13

В сеизвестен факт е, че американската политическа система е доминирана от две партии – Демократическата и Републиканската. Въпросният двуполюсен модел е важна част от историята на страната. Съществуват редица примери за формации, които се опитали да го променят, но без съществен успех.

За пръв път подобно нещо се случило през 20-те години на XIX в. Тогава група привърженици на конспиративна теория, според която масоните имат пълен контрол върху американското правителство, основали своя партия.

Въпросното събитие се оказало повратен момент в политическата история на САЩ.

Влиятелните масони

Масонството, за което повечето изследователи смятат, че е възникнало в Европа, намерило особено плодородна почва за развитие в Америка. Някои от бащите основатели на САЩ били негови представители – като Джордж Вашингтон (на 4 февруари 1789 г. той бил избран за първия президент на САЩ и положил клетва пред Великия магистър на масонската ложа в Ню Йорк Робърт Ливингстън) и Бенджамин Франклин. Предполага се, че масонските ложи възникнали от зидарски гилдии, макар че по въпроса има известни спорове. През XVIII в. те се превърнали в елитни клубове, в които членували някои от най-влиятелните и богати мъже в Америка.

Масонството продължило да се разраства и през XIX в. Постепенно то се превърнало в нещо като мрежа, към която се присъединявал почти всеки, имащ амбициите да влезе в политиката, отбелязва професорът по история от университета в Сиракюз Марк Шмелер.

„По този начин бизнесмени, редактори на вестници и политици се срещали редовно и се опознавали. За хората, които искали да дадат тласък на своята кариера, присъединяването към масонска ложа било повече от добра идея“, добавя той.

Едни от най-известните масони през 20-те години на XIX в. били седмият президент на САЩ Андрю Джаксън и Хенри Клей, който станал държавен секретар през 1825 г.

Убийството на Уилям Морган

В края на 20-те и началото на 30-те години в САЩ се зародило силно антимасонско движение. Основната причина за това било изчезването и предполагаемото убийство на Уилям Морган. Той твърдял, че е бивш масон и възнамерявал да публикува книга, в която да разкрие тайните на организацията. През 1826 г. обаче той бил арестуван по скалъпени обвинения, а малко по-късно изчезнал безследно. Какво се случило с него остава мистерия и до днес. Някои смятат, че той бил убит от масони в Ню Йорк. Други пък твърдят, че избягал в чужбина. Съществуват сведения, че Морган бил забелязан в няколко европейски страни, както и в Канада, но достоверността им не може да бъде потвърдена.

Случилото се накарало много хора да започнат да твърдят, че масоните се опитват да унищожат както САЩ, така и християнството. Около 2000 ложи били принудени да прекратят своята дейност. В Ню Йорк пък била основана антимасонска партия (предполага се, че това се случило през 1828 г.), която си поставила за цел да изобличи всички злодеяния, извършени от членовете на обществото. Историците смятат, че тя се превърнала в първата формация, опитала се да разбие съществуващата политическа система в страната, доминирана от демократите и републиканците.

Идеята, че масоните не просто управляват САЩ, но и се опитват да унищожат демокрацията, изглеждала убедителна по това време, тъй като редица представители на политическия елит били част от това общество. „Конспиративните теории невинаги са напълно погрешни. Именно това, че някои от тях са основани на полуистини, ги прави толкова опасни“, отбелязва писателят и историк Андрю Бърт. Така антимасонската партия привлякла много членове, някои от които впоследствие се превърнали във влиятелни политици. Сред тях се открояват имената на Уилям Сюард, който станал държавен секретар по време на управлението на Ейбрахам Линкълн, Тадеъс Стивънс, виден републиканец от Камарата на представителите, както и Милард Филмор, който станал президент на САЩ през 1850 г. Показателни за популярността на антимасонската партия са следните думи на държавния глава Джон Куинси Адамс, произнесени през 1828 г. (когато той се борел за преизбиране): „Аз не съм, никога не съм бил и няма и да бъда масон“.

След като претърпял поражение на изборите, състояли се през въпросната година, той дори се присъединил към формацията за известен период от време.

Масони, католици и мормони

Негативното отношение към масоните и появата на антимасонската партия допринесли за възхода на редица други конспиративни теории, подчертава професорът по история от университета „Къмбърланд“ Марк Чийтъм. „По-специално, през 30-те години на XIX в. се забелязва смесване на антимасонските теории с такива, които са свързани с католиците и мормоните“, отбелязва той.

Според Чийтъм всички те имали нещо общо – представителите на въпросните групи били описвани като „външни сили, които се опитват да манипулират американския народ и правителството на САЩ в полза на някои представители на политическия елит“.

Антимасоните определено оставили своята следа в историята. Именно те за пръв път провели национален конгрес, по време на който излъчили свой кандидат за президент (това се случило през 1831 г.) – нещо, което по-късно било възприето и от републиканците и демократите. Формацията също така въвела практиката да се използват партийни вестници, с помощта на които посланията на политиците да достигат по-лесно до избирателите. Въпреки своите първоначални успехи, антимасонската партия на практика изчезнала в края на 30-те години, като повечето ѝ членове преминали в редиците на републиканците.

В наши дни масонската символика присъства в редица държавни документи на САЩ, включително и върху паричните знаци. Примери за това са пирамидата и всевиждащото око, изобразени върху долара. През последните десетилетия настъпиха големи промени в американското масонство – като решението да се позволи на жени и чернокожи да членуват в ложите. Според експерти напоследък броят на масоните в САЩ, както и тяхното влияние, отбелязва спад. Като основна причина за това се посочва засилващата се криза в традиционните протестантски църкви. Въпреки това, масонството не спира да е обект на всевъзможни конспиративни теории.

Още от автора:

Отровното лекарство, което предизвика масова паника в САЩ

Най-шокиращите, жестоки и зловещи експерименти в историята

Съществува ли заговор за намаляване на световното население

Мрачната история на зловещия уред, станал символ на смъртните наказания

Лъжа, с която демоните изкушават вярващите: Магията през Средновековието

Между легендите и историческите факти: Защо вещиците летят с метли?

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Животните, в които се вселявали хора и богове

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Ужасяващата история на кралските раждания

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Планът „Моргентау“ и защо САЩ искаха да нападнат Бразилия

Изненадващи факти за Студената война, които вероятно не знаете

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Шест знаменитости, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Най-абсурдните политически скандали в историята на САЩ

Убийства, измами и подкупи - четири скандала, които разтърсиха света

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Звездите, участвали във Втората световна война

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 9 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 38 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 3 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"