DJ-ят Николай Нанчев: Докато не стъпиш на „Ел Камино“, не знаеш какво те очаква
Източник: Личен архив/Николай Нанчев
0

По професия Николай Нанчев е DJ. Освен музиката, другата му страст е киното и вече има мнозина записани участия като специален статист във филми и реклами, както за българския, така и за чуждия пазар.

Обича спорта и различните изживявания. Неслучайно наскоро той тръгва по Пътя Камино в търсене на собствените си граници. Мнозина го определят като път за душата... И може би е точно такъв. Свещеният път (малко над 800 км) се изминава пеша, като ходенето трябва да бъде минимум 100 км от него.

Целта е достигане до град Сантяго де Компостела, където се намира катедралата „Свети Яков“, която е крайната и най-важна точка от маршрута на всеки пилигрим (пътешественик до свещено място).

За предизвикателството от непознатия свещен маршрут, за подготовката относно дългото ходене и за преоткриването на света и мислите си, пред Vesti.bg, разказва Николай Нанчев, който се завърна от пътешествието „Ел Камино“ само преди месец.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Николай, кое те поведе по Пътя Камино – желание към душевно израстване, приключение или просто екскурзия?

Може би съчетанието от всички тези неща. Исках да изживея нещо по-различно като предизвикателство и физическо изпитание. От една страна Камино е доста силно физическо изпитание, тъй като се извървяват много километри. Аз до някаква степен съм планинар и обичам да спортувам, да плувам и дори да се занимавам с малко по-екстремни спортове, като гмуркане. Реших да предизвикам себе си.

Колко дни вървя и колко километра измина?

Пътят Камино го осъществих с двама приятели чрез организирана екскурзия. Пътуването бе в рамките на една седмица, като изминахме последните 115 км от Пътя. Това е едно от задължителните условия, за да получиш пилигримски сертификат и да те признаят за поклонник – трябва да си изминал поне 100 км. пеша или пък 200 км. с велосипед или на кон. Ние тръгнахме в ден събота със самолет от София до Мадрид, след което, на следващия ден, заминахме за Сария с влак – градът, от който тръгвахме официално. Реално от понеделник тръгнахме по Пътя и финиширахме в Сантяго в събота. Това бяха 6 дни вървене, като на ден изминавахме между 20 и 30 км. Ние вървяхме по „френския“ път, който е и най-популярният, тъй като има общо седем пътя по Камино. Нашият път (френският) е с обща дължина около 800 км, като той започва от френската граница и всички тези километри се изминава в рамките на около месец.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Какво имаше в твоята раница?

Дъждобран, вода, една малка тонколонка, пари и телефон.

А беше ли взел книга със себе си?

На отиване си купих книга от летището. Взех „Живот в скалите“ на Мария Лалева.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Може ли човек да се изгуби по Пътя, особено, ако не е с компания?

По Пътя съвсем не е диво. Той е добре обозначен, тъй като от години се изминава от туристи, основно от испанци, за които това е свещен маршрут. Обозначен е с жълти стрелки и жълта мида - символ на Камино. Има и къщи за гости, а също и много заведения за хранене. Някои хора казват, че спрямо сезона и самият път те храни, тъй като има доста плодни дръвчета, от които може да си откъснеш плод и да хапнеш. Ние попаднахме в една испанска хасиенда, от чийто двор сервират плодове, като приготвят също и домашна храна, и я предоставят на туристите. Заплащането ставаше чрез една касичка, в която може да пуснеш толкова пари, колкото прецениш или имаш в джоба си. Пихме и сервеса (на испански – бира). Гладен няма да останеш.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Имаше ли момент, в който да се откажеш да вървиш повече пеша?

Специално аз – не, защото съм доста трениран. Изкачил съм някои от най-високите върхове в България, тренирам често и във фитнеса. Няколко месеца преди Камино вървях много километри пеша и тичах в парка, правих тренировка за долната част на краката. Психически също се подготвях за това, че ще бъде едно тежко изпитание. Затова нямах затруднения. Имаше хора от групата, които получиха пришки, крампи или пък охлузвания. Въпреки това никой не се отказа.

В колко часа сутрин стартираше ходенето по Пътя?

Тръгвахме всяка сутрин към 07 - 7:30 ч. За последната отсечка, където се събира потокът от всички страни, станахме по-рано и тръгнахме в 6 часа. Иначе всеки ден вървяхме общо около 6-7 часа.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Имаше ли грешки, които отчете по-късно?

На много места има информация, която е леко подвеждаща. В различни ревюта в интернет може да се види, че ти трябват обувки за ходене или пък леки маратонки, а то не е точно така. Всъщност трябват трекинг обувки, това са планинарски обувки, но да бъдат по-леки. Те трябва да са с твърда подметка и с грайфери, защото много често голяма част от маршрута минава и през пресечени местности.

Кои места посетихте в рамките на тази една седмица?

Имахме пет или шест нощувки в различни градове. Тръгнахме от Сария, после минахме през Портомарин, Арсуа и още няколко града. Иначе в самото начало на пътуването получаваш една карта, в която трябва да събереш печати от всеки град, през който преминеш. Необходимо е от всяко населено място, по пътя си, да имаш минимум по два печата. Когато пристигнеш в катедралата „Свети Яков“ получаваш своя пилигримски сертификат на базата на тези печати, подписан от някой от кардиналите.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Много тръгнали по Камино казват, че всичко е в ума. Разшифровай ми го.

Така е. Мен лично ме водеше това, което прочетох за мощите на Св. Яков Зеведеев, един от 12-те ученици на Христос, който е бил много ерудиран за времето си. Последните километри бързах да стигна до катедралата на Свети Яков в крайната точка от маршрута, която е град Сантяго де Компостела. Виждал съм и други катедрали по света, но когато видях тази благоговеех. Когато влезеш вътре, където е и саркофагът на Св. Яков, започваш да усещаш силата. Достигаш до една бронзова статуя на светеца, която е много красиво изкована от бронз. Там нямаш право да снимаш. Можеш само да погалиш и прегърнеш статуята на светеца. Който иска може да остане и за вечерната литургия.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

От твоите снимки ми направиха впечатление няколко кадъра, на които се вижда жълтата мида, символ на Камино, както „Звездата на желанията“ в град Портомарин и езеро, пълно с хора.

Много обичам да снимам. На такова място не можеш да снимаш с много „тежка“ техника, затова може и с телефон. Просто улавям моменти. След това обработвам снимките и се получава желаният кадър. Портомарин е много интересен град, защото е на река. Това е малко, чисто и спретнато градче, с бели улици. Можеш да видиш много пилигрими там. Всички отиват с една и съща мисъл, нагласа и заряд на тези места. По целия маршрут има места, които са неподозирани. Един път можеш да видиш стадо местни крави, а от другата страна да има местен артист, който свири, както река или езеро. Конкретно това езеро от моите снимки го нарекохме „местното СПА“, защото там бяха спрели доста хора и си потапяш краката в студената вода, след което изпитваш голямо облекчение след дългия път.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

За всеки може би е различно, но ти лично, каква енергия усети по Пътя Камино?

Магията на Камино може да се изпита от този, който тръгне по Пътя. В началото не знаех, какво да очаквам, въпреки че бях изгледал доста клипчета и бях прочел много статии и ревюта. Докато не стъпиш на Пътя и не тръгнеш по него, не можеш да разбереш, защото то е едновременно физическо и психическо изпитание. Дава ти и едно духовно израстване, ако успееш да разбереш, каква е идеята да си по един такъв поклоннически маршрут.

Как би описал Камино?

Това е път за... Камино е метафора за духовно израстване и помиряване със себе си.

Източник: Личен архив/Николай Нанчев

Още от автора:

Бившият шампион по културизъм Ангел Трендафилов: След 47 години открих родната си майка, която се съгласи да стане мой донор и ме спаси

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

Коафьорът Цветелина Михайлова: Диагнозата „рак“ ми даде урок

Огненият артист Пламен Петков: Умението да рисуваш фигури с огън

Дизайнерът Стоян Радичев – орисан да облича жените красиво

Какво предсказва за България и света гадателят Нобрега да Лус

Богоявление в Зверино: "Засвирят ли гайдите, кожата настръхва и духът се извисява"

Българският Брад Пит: От Перник до Чикаго и обратно

Българските деца – как се хранят и колко се движат

Гастроентеролог: Така ще избегнете "есенното коремче"

Психолог за „опустяващото гнездо“: Не пречете на детето да бъде самостоятелно

Розовата къща: Наркозависими споделят обща съдба

Най-татуираната българка: След №100 спрях да ги броя

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

Адвокат Димитър Марковски: Истината винаги е само една и тя е на Господ​

Розалина Попова: Да влезеш „в кожата“ на Моника Белучи

Кога един човек се превръща в убиец?

Психолог: Не може да доведете детето и да кажете „Ето, ремонтирай го“

Психолог: Никога не поставяйте детето в тази ситуация

Абитуриентката Ани: Тъжните моменти в Дома за деца са много

Ива Русинова - красивото лице на дрифта

Какво пък разбират жените от футбол? Отговарят фенките

Виктория Георгиева: Хубаво е да имаме различни участници на „Евровизия“

Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 9 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта