3

В първата част Ви запознах със Стамен Григоров, Анка Ламбрева, Пеньо Бомбето и Асен Пейков – видни българи, чиито постижения е добре да знаем. Сега ще Ви представя още четирима българи, които са дали много на България и на света, а на някои дори не сме чували имената, което е наистина много жалко.

Великите българи, които са постигнали много за нашата страна са безброй и далеч не могат да се поберат в две статии, но се надявам тези кратки описания за тях да Ви вдъхновят да потърсите още информация за подобни наши сънародници, с които трябва да се гордеем и не бива да забравяме.

Тота Венкова

Малко хора знаят това име, а то е толкова важно за нашата история. Тота Венкова е една от първите дипломирани лекарки в Следосвобожденска България. Тя е родена през 1855 г. в Габрово в занаятчийско семейство. За съжаление нейната съдба ѝ е отредила много рано да остане сираче. Благодарение на грижата на добри приятели и дружеството „Майчина грижа“ тя се учи добре и завършва Габровското девическо училище с отличен успех. След което е поканена да бъде учителка и тя се съгласява с радост. 
С избухването на Руско-турската освободителна война, всички училища в страната се превръщат в полеви болници. Така Тота от учителка се превръща в лекарка, макар и не официално. Един от ранените, за които се грижи, е младият руски лекар Иван Янчич. Между тях пламва любов от пръв поглед. За съжаление обаче тя не успява да го спаси от раните му и той издъхва в ръцете ѝ. 

След тежките години на различни изпитания, които съдбата поднася на Тота, тя е възприела медицината като свое призвание и полагайки огромни усилия, заслужено печели стипендия и заминава да учи за лекар в Санкт Петербург. Тя става чудесен лекар и въпреки че има няколко предложения за работа в чужбина, тя остава в България като работи в Русе, Варна и Велико Търново.

След като се премества в София, здравословното ѝ състояние се влошава, но въпреки това тя продължава да работи в частен кабинет в своя дом. Дори в един момент предлага безплатни консултации по акушерство и гинекология. 

Тота Венкова умира през 1921 г., а година преди това написва своето завещание, в което се казва, че тя оставя всичките си пари и имущество на държавата за подпомагане на болници и учебни заведения. Дарява на санаториума в с. Искрец за белодробни заболявания сумата от 500 000 лв., същата сума дарява и на училището в Габрово, в което самата тя е учила. Не малка сума дава и на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Юл Браун (Илия Вълков)

Юл Браун или още Илия Вълков, както е рожденото му име, е откривателят на Брауновия газ и определено има доста интересен живот. Той се ражда във Варна през 1922 г. и още от малък има силен интерес към науката и чете почти само научна и научно-фантастична литература. През Втората световна война Илия служи на остров Самотраки в Гърция, а след края ѝ, отива да живее в София, където учи електроинженерство. 

Някои данни сочат, че Илия Вълков е бил в Белене две години, защото бил направил подслушвателна техника. Освободен е и бяга в Турция, но на границата отново е арестуван за шпионаж и лежи в местен затвор. 
Твърди се, че няколко години след това мистериозен агент на име Браун го освобождава. Дали е така, не знаем със сигурност, но е факт, че след това Илия бяга в Австралия и там сменя името си на Юл Браун. Именно там открива Брауновия газ, който може да бъде чудесен заместител на петрола, защото е екологично чист, но неговото откритие все още не е признато, газът не е влязъл в употреба, въпреки че е чудесен от екологична гледна точка и за съжаление все още се водят спорове относно откритието на Илия Вълков, който така и не получава признание приживе за своето голямо откритие. Дори след смъртта му, неговото имущество е разпродадено за плащане на дългове, а научният му труд е изгубен и дори се говори, че част от него е засекретен.

Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова е основателка на първото българско девическо училище у нас, докато още сме били под турско робство. Тя се ражда през 1815 г. в скромно, но сплотено и много набожно семейство. Анастасия е будно, умно малко момиче. Благодарение на своята благодетелка Евгения от Калоферския девически манастир, тя става учителка там, като първоначално е преподавала на шепа момичета в една малка стаичка.

Въпреки че доста хора одобряват нейната дейност да образова младите момичета, голяма част от българи и турци са били против, защото някога не е било прието жените да са образовани. И все пак тя не се отказва, а напротив - развива училището до мащаби, които са били направо нечувани за онова време. В нейното девическо училище са се обучавали около 100 момичета, които след това Анастасия е насърчавала да продължат своето образование.

Анастасия умира сама, без да създаде семейство, тъй като нейният съпруг умира малко след бракосъчетанието им и тя така и не се влюбва повторно. Тази дейна българка е направила толкова много за нашата просвета и то във времена, в които това е било наистина много трудно.

Цветан Радославов

Жалко е, че много малко хора са чували за Цветан Радославов, а той е авторът на първата версия на „Горда Стара планина“, по известна днес като „Мила родино“ -  химнът на България. 

Той се ражда през 1863 г. в град Свищов в семейство, в което образоваността е на високо ниво. От малък Цветан има интерес към историята и музиката и завършва едно от най-престижните училища в България за онова време – Априловската гимназия. След това продължава своето обучение във Виена. След което отива в Лайпциг, където учи психология и философия. Цветан успешно взема докторска степен по психология и се развива много добре в тази област. 

Въпреки че е отдаден на науката, това не му пречи да се интересува от музика и поезия, дори той самият пише доста стихотворения, песни и мелодии. Именно той написва текстa и музиката на „Горда Стара планина“. Нейният оригинален текст, както и времето, в което е написана и до днес си остават загадка. През годините песента е търпяла множество промени, като от 1990 г. е в сегашния си вид, освен това както всички добре знаем, тя е и българският химн. Предложението „Мила родино“, по текст на „Горда Стара планина“ да стане химн на България идва през 1964 г., което си е малко закъсняло признание за работата на Цветан, но все пак е нещо.

ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК

Още от автора:

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 21 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 30 минути

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи