21

След дълги години живот зад граница Биляна Милушева се завръща в България и избира спокойствието в Орешак пред забързаните темпове на живот в столицата.

Тя знае, какво е да си чужд гражданин и някой да ти помогне извън пределите на родината. Затова и тя помага. Прави го преди близо две години, когато приютява две украински семейства в своята къща край Орешак.

Дава им грижа, подслон и работа. Те пък ѝ се отблагодаряват с лоялност. За мисията да помагаш, за възпитанието на емпатия у себе си и за способността да укротиш страх у бягащи от война хора, пред Vesti.bg, говори интериорният дизайнер и собственик на семеен хотел Биляна Милушева.

Източник: Личен архив

Биляна, как се стекоха обстоятелствата, че хора от Украйна потърсиха Вашата помощ дни след фаталния 24 февруари 2022 г.?

Когато избухна войната в Украйна решихме с мъжа ми Пламен да дадем убежище на украински семейства. Дори приложихме „маркетингови“ инструменти за това, защото нямаше такъв интерес към провинцията от бежанците. Всички те се стремяха или към морето или към София. През март 2022 г. аз се регистрирах в портала, който е за бежанци. Тогава бях във Варна, като напълних няколко кашона с детски дрешки и там ги предоставих в Центъра, който беше един от най-големите пунктове за посрещане на бежанци (Спортната зала във Варна). По време на това мое пребиваване в морския град, понеже там имаме шоурум, се срещнах с моя клиентка за една консултация. Тя ми сподели, че отива на един специален рожден ден на бежанка от Украйна, която била приютила в свой апартамент във Варна. Беше 18 март. И тя ми каза, че жената навършва 50 години. Тръпки ме побиха, защото точно в този ден си бях купила тематична рокля с изрисувани билки по нея, тъй като пък аз от 1 година подготвях моя юбилей на тема „Билки и цветя“. Стана ми толкова мъчно, защото се поставих на мястото на жената, мислейки се как един миг може да срине целия ти живот и всичките ти мечти. Казах си: “Ето, тя със сигурност е имала други планове да чества своя юбилей, а сега тя е тук – бежанка от войната“. (разплаква се)

Биляна Милушева
Биляна Милушева Източник: Личен архив

Какво се случи тогава?

Тогава попитах моята клиентка дали е възможно и аз да отида да честитя юбилея на тази жена. И докато бяхме при нея, Наталия се казва жената, ѝ подарих тази рокля, която си бях купила за мен, като ѝ казах, че и аз ще бъда юбилярка. Помолих я да помисли за свои познати от Украйна, които имат нужда от помощ, като ѝ казах, че ние имаме къща, която може да побере до 10 човека. Тогава тя и нейният син ми помогнаха да намерим точно такива нуждаещи се хора. Синът ѝ Евгени се сети, че има познат и то именно в Мариупол. Той се свързва с Дениз в момент, в който той и семейството му са били на път – да избягат от града. Буквално са били на косъм от куршумите. Помогнал е на майка си, а от друга точка на Мариупол пък е измъкнал сестра си със съпруга ѝ. Успяват тогава през руската граница, с много големи подкупи, да излязат с временни паспорти. С тях бяха минали през Русия, от там – Грузия и Турция. Когато Евгени му се обади, Дениз и семейството му са били точно излезли от Русия, в Грузия го беше открил. Той му разказа за мен, нашия хотел и къщата ни в Орешак, която предоставяхме за бежанци. Така те дойдоха при нас, иначе идеята им е била да продължат някъде на Запад, може би в Германия. Пристигнаха при нас на 19 април. Беше Велика събота, точно преди Великден.

Колко души приютихте в къщата си?

Едното семейство включва 59-годишна жена, която е майката на Дениз и съпругата му Наталия (на снимката). Тъй като той е моряк и е подсигурявал финансово семейството си, жена му не е работила 10 години. Така една от глезените съпруги на моряците изведнъж стана готвачка и камериерка, но никак не се притеснява от работа. Дори и в момента не им трябват пари, тъй като той продължава да работи по корабите, но Наталия го прави с желание и това е един вид „работотерапия“. Това семейство има две дъщери – на 6 г. и 11 г. А другото семейство, което приютихме, са сестрата на Дениз Александра с нейния съпруг Роман и двете им момченца (на 7 г. и 10 г.), а също и бабата е с тях.

Къщата
Къщата Източник: Личен архив

Усетихте ли ролята на страха при първата си среща с тях?

Те бяха много афектирани и съкрушени. Наталия дори е загубила 21-годишната си полусестра (от друг брак на баща си) след един бомбен атентат там.

От колко време вече семейството е в къщата Ви в Орешак?

От година и 4 месеца.

За тези близо две години, на какво ги научихте?

Аз насилствено ги накарах да научат български, за да се интегрират по-бързо (смее се). Разбира се, ние им помогнахме да намерят лекари, а след това записахме децата в детска градина и в училище. Направихме им здравни осигуровки. Месец, след като вече бяха при нас, жените проявиха желание да ни помагат с работата в нашия хотел в Орешак. Тогава им дадох да боядисват новопостроените стаи в хотела. До този момент нямах нужда от персонал, но пък ги научих на бояджийство, като имайте предвид, че това е много специфично научаване. Към днешна дата работят и в кухнята на хотела.

Източник: Личен архив

А те на какво научиха вашето семейство?

Впечатлени сме от тяхната благодарност и лоялност. Много са организирани и подредени.

Вие, като интериорен дизайнер, предадохте ли част от занаята си?

Да, опитвам се. Например, подреждането на сутрешната блок маса е една съвкупност от интериорен дизайн и храна. Има определени неща които трябва да се спазват – цветя, свещи, запалени лампи на определени места и т.н. Запознах ги с такъв вид похвати. А жените от семействата правят уникални десерти, които декорират.

Биляна Милушева и Наталия
Биляна Милушева и Наталия Източник: Личен архив

Имат ли планове да се върнат в Украйна?

Не са преставали нито за една минута да не искат да се върнат. Това е тяхна мечта, фикс-идея.

Знаят ли, какво се случва с домовете им в Украйна?

Единият дом е изцяло разрушен. Това се е случило още, когато те са били там. Тогава те две седмици са живели в бомбоубежище. Дори и сега, когато тук се чуе заря, децата се стряскат. Те са психически пострадали. Наела съм и психолог, който работи с всички тях. А домът на другото семейство е в добро състояние, счупено е само едно стъкло.

С какво ги „задържахте“ в Орешак и хората как ги приемат към днешна дата?

Задържат ги добрите условия на живот. Къщата е над 300 кв. м. и дори е с малък собствен басейн. И също така се намира непосредствено до работното им място – близо до хотела. Въздухът също така е много чист тук. Те казваха, че въздухът в Мариупол е бил силно замърсен заради високата индустрия там. А хората ги приеха вече много добре.

Научиха ли езика ни?

Децата вече го говорят. А жените започнаха обучение онлайн. Намерихме и учителка, която ги учеше благотворително, не искаше заплащане за това.

У вас кой възпита усещането да помагате и да имате усета да оказвате помощ?

Животът ми в Германия ме научи донякъде на това, защото там благотворителността е много по-развита на всички нива – училища, църкви, организации, фирми... Освен това съм икономически успяла и мисля, че трябва да споделям и финансовия си успех за благотворителни цели.

Източник: Pixabay

Бихте ли приютила и други бежанци, дори и да не са от Украйна?

Да, бих ги приютила.

Ако си представим, че всичко това вече е решено по мирен път, какъв съвет бихте им дала – да останат или да се върнат в Украйна?

Бих им дала съвет да се ръководят от сърцето си.

Ще изпитвате ли тъга, ако изберат втория вариант и си тръгнат?

Да, разбира се.

Насочила ли сте вече погледа си към друга подобна благотворителна мисия?

Имала съм идеи да направя Център за деца с увреждания. Между другото едно такова момиче вече работи при нас. Интеграцията на деца с увреждания винаги за мен е била важна тема, тъй като и аз самата имам едно такова детенце. Той вече е голям. Също така бих искала да участвам в организации или в университети за поощряване на предприемачеството в България. Аз съм с икономически бекграунд от Германия и виждам, че тук има още много незаети полета, които биха могли да се разработят от нас българите, живеещи тук или пък такива от чужбина, които да се завърнат. Искам да помагам на хората, в смисъл такъв - те самите да се научат да откриват силните си страни.

Още от автора:

DJ-ят Николай Нанчев: Докато не стъпиш на „Ел Камино“, не знаеш какво те очаква

Бившият шампион по културизъм Ангел Трендафилов: След 47 години открих родната си майка, която се съгласи да стане мой донор и ме спаси

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

Коафьорът Цветелина Михайлова: Диагнозата „рак“ ми даде урок

Огненият артист Пламен Петков: Умението да рисуваш фигури с огън

Дизайнерът Стоян Радичев – орисан да облича жените красиво

Какво предсказва за България и света гадателят Нобрега да Лус

Богоявление в Зверино: "Засвирят ли гайдите, кожата настръхва и духът се извисява"

Българският Брад Пит: От Перник до Чикаго и обратно

Българските деца – как се хранят и колко се движат

Гастроентеролог: Така ще избегнете "есенното коремче"

Психолог за „опустяващото гнездо“: Не пречете на детето да бъде самостоятелно

Розовата къща: Наркозависими споделят обща съдба

Най-татуираната българка: След №100 спрях да ги броя

Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност

Адвокат Димитър Марковски: Истината винаги е само една и тя е на Господ​

Розалина Попова: Да влезеш „в кожата“ на Моника Белучи

Кога един човек се превръща в убиец?

Психолог: Не може да доведете детето и да кажете „Ето, ремонтирай го“

Психолог: Никога не поставяйте детето в тази ситуация

Абитуриентката Ани: Тъжните моменти в Дома за деца са много

Ива Русинова - красивото лице на дрифта

Какво пък разбират жените от футбол? Отговарят фенките

Виктория Георгиева: Хубаво е да имаме различни участници на „Евровизия“

Павел Хаджиев: Българските истории и постижения не свършват, стават все повече

От сърцето на Украйна: Кирило, който избра да остане в родния Киев

Какво искат мъжете? Отговаря бербер Кольо Георгиев

Александър Сано: Съхраниш ли се като човек, решетките не могат да ти отнемат свободата

Да бягаш с вятъра, без да чувстваш страх: Християн Христов от Sofia Riders

Певицата Катерина Бужинская: Избягах от Киев, брат ми отиде на фронта

Диана Димитрова от "Лъжите в нас": Никой не е само добър или лош

Една жена, жертва на насилие: Кристина разказва своята история

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 34 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 43 минути

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК