43

С амо няколко дни след настъпването на новата година главата на Римокатолическата църква - папа Франциск, определи в свое изказване като "егоизъм" поведението на двойки, които се грижат за домашни любимци, но нямат деца или имат само едно дете. Това беше начинът, по който папата реши да изрази своята загриженост относно настъпилата „демографска зима“ и решението на хората да отлагат създаването на поколение.

Папа Франциск нападна двойките, които избират да имат домашни любимци вместо деца

Това не е първият път, в който папа Франциск адресира в свое обръщение съвременните нагласи на хората към семейството и неговите ценности. Този път обаче във фокуса на твърдението му не стояха социално-икономически причини като амбиции за печелене на пари, а емоционалните, като привързаността на хората към животните за сметка на създаване на деца.

Те не искат да имат деца, eто и аргументите им защо

„В моята практика няма такива хора. Любовта към домашния любимец и към децата е съвсем различна, с различни отговорности и въпреки че и в двата случая говорим за любов - тя не е взаимозаменяема“, казва за vesti.bg Инна Бранева, психолог и психотерапевт. С нея разговаряхме относно емоционалните причини и взетите решения за отлагане или отказ от родителството.

Съществува ли дълг към обществото?

„За да създадем деца, ние имаме необходимост от едно вътрешно чувство, стремеж, копнеж“, обяснява Бранева. „Ако преди един век човекът е бил зависим от групата и групата от него, то в съвременния свят хората са индивидуализирани и в много по-малка степен взаимообвързани по социални признаци. Сега много хора не чувстват задължение към обществото да раждат деца - това е тяхно лично решение“ допълва тя.

Животът преди и след децата (СНИМКИ)

Според Бранева причината за намаляване на раждаемостта е обусловена повече от социално-икономически и емоционални фактори и не може да бъде назована “егоизъм”. Проблемът с липсата на социална и финансова сигурност както за възрастните, така за децата, е значим не само в България, но и в страни като Великобритания и САЩ.

По думите на психолога, в исторически план масовите военни конфликти, ужасяващите световни войни, при които хората физически трудно оцеляват и огромен брой загиват, водят до нуждата от възстановяване на живота. А животът най-често се асоциира с децата, и този стремеж обуславя често бейби бум (както през 50-те години на ХХ век). Мирът допринася много повече хора да извървяват естествения си път. Наблюдава се прогресивно удължаване на годините на младост и на активност до късна възраст, удължаване на пълноценния живот.

Преди век и повече многодетните семейства са били необходимост, породена от високата детска смъртност (между 25-45%) - вследствие най-вече на недохранване, липса на родителски и медицински грижи, тежки заболявания - които вече са овладяни и лечими.

За уважението на личния избор

Някои консервативни общества,каквото е и нашето, все още не са готови да приемат решението на двойките да нямат деца, или да отлагат създаването на деца по една или друга причина. Но това е въпрос на личен избор и е необходимо той да бъде уважен. Последствията и отговорността на избора да имаш дете са за цял живот, носени лично от родителя, а не колективно от обществото.

Истината е, че все повече двойки в днешно време взимат решенията за създаване на дете не защото “така трябва” или под натиска на семейството. Хората обмислят и планират това важно решение, най-вече когато се чувстват емоционално свързани, професионално и финансово удовлетворени.

Холивудските звезди, които станаха майки за първи път след 40

Основно затруднение за жените е изборът как да съчетаят професионалното развитие и да не „изтърват влака“ за създаване на семейство. Изкачването в кариерата и осъвременяването на знанията могат да бъдат ограничени или дори стопирани след откъсването от работа за майчинство, или в последващите грижи за детето. Тази несигурност кара много жени да отложат личните житейски събития във времето.

Когато татковците останат сами с децата

„Обществото е склонно да оказва натиск“, казва Бранева. На 20 години момичетата са твърде млади, а когато станат на 30, сякаш отвсякъде им се напомня как “часовникът тиктака”. ”Този натиск създава тревожност в жените, усещане за непълноценност и зависимост от биологичната обусловеност“, допълва още психологът.

Емоциите, които ни карат да не искаме да бъдем родители

Причините, поради които двойките съзнателно отлагат важната крачка към родителството, или дори се отказват, са различни.

„Поради психически травми в детството си, някои хора се страхуват, че няма да бъдат добри родители, както им се е случило с техните родители, че човекът до тях може да не е подходящ да бъде родител, или че техни неприятни преживявания от детството могат да се повторят отново с техните собствени деца“, обяснява Бранева. Това би могло да доведе както до нежелание за дете, така и до трудности със зачеването, обусловени от несъзнаван блокаж.

Холивудските звезди с осиновени деца

Друг важен аспект е „родителският капацитет“. „Хората са в правото си да преценят, че не са готови и/или че нямат капацитет да бъдат родители в момента“, пояснява психологът. Те могат да чувстват несигурност в ресурсите си спрямо базисните емоционални нужди на едно дете - стабилна емоционално среда, време и внимание, дори в способността си да даряват любов. Или също, да не са спокойни относно възможностите си за осигуряване на основните житейски нужди на детето - дом, храна, топлина, медицински грижи, образование.

Разбира се, има и хора, които ясно за себе си заявяват, че не искат да имат деца. При тях решението може да бъде свързано с тяхна философско-морална система от възгледи, с усещането, че ще загубят свободата си и досегашния начин на живот или други дълбоко лични причини.

Детето е дълбока емоционална връзка за цял живот. Да си родител е решение завинаги. Дори родителят и детето да са разделени от хиляди километри. Затова е важно това решение да бъде взето от сърце, отговорно и с желание. За да бъде детето щастливо.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 3 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 3 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 4 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 7 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 8 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 8 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 9 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС