих отразил парада по случай края на войната в Украйна.

Освен с журналистика, ти се занимаваш и с преводаческа дейност на българи, които са обвиняеми в Америка за различни престъпления. Сподели малко повече и за това твое занимание.

Ще останете изненадани колко българи не владеят английски на ниво, което да им позволява да дадат обяснения пред съдия. А още по-интересно е колко много българи се преструват, че не говорят английски като вид смекчаващо вината обстоятелство. Работя и като преводач на сънародници, които имат нужда от помощ при посещение при съдилища, болници и други подобни случаи.

Павел Хаджиев
Павел Хаджиев Източник: Личен архив, Павел Хаджиев

С особена страст гледам на изявите ми като преводач в съда, защото в Дарик радио работех като съдебен репортер и това си остава една страст, която няма как да изчезне с пресичането на държавни и континентални граници. Веднъж дори се явих в съда като адвокат на самия себе си (съдебната система тук го позволява) и спечелих делото срещу един полицай, който ме спря неправомерно за говорене по телефон.

Кой е бил най-заплетеният случай, с който си се сблъсквал очи в очи?

Основното престъпление, за което ми се налага да помагам при превода е т.нар DUI – шофиране в нетрезво състояние. Глобите са солидни, така че обикновено подсъдимите сключват споразумение с прокуратурата и признават вината си, за да не им отнемат книжката, особено в случаи на професионални шофьори. Превеждал съм и при случаи на домашно насилие, притежание на наркотици и дори бракоразводни дела.

Най-заплетен си остава един процес, при който една учителка в ясла беше отишла до тоалетната, а през това време едно от децата нахапало другарчето си. Ставаше въпрос за едноминутно отсъствие. Дванайсетте съдебни заседатели мислиха в продължение на часове и накрая постигнаха единодушие в това, че учителката няма как да бъде виновна за случилото се. Аз не заемам страна по време на процесите, но винаги ще помня изражението на подсъдимата, която очакваше решението на заседателите, гледайки в една точка докато часовникът отброяваше минутите.

Какво би казал на всеки един българин, който иска да тръгне за Америка, и на всеки един, който би искал да се върне отново в България?

Да бъдат твърди в решението си и да не съжаляват. Няма правилен или грешен избор. И не мислете, че го правите „завинаги“. Все още има шанс за поправителен.

Дай ми дефиниция за това, какво е „американска мечта“?

Значението на това понятие се изменя през годините и ако трябва да бъда по-модерен, бих казал, че мечтата навсякъде е една и съща, и тя е човек да бъде жив, здрав, обичан и свободен. Избягвайте стреса и бъдете щастливи с това, което имате. Безкрайната жажда на човек „да притежава“ често води до упадък.

Още от автора:

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер