3

П о случай месеца на жената, от History събират някои от известните британски жени в историята, които са повлияли на живота на много хора и са помогнали за оформянето на света, в който живеем днес. Нека ги разгледаме по-подробно:

Кралици

Будика (починала около 60 - 61 г. сл. Хр.)

Тя е бунтовническа кралица от древното британско келтско племе ицени, която повежда армия срещу римляните през 60/61 г. сл. н. е., осигурявайки си място в учебниците по история като една от най-емблематичните британски владетелки. След като претърпява публично бичуване и става свидетел на изнасилването на двете си дъщери, Будика събира армия, която унищожава римските крепости в Колчестър, Лондон и Сейнт Олбанс, убивайки между 70 и 80 000 души. В крайна сметка бунтът на Будика е потушен и тя очевидно се отравя заедно с двете си дъщери.

Æthelflæd - господарка на мерсианците (ок. 870 - 918 г.)

Най-голямата дъщеря на Алфред Велики, крал на англосаксонското кралство Уесекс, Æthelflæd помага в борбата срещу викингите и полага основите на Англия. След като съпругът ѝ починал, Æthelflæd поела управлението на кралство Мерсия, превръщайки се в господарка на мерсианците - наистина забележително постижение, като се има предвид доминираното от мъже време, в което е живяла. Тя преминава в настъпление срещу викингите и през следващите години изиграва важна роля в завладяването на Дейнлоу, викингското кралство в Англия.

Ан Болейн (ок. 1501/07 - 1536 г.)

Втората съпруга на Хенри VIII е ключов участник в Английската реформация - поредица от събития, при които Англиканската църква се откъсва от Римокатолическата църква и властта на папата. Хенри желае да анулира брака си с Катерина Арагонска, за да може свободно да се ожени за Ан. Когато папа Климент VII отхвърля желанието на Хенри, Хенри започва отделянето на Англиканската църква от Рим. Ан ще бъде кралица на Англия в продължение на три години и ще роди един от най-великите монарси на страната - Елизабет I, преди да бъде обезглавена за държавна измяна.

Елизабет I (1533-1603 г.) и Катрин Пар (1512-1548 г.)

Кралицата-двественица е една от най-успешните и популярни владетелки на Великобритания. Дъщерята на Хенри VIII и Ан Болейн е последният от монарсите от рода Тюдор. Нейното управление (известно като Елизабетинската епоха) продължава 44 години, като възвестява период на относителна стабилност и икономически просперитет, който дава началото на златен век в областта на изследванията и изкуствата. Тя установява протестантството в Англия и разгромява испанската Армада през 1588 г. - една от най-големите военни победи в английската история.

Катрин Пар, последната съпруга на Хенри VIII, изиграва важна роля в личното образование на Елизабет, формирайки убежденията и вярванията на бъдещата кралица. Катрин също така помага да се повлияе на приемането от Хенри на Третия закон за наследството през 1543 г., който възстановява дъщерите му в линията на наследяване. Без Катрин Елизабет може би никога нямаше да се възкачи на престола.

Кралица Виктория (1819 - 1901)

Нейното управление (известно като Викторианската епоха) продължава 63 години, по-дълго от управлението на всички нейни предшественици, и е период на големи промени в Обединеното кралство. Застанала на престола едва 18-годишна, Виктория ръководи политическата, социалната, културната и индустриалната трансформация на страната, както и разширяването на Британската империя. Тя се превръща в най-могъщата жена в света и помага за възстановяването на репутацията на монархията, която е опетнена от разточителството на чичовците ѝ.

Непоказвани кадри от личния архив на кралица Елизабет II

Елизабет II (1926 г. - 2022 г.)

Подобно на Виктория и Елизабет I преди нея, от сегашната британска кралица не се е очаквало да управлява. Когато чичо ѝ крал Едуард VIII абдикира от престола, бащата на Елизабет - Джордж VI - заема най-високото място и поставя Елизабет в пряката линия на наследяване. Тя се възкачва на престола на 25-годишна възраст и стана най-дълго живелият и най-дълго служилият монарх на Великобритания.

Политици

Маргарет Тачър (1925 - 2013)

10 от най-великите цитати на Маргарет Тачър

Никой в този списък не разделя мненията така, както Маргарет Тачър. Дали я обичате, или не, Желязната лейди е новатор, като през 1979 г. става първата жена министър-председател на Великобритания и е най-дългогодишният министър-председател на 20-и век - 11 последователни години. С непоколебимия си стил на ръководство и политиките, известни като тачеризъм, тя затвърждава мястото си на една от най-доминиращите фигури в съвременната политика.

Автори и учени

Мери Анинг (1799 - 1847)

Със своите открития колекционерът на вкаменелости и палеонтолог Мери Анинг променя начина, по който възприемаме нашия свят. Анинг живее в крайморския град Лайм Риджис в Дорсет и прекарва дните си в търсене на така наречените от нея "любопитни предмети" по крайбрежието. Скоро тя осъзнава, че това са вкаменелости, и през живота си прави някои важни открития. Въпреки че няма право да членува в Лондонското геологическо дружество поради факта, че е жена, откритията на Анинг оказват огромно влияние върху научния свят, като водят до важни промени в познанията ни за праисторическия живот, както и за историята на Земята.

Джейн Остин (1775 - 1817)

15 абсурдни смъртни случая на жени в литературата

Известна с шестте си големи романа, сред които "Гордост и предразсъдъци" и "Ема", Остин спомага за оформянето на литературния свят в днешния му вид. С острото си остроумие и силните си женски характери книгите на Остин са вдъхновили безброй други романи, телевизионни адаптации и филми. Умирайки едва на 41-годишна възраст, Остин не доживява да види влиянието и наследството, което творбите ѝ ще имат върху британската култура.

Ада Лавлейс (1815 - 1852)

Единственото законно дете на известния поет лорд Байрон, Ада Лавлейс е наричана първият компютърен програмист в света. Увлечен математик и учен, Ада започва да работи с Чарлз Бабидж в края на юношеството си. Някои смятат Бабидж за "бащата на компютрите", тъй като той е изобретил първия механичен компютър, известен като Analytical Engine. Ада работи с Бабидж и написва алгоритъм, който двигателят да изпълнява, с други думи, първата компютърна програма в света. Тя също така отбелязва, че компютрите могат да излязат извън рамките на простото пресмятане на числа, като реализира пълния им потенциал преди всички останали. Тя умира само на 36 години от рак на матката.

Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) и Мери Сийкол (1805 - 1881)

Известна като "Дамата с лампата", Флорънс Найтингейл е забележителният основател на съвременното медицинско обслужване. Родена в богато семейство, Найтингейл не се подчинява на очакванията и посвещава живота си на професия, която по онова време не се възприема като почтена. По време на Кримската война тя подобрява нехигиеничните условия във военната болница, в която работи, и осигурява на войниците качествени грижи. След войната тя създава първото светско училище за медицински сестри в света. Тя не само превръща сестринството в уважавана професия за жените, но и в професионална, като променя завинаги облика на здравеопазването.

Агата Кристи (1890 - 1976)

Тя е най-продаваният писател на всички времена, продал около 2 милиарда екземпляра, както и най-превежданият автор на всички времена. Автор на 66 романа, Кристи създава измислените детективи Еркюл Поаро и мис Марпъл. Написала е и "Капан за мишки" - най-дълго играната пиеса в историята на света. По нейните произведения са създадени повече от 30 филма и безброй телевизионни адаптации.

Розалинд Франклин (1920 - 1958)

Подобно на Лъвлейс, Розалинд Франклин е друг талантлив млад учен, който променя света на науката завинаги, преди да се разболее от рак само на 37 години. Като научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон Франклин извършва новаторска работа върху рентгеновата дифракция на ДНК. Една от снимките ѝ довежда до откриването на двойната спирала на ДНК - откритие, за което през 1962 г. трима други получават Нобелова награда. Без нейната работа никога нямаше да бъде постигнато едно от най-големите постижения на науката.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали