4

С редновековието е един от основните периоди в европейската история. Повечето историци считат, че то започва с краха на Западната Римска империя през 476 г. и приключва с възхода на националните монархии, Великите географски открития, разпространението на книгопечатането и началото на Ренесанса в Италия през XV век и в Северна Европа през XVI век.

За повечето хора, живели през Средните векове, магията била неделима част от ежедневието им. Те вярвали в съществуването на различни свръхестествени създания и смятали, че могат да повлияят на света около тях чрез извършването на определени ритуали.

17 признака, че щяха да ви обявят за вещица през XVII в.

Измама ли е магията?

Августин Блажени, който живял в периода 354–430 г., е една от най-важните личности в развитието на западното християнство. Редица средновековни философи и теолози били повлияни от идеите и произведенията му. Той смятал, че човек няма как да получи магически способности, тъй като те представляват лъжа, с която демоните изкушават вярващите. Подобно било мнението и на редица по-късни автори.

В текста от X век Canon Episcopi например се дава съвет на свещениците да правят всичко по силите си, за да убедят хората, че „фантазмите“, изпращани от Сатаната, не са нищо повече от измама.

Мистичната страна, скрита в облаците

Въпреки че Църквата отричала съществуването на магията, много хора все пак вярвали в нея. Доказателство за това е трактат, написан от епископа на Лион Агобард.

В него той не само заклеймява магията, но и описва някои от най-широко разпространените поверия. Агобард споменава, че мнозина вярвали в съществуването на магьосници, които могат да влияят на времето. Смятало се, че въпросните магове не само предизвикват бури, но и помагат на моряци от мистична страна, намираща се в облаците, да крадат реколтата на земеделците.

Любопитна подробност е, че в друга творба, написана четири века след смъртта на Агобард, също се споменава за въпросните моряци. Учените предполагат, че в основата на този мит стоят миражи, създаващи впечатлението, че в небето се носят кораби.

Магията като престъпление

През XIV век Църквата започнала да счита магията за престъпление. По това време до започването на процеси срещу хора, обвинени в подобни деяния, се стигало сравнително рядко (това се променило през XVI и XVII век, когато избухнала масова истерия и започнал т. нар. Лов на вещици).

В повечето случаи пред съда се изправяли отделни хора или малки групи, членовете на които били пряко свързани – например семейства или прислужници, за които се считало, че помагали на своите господари в извършването на магически ритуали.

Свещениците, които правели магии

Изненадващо или не, съществуват сведения за духовници, които също прибягвали до магически практики. Пример за това са монасите от ордена на Августин Блажени в Кентърбъри. Те притежавали около 30 книги, в които се описвало как да бъдат извършвани различни мистични ритуали – като призоваването на духове например. Някои свещеници пък съчетавали елементи от католицизма с магията. През XII век в Англия бил широко разпространен обичаят духовници да извършват ритуали за плодородие, поръсвайки буци пръст с мляко, мед, масло, билки и светена вода и произнасяйки молитви.

Забавната страна на магията

Хората през Средновековието невинаги гледали на магиите като на някакви мистериозни ритуали, свързани с призоваването на свръхестествени сили. Книгата от XIV век Secretum Philosophorum е нагледно доказателство за това. В нея се съдържат всевъзможни съвети за извършването на забавни трикове и фокуси. Един от абзаците е посветен на използването на невидимо мастило, с помощта на което може да „изумите своите приятели“.

В друг е описано как даден предмет може да се премести, без да бъде докоснат, а пък в трети се дават съвети как човек може да се освободи, ако ръцете му са вързани зад гърба.

Женска професия

В продължение на векове жителите на Скандинавския полуостров се отнасяли с голямо уважение към магията и използването на руни или поезия за постигането на свръхестествени ефекти. В техните очи, обаче, с такива практики трябвало да се занимават единствено жените.

Викингите смятали, че всеки мъж, решил да се захване с магически ритуали, се унижава. По тази причина не е особено изненадващо, че в сагите подобни персонажи почти винаги са описвани като злодеи. Върховният бог Один също извършвал магии, заради което станал обект на подигравки от страна на бога на хитростта и лукавството Локи.

В същото време за жените, занимаващи се с подобни дейности, се говори с огромно уважение. Пример за това е следният откъс от сагата за Ейрик Червения, посветен на магьосницата Торбьорг: „Когато тя влезе, всички мъже сметнаха за свой дълг да се изправят и да я поздравят”.

Между магията и науката

През Късното средновековие много хора започнали да смятат, че магията трябва да се разглежда като неделима част от науката. Един от тях е германският теолог Алберт Велики. Той е известен както с всеобхватните си познания в сфери като философия, богословие и естествени науки, така и с приноса си за популяризирането на идеята, че религията и науката не само не си противоречат, но могат и да се допълват взаимно.

Алберт Велики вярвал, че камъните имат специални лечебни сили, а чрез астрологията действително може да се предсказва бъдещето. Показателен е и фактът, че много монарси покровителствали астролози и се допитвали до тях, когато им предстояло да вземат някакво важно решение.

„Чук за вещиците“

Malleus Maleficarum (на немски е известен като Hexenhammer, т.е. „Чук за вещиците“) е вероятно най-известният средновековен текст, свързан с магията. Той представлява трактат по демонология, публикуван за пръв път в град Шпайер през 1487 г. В книгата се обсъжда необходимостта да бъде разбрана мерзостта на магьосничество, описват се злодействата, извършвани от вещиците и вещерите, както и начините да им се противодейства, а освен това съдържа и напътствия за започването на съдебни процеси срещу хора, практикуващи подобни нечестиви практики.

Автор на творбата е инквизиторът от Доминиканския орден Хайнрих Крамер. Любопитна подробност за него е, че той си навлякъл гнева на много църковни служители заради начина, по който разпитвал жени, обвинени, че са вещици. Те били възмутени от това, че Крамер им задавал предимно въпроси, свързани със сексуалния им живот.

Стигнало се дотам, че срещу него се обявил епископът на Инсбрук, който освободил всички жени, задържани от Крамер. Всичко това се случило в периода 1482 – 1484 г. Именно този провал накарал инквизитора да се захване с написването на Malleus Maleficarum. Чрез книгата той искал да оправдае използваните от него методи, а и да представи една крайно преувеличена версия на успехите му в лова на вещици.

Още от автора:

Между легендите и историческите факти: Защо вещиците летят с метли?

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Животните, в които се вселявали хора и богове

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Ужасяващата история на кралските раждания

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев

Президентът има готовност да приеме кандидата за премиер с резултата от преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

България Преди 1 минута

Държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 14 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 52 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака