3

Х абсбургите са една от най-известните и влиятелни аристократични династии в световната история. В периода между 1278 и 1918 г. нейни представители управлявали редица страни, сред които Австрия, Испания, Нидерландия, Унгария, Хърватия, Чехия, Босна и Херцеговина, Португалия, както и Свещената Римска империя.

Всеизвестен факт е, че Хабсбургите успявали да разширят владенията и властта си не чрез войни, а чрез династични бракове (дълго време девизът им гласял „Докато другите воюват, ти, щастлива Австрия, се жениш“). В тази връзка, кръвосмешението било често срещана практика, а на браковете между роднини се гледало като на нещо напълно нормално. В следващите редове може да научите някои любопитни подробности за едни от най-скандалните и противоречиви представители на династията.

Леополд I

Управлението на Леополд I, който бил император на Свещената Римска империя в периода 1658 – 1705 г., е белязано от няколко важни събития. На 26 януари 1683 г. той подписал договор за отбранителен съюз срещу Османската империя с Бавария. Само няколко месеца по-късно, Виена била обсадена, но оманците претърпели тежко поражение след намесата на войски, командвани от полския крал Ян Собиески и баварския курфюрст Максимилиан II Емануел. По-късно Леополд I повел контраофанзивата срещу османците, довела до отвоюването на Унгария и Белград. Той също така бил талантлив композитор и диригент и владеел пет езика – немски, латински, френски, испански и италиански. Императорът, обаче, имал и тъмна страна. Той обичал да убива животни по изключително жесток начин. Един от любимите му „спортове“ бил да накара своите придворни да увият жива лисица в одеяло, след която да я удрят с пръчки, докато не умре. Леополд I също така ловувал чапли със соколи и стрелял с арбалет по давещи се в езеро елени.

Рудолф II

Известен предимно с впечатляващата си колекция от произведения на изкуството, която включвала произведения на творци като Албрехт Дюрер, Пармиджанино и Кореджо, Рудолф II също имал своите странности. Според неговите съвременници, той не изпитвал голям интерес към управлението на империята. За сметка на това, Рудолф II бил обсебен от окултните науки. Императорът искал да открие философския камък, надявайки се, че по този начин ще стане безсмъртен. Той покровителствал редица алхимици, търсещи „рецепта“ за превръщането на желязото в злато. Рудолф II също така редовно се консултирал с астролози (сред тях бил Нострадамус) и колекционирал предмети, за които се смятало, че притежават мистични свойства. Друга негова страст били животните. По негово нареждане, в Прага били отглеждани лъвове, тигри, леопарди, гепарди, камили, антилопи, газели, слонове, пеликани, щрауси и папагали.

Фердинанд I

Управлявал Австрия в периода между 1835 и 1848 г., Фердинанд I несъмнено бил изключително противоречива личност. Неговите съвременници го описват като добър и спокоен човек, който нямал абсолютно никакъв интерес към държавните дела. Други, обаче, отбелязват, че зад привидната му доброта всъщност се криела една смущаваща тайна – той страдал от умствена изостаналост и епилепсия. Според някои, Фердинанд I се затруднявал при извършването на елементарни дейности, сред които били отварянето на врати и подписването на документи. Твърди се, че едно от любимите му занимания било да се търкаля по пода на стаята си с кофа за боклук на главата. Освен това, той отказвал да повярва, че орлите имат по една глава, тъй като този, изобразен на семейния му герб, бил двуглав.

Въпреки всичко това, Фердинанд I управлявал Австрия в продължение на повече от десетилетие, преди да се оттегли от престола. Историците отбелязват, че той не вземал решения сам. На практика било съставено неофициално регентство от Метерних, Коловрат и ерцхерцог Людвиг. Показателен е следният случай: след като разбрал, че хазната е почти празна, Фердинанд I заявил: „Е, за мен и Метерних все ще стигне!“ Решението си да абдикира владетелят взел в резултат на избухналата в Австрия революция. Когато разбрал, че жителите на страната са се разбунтували, той попитал: „Позволено ли им е да правят това?“ След оттеглянето си от властта, Фердинанд I заминал за Прага. Там прекарал последните години от живота си, занимавайки се със селско стопанство.

Карл I Франц Йозеф

Останал в историята като последния представител на династията на Хабсбурите, император Карл I бил съюзник на германския кайзер Вилхелм II по време на Първата световна война. В хода на конфликта, обаче, отношенията между двамата започнали да се обтягат. Опитвайки се да предотврати разпадането на Австро-Унгария, Карл I се свързал с френския министър-председател Жорж Клемансо с предложение за мир. Според повечето историци, това бил един от най-лошите и отчаяни дипломатически ходове в световната история. Карл I на практика обещал, че ще изпълни всичко, което французите поискат от него. Вместо да му отговори, Клемансо публикувал неговото съобщение, представяйки го като доказателство, че крахът на Австро-Унгария е неизбежен.

След края на войната, Карл I направил два неуспешни опита да си върне унгарския трон. На 19 ноември 1921 г. заминал за остров Мадейра. Само няколко месеца по-късно, той починал от възпаление на белите дробове. Любопитна подробност е, че през 2004 г. Карл I беше беатифициран (причислен към блажените) от Римокатолическата църква. Съвсем скоро той може да бъде обявен за светец, тъй като през 2008 г. Ватикана призна второ чудо, извършено от него. Това стана след разследване, продължило близо година и половина. Някои експерти отбелязват, че подобно решение би било, меко казано, противоречиво. Те подчертават, че Карл I може да се превърне в първия светец, одобрил използването на химически оръжия (австро-унгарските войски използвали хлор по време на Първата световна война).

Още от автора:

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 22 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 54 минути

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 1 час

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди