4

В бурния океан от извънредни новини, който ни залива ежедневно, малка част от нас обърнаха внимание или въобще разбраха за най-голямата и дългоочаквана екологична новина от десетилетия. Звучи гръмко, но е така.

Едно събитие от 4-ти март, развълнува милиони хора по Земята, борещи се за опазването на живота на планетата. Става дума за историческото споразумение, което ООН успя да постигне за опазването на Световния океан. За първи път в историята, над 200 държави се обединиха около Договор за защита на океаните и нови правила за опазването им, което се очаква да има силно въздействие върху живата на милиони хора и стопиране на множество неблагоприятни явления в международни води.

Защо опазването на океана е толкова важно?

С понятието Световен океан назоваваме непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Водата в Световния океан работи като охладителна система, която поема голяма част от топлината на Земята и по този начин океаните оказват огромно смекчаващо въздействие върху климата. Пo изчисления на експерти океаните са абсорбирали повече от 90% от световната излишна топлина през последните десетилетия и значителна част от въглеродния диоксид в атмосферата.

Изменението на климата от своя страна води до покачване на температурите на океана, което в съчетание с окисляването на водата, застрашават морските флора и фауна. Също както на сушата, морските видове мигрират през океаните и моретата, а извън защитените едва 1,2 % зони тези водни обитатели са изложени на огромен риск.

Разпокъсани и почти нерегулирани споразумения за Световния океан

„Т.нар. открито море са районите в Световния океан, които се намират отвъд националните води на държавите, като това е най-голямото местообитание на Земята и дом на милиони видове същества“, казва Кремена Ватева от Грийнпийс – България. Въпросните международни води или "открито море" са зони, създадени от последното международно споразумение за океаните, подписано преди 40 години. През 1982 г. Конвенцията на ООН по морско право създава зона, където всички страни имат право да ловят риба, да корабоплават и да правят изследвания. „Той описва откритите морета – частите от океаните, които не се контролират от никоя държава – но не ги защитава“, уточнява екоекспертът.

Ето защо Световния океан е бил обект на разпокъсани, слабо прилагани и почти нерегулирани споразумения. И така до март 2023 г.

„Корабът достигна до брега“ след 20 години

„Първите неформални преговори, касаещи съставянето на договор, който да допринесе за законовата защита на световния океан, стартират още през 2002 г., когато междуправителствена група започва Отворен неофициален консултативен процес на ООН относно океаните и морското право (ICP)“, разказва експертът. Едва през 2015 г. световната организация прима резолюция за разработване на договор за океаните, след което следват няколко години на разговори и преговорите. През 2018 г. има по-сериозно задвижване, което поради пандемията през 2020 г. отново е стопирано.

„Процесът по постигането на Договора за защита на океана е възпрепятстван и забавян през годините от множество фактори, сред които са цялостната сложност на геополитиката, глобалните кризи (включително пандемията от COVID-19), натиск и контранатиск от различни заинтересовани страни, лобиране от индустрията, разнообразни икономически и политически фактори“, посочва още Ватева.

След две десетилетия и пет кръга на дълги преговори, на 4 март 2023 г., делегатите на държавите-членки на ООН се срещнаха в централата на организацията в Ню Йорк, за да финализират дискусии около опазването на Световния океан и защитата на 30 процента от океаните на планетата до 2030 г. За да ощастливи момента на приемането на споразумението, Рина Лий - председател на конференцията на ООН, обяви „Корабът достигна до брега“.

„Това значително ще засили ефективното управление и контрол на риболова, особено промишления и свръхулова като цяло, сондирането за нефт, корабоплаването, индустрията за дълбоководен добив, замърсяването, до което всички те водят, както и други дейности, които са допринесли за цялостното влошаване на здравето на океана“, обяснява експертът от Грийнпийс-България.

Тази стъпка е от изключително значение и за друг важен международен ангажимент - Глобалното споразумение за биологичното разнообразие от Кунмин—Монреал, поет през декември м.г. „Това е т.нар. цел 30х30 - минималното ниво на защита, за което учените предупреждават, че е необходимо за възстановяването на океаните и морския живот така, че да можем да осигурим за себе си и следващите поколения здрав океан“, допълва експертът.

20 години дискусии и само 5 за изпълнение

Сесията в централата на световната организация в Ню Йорк най-накрая приключи успешно, но все още има много работа, преди споразумението да започне да действа и де юре, и де факто. Следват тежки юридически съгласувания на текста на споразумението, който ще бъде официално приет на по-късен етап и преведен на шестте официални езика на ООН. В оставащото време до 2030 г., което за поставените глобални цели е изключително кратък период, страните трябва официално да приемат, ратифицират и започнат да прилагат споразумението.

За Ватева особено приветствие заслужават елементите от договора, насочени към консервация на природата като оценките на въздействието върху околната среда. „За първи път ще се изисква оценка на въздействието на икономическите дейности върху биологичното разнообразие в открито море“, казва още тя. Според нея оценяването на ефектите от човешката дейност върху здравето на океаните е един от най-ефикасните и важни механизми за предотвратяване, смекчаване и управление на вредни дейности в случаите, когато има сериозно увреждане на морския живот чрез, например, подводно шумово замърсяване.

Бедните държави искат справедлив достъп до морските блага

„Едни от ключовите спорни точки, допринесли за трудното споразумяване, са въпросите за достатъчното субсидиране за прилагането на договора, както и въпросите за справедливостта около споделянето на ползите от морските генетични ресурси“, отбелязва Ватева. Морските генетични ресурси са биологични материали от растения и животни, които могат да се влагат във фармацевтични продукти, промишлени процеси и храни. В момента развиващите се страни имат възможност за финансиране на изследвания на океанските води, но изоставащите страни също ще се борят за правото да ползват с тези ресурси.

„Много от разногласията са за това, как тези ресурси ще бъдат разпределени между богатите страни и по-бедните. По-бедните страни искат да се уверят, че тези ресурси ще помогнат на всички, а не само на хората в богатите страни“, уточнява още Ватева.

Дали самостоятелно или като пълноправен член на Европейският съюз, очакваме България също ще поеме ангажимент към опазването на открито море, а защо не и да се ползва от неговите ценни ресурси.

За средностатистическия човек опазването на Световния океан звучи точно толкова далечно, колкото и проблемът с изсичането на горите в Амазония и изчезването на кораловите рифове. И все пак е добре да знаем какво се случва на нашата планета, защото тя е една затворена верига и нищо на нея не се случва самостоятелно и поотделно.

Още от автора:

Ужасяващите истории на Малката русалка и Спящата красавица, които Дисни ни спести

Тайни кодове като от филм: Загадката за милиони на Томас Бийл 

Смразяваща кръвта история: „Тихите“ убийства „кикотещата се баба“ Нани

Чупене на крака, смърт: Kолко свирепи са били Крумовите закони?

Наистина ли великани са бродили по българските земи?

Вредите от мръсния въздух: Пулмолог съветва как да се предпазим

След убийството на Кенеди: Коя е Лейди Бабушка и как изчезна в тълпата

Исей Сагава - канибалът, който получи слава вместо затвор

Магии, гадания и забрани: Kак сме празнували Коледа в миналото

Прочелник, подбрадник, кюстек - с какво са се гиздили българите в миналото

Мъртва булка или реалистичен манекен: Смразяващата история на La Pascualita

Как една зловеща детска игра стана религиозно движение

Като от филм: Влакът, който влезе в тунел и изчезна безследно

Бурният живот на „Червената херцогиня“ - черната овца на аристокрацията

Мистерията „Анастасия Романова“: Истината за руската принцеса

Мъжеубийци с отрязани гърди или свирепи прелъстителки: Истината за амазонките

Най-известните проклятия в историята: Загадъчна смърт и мистериозни изчезвания

Мечът на Кубрат и Орелът на Аспарух - къде се намират големите български съкровища?

Призрачният град на вечния огън: Ужасяващата съдба на Сентралия

Шишенци, Цонево, Мусачево: Най-зловещите български села

Зорница и Вечерница, Перун, Лада: Митове и легенди за божествата на славяните

Имай, Баран, Артиш... Познавате ли тези прабългарски божества?

Коя е Лилит - най-загадъчната личност в човешката история

Янус, Фебруум, Марс... Знаете ли божествените имена на месеците?

Дълбоко пазени тайни: Какво крие Черно море

Трепанация - най-древната черепна „операция“

Мистерията Царичина: Какво е операция „Слънчев лъч“

"Проклятието Грималди": Изгаряне на клада, отвличане и нещастна любов

Ама как така не искаш деца?! Та ти си егоист!

Три психологически трика за постигане на новогодишните цели

Колко е висока цената, която плащаме за „перфектната Коледа“

Най-страшните поверия и суеверия за Никулден

От пост до празничен пир: Как да избегнем грешките в храненето по Коледа

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 6 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 11 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 11 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 11 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 11 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери