Мъртва булка или реалистичен манекен: Смразяващата история на La Pascualita
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock/Getty Images
0

О тдаването на вечна почит към покойник след смъртта му има дълга и много стара история, а в някои култури този процес носи огромно религиозно значение. Запазването на тялото на мъртвия чрез балсамиране се смята за “измислено” в Древен Египет, а в днешно време тленните останки на диктатори като Ленин и Мао Дзъдун могат да бъдат зърнати, ако се наредите на дългите опашки пред мавзолеите им на Червения площад и площад “Тянънмън” в Пекин.

Далеч от нашите разбирания и дори в тотално противоречие с обичаите ни е традиция на народа тораджа, който живее на остров Сулавеси, Индонезия. Хората не просто не се страхуват от смъртта, а живеят с нея всеки ден. Там телата на починалите буквално остават в семейството и то се “грижат” за тях в продължение на месеци, дори година до деня на погребението.

Сега идва моментът за един разказ от Мексико и най-стария магазин за булчински рокли. Ще се изненадате, но връзка между мумифицирания Ленин, покойниците от тораджа и един магазин за сватбени рокли всъщност съществува и тя се казва La Pascualita.

Манекен или тяло на жена?

Най-известният бутик за булчински рокли “La Popular” в град Чихуахуа (Мексико) се прочува още през 30-те години на миналия век. Магазинът е истинска легенда и един от символите на града, но неговата слава не се дължи на пищните модели и сватбените аксесоари, а на един необикновен манекен.

Преди около 90 години на витрината на популярния салон се появява нов манекен, облечен с най-красивата рокля от колекцията на магазина и привлича погледите на минувачите и най-вече на бъдещите булки. Новият модел, на който ще бъдат излагани пищните рокли, впечатлява с естествения си външен вид, напомнящ на истинска жена. Манекенът е толкова реалистичен, че скоро започва да буди у хората съмнения и странни подозрения възможно ли е толкова да изглежда като реален човек.

В миналото собствениците твърдят, че манекенът е внесен от Франция (според други твърдения от Съединените щати), а с неговия външен вид и изразителност искали да покажат класата и изяществото на моделите в самия салон. Създателят на манекена обаче е стигнал твърде далеч в изработката му, тъй като манекенът изглеждал толкова добре, че скоро жителите на Чихуахуа започнали да се взират и плашат от почти човешките му черти.

За разлика от безличните бели манекени, които дотогава клиентите били свикнали да виждат по магазините, този дамски модел имал изразително лице, дълги мигли, грим, изписани вежди, кристален поглед, твърди се, че по краката ѝ имало разширени вени, а ръцете ѝ сякаш били дело на Микеланджело.

След време всички започнали да изразяват опасения, че това не е обикновен манекен и зловещи слухове се разнесли из града. Според историята, в един момент хората свързали появата на модела на скъпи рокли с трагично събитие, сполетяло собствениците на магазина по-рано. Някои от тях видели в манекена познато лице - това на починалата дъщеря на семейството - Паскуала Еспарза. Заради огромната прилика с Паскуала манекенът получил името La Pascualita и бил нарочен за балсамираното тяло на покойната.

Историята за смъртта на Паскуала Еспарза е повече от зловеща. Тя се готвела да се омъжи, но преди да успее да каже “да”, Паскуала била ухапана смъртоносно от паяк черна вдовица. Момичето умира трагично в деня на празника си. Потъналата в скръб майка решила не само да балсамира тялото, но и да го облече в същата сватбена рокля, в която дъщеря ѝ щяла да се венчае.

La Pascualita изглеждала толкова истинска, че ужас обземал много от клиентите на “La Popular”. Купувачите твърдели, че ги побивали тръпки, докато се разхождат из магазина, защото тя ги следвала с поглед. Според някои легенди служители са напуснали работата си в магазина, след като забелязали, че La Pascualita е сменила позата си или пък че е обладана от духове и оживява през нощта, когато магазинът бил затворен.

Възмущението на цял град – какво направиха с La Pascualita?

През годините легендарният бутик сменя неколкократно собствениците си, но никой от тях не премахва зловещия модел, който продължил да показва най-красивите и скъпи рокли през годините. Дори се казва, че в продължение на десетилетия най-продаваните модели били тези, изложени на La Pascualita. С времето страхът от нея отминал и тя се превърнала в легенда за местните и ярка туристическа атракция за туристи от цял свят.

Привързаността на хората към модела на бели рокли била толкова силна, че през 2017 г. всички изпаднали в паника, когато La Pascualita изчезнала мистериозно от прозореца на булчинския салон. За тяхно щастие се оказало, че тя е напуснала Чихуахуа, за да гостува на хотел Leyendas Victoria в Мексико сити. Там в продължение на два месеца била изложена пред погледите на милиони по случай големите чествания за Фестивала на мъртвите.

На следващата година символът на магазина и града отново е върнат, но жителите били изправени пред още по-голямо разочарование. Мнозина твърдели, че тя не е същата и най-вероятно е била заменена с восъчна фигура, реставрирана е до неузнаваемост или продадена в чужбина, с което емблемата на град вече не била същата.

Вълна от недоволство залива социалните мрежи, а жителите на Чихуахуа питат какво е станало с тяхната La Pascualita. Въпросът бързо нашумява и в местните медии, които също започват търсят отговори за очевидната разлика между двата манекена. Въпреки нестихващото възмущение, хотелът избира да замълчи, с което загадката за това какво се случи с La Pascualita остава неразгадана.

Още от автора:

Как една зловеща детска игра стана религиозно движение

Като от филм: Влакът, който влезе в тунел и изчезна безследно

Бурният живот на „Червената херцогиня“ - черната овца на аристокрацията

Мистерията „Анастасия Романова“: Истината за руската принцеса

Мъжеубийци с отрязани гърди или свирепи прелъстителки: Истината за амазонките

Най-известните проклятия в историята: Загадъчна смърт и мистериозни изчезвания

Мечът на Кубрат и Орелът на Аспарух - къде се намират големите български съкровища?

Призрачният град на вечния огън: Ужасяващата съдба на Сентралия

Шишенци, Цонево, Мусачево: Най-зловещите български села

Зорница и Вечерница, Перун, Лада: Митове и легенди за божествата на славяните

Имай, Баран, Артиш... Познавате ли тези прабългарски божества?

Коя е Лилит - най-загадъчната личност в човешката история

Янус, Фебруум, Марс... Знаете ли божествените имена на месеците?

Дълбоко пазени тайни: Какво крие Черно море

Трепанация - най-древната черепна „операция“

Мистерията Царичина: Какво е операция „Слънчев лъч“

"Проклятието Грималди": Изгаряне на клада, отвличане и нещастна любов

Ама как така не искаш деца?! Та ти си егоист!

Три психологически трика за постигане на новогодишните цели

Колко е висока цената, която плащаме за „перфектната Коледа“

Най-страшните поверия и суеверия за Никулден

От пост до празничен пир: Как да избегнем грешките в храненето по Коледа

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 25 минути

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 35 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели