8

К ои са отличителните черти на една вещица? В съзнанието ви вероятно веднага изникват неща като черна шапка, дълго наметало, гърбав нос и зловещо лице, на което има поне една брадавица.

Освен това, както мнозина от вас биха потвърдили, тя няма как да не разполага с метла, която да използва като средство за придвижване. Замисляли ли сте се как този напълно обикновен предмет, присъстващ и до днес в много домакинства, се е превърнал в толкова популярен символ на вещиците?

17 признака, че щяха да ви обявят за вещица през XVII в.

Историците отбелязват, че това е въпрос, на който е изключително трудно да се даде категоричен отговор.

Кратка история на метлите

В интерес на истината никой няма представа кога точно са били създадени метлите. Историците смятат, че още от дълбока древност хората използвали снопове тънки пръчки или тръстика, с които почиствали домовете и огнищата си. За подобни приспособления се споменава в Новия завет, отбелязва историкът Дж. Брайън Лаудър. Постепенно тяхната популярност започнала да расте, а все повече хора ги възприемали като предмети, от които се нуждае всяко домакинство.

Предполага се, че през XVIII век в югоизточните райони на Англия се появили първите занаятчии, занимаващи се професионално с производството на метли. Т. нар. squires besom използвали предимно клонки от брези, които първо подрязвали, а след това завързвали за дървени дръжки. Търговията с тези продукти се оказала доходоносен бизнес. Показателен е фактът, че и до днес в Англия има цели семейства, които продължават да правят метли по същата технология, използвана преди приблизително два века.

Лов на вещици

Знаете ли коя е първата вещица, която си признала, че е летяла с помощта на метла? Отговорът може да ви изненада. Става въпрос не за жена, а за мъж. Гийом Еделин бил свещеник от предградието на Париж Сен Жермен ан Ле. Той бил арестуван през 1453 г. по обвинения в магьосничество, след като си позволил публично да критикува Църквата. Еделин бил подложен на жестоки мъчения, в резултат на което направил пълни самопризнания за извършваните от него „нечестиви практики“. Присъдата, която получил, била доживотен затвор.

Преданията, че вещиците летят на метли, всъщност се появили много по-рано. В манускрипта „Защитникът на дамите“, написан през 1451 г. от френския поет Мартин льо Франк, има две изображения на жени, носещи се във въздуха. Едната от тях е възседнала метла, а другата – бяла пръчка. На главите си те имат забрадки, подобни на тези, носени от Валденсите – евангелско движение, основано през XII век, чиито мисионери пътували из цяла Европа. Те били считани за еретици от Католическата църква, една от основните причини за което била практиката им да ръкополагат жени за свещеници.

Антропологът Робин Скелтън на свой ред предполага, че връзката между вещиците и метлите може да се корени в древен езически ритуал за плодородие. Той се провеждал само по време на пълнолуние. Участниците в него палели големи огньове и танцували около тях, като някои възсядали пръчки, вили или метли. Тук трябва да се отбележи, че през XV и XVI век се появили редица предания за вещици, летящи с помощта на всевъзможни предмети – като столове, маси и шкафове.

Магически мехлеми

Според друго поверие, което се радвало на голяма популярност през Средновековието, вещиците умеели да приготвят специални мехлеми, с помощта на които получавали свръхестествени способности – включително да летят с метли. През 1324 г., когато срещу богатата ирландска вдовица Алис Кайтлър били повдигнати обвинения в магьосничество и ерес, следователите съобщили, че в дома ѝ бил открит мистериозен мехлем. Щом го намажела върху някоя пръчка, тя незабавно се издигала във въздуха и жената я възсядала, за да „препуска с гръмотевична скорост в тъмните нощи“.

А какви били съставките, използвани за произвеждането на тези магически мазила? Експертът по фармакология Дейвид Крол смята, че става въпрос за растения като беладона, черна попадийка, мандрагора и обикновен татул. Всеизвестен факт е, че те съдържат алкалоиди, които могат да предизвикат халюцинации и дори смърт.

Според някои исторически извори, вместо да поглъщат въпросните растения, вещиците предпочитали да ги варят и да правят от тях специални мехлеми. Подобен разказ може да бъде открит в книгата на Джон Ман „Убийство, магия и медицина“. В нея авторът цитира текст от XV век, написан от теолога Йорданес де Бергамо, в който се казва следното: „Има вещици, които си признават, че в определени дни или нощи намазват с мехлем някоя тояга и с нейна помощ се пренасят от едно място на друго. Има и такива, които го втриват под мишниците си или в други окосмени части от тялото си“.

Факти и измислици

В началото на XVII век преданията за вещици, които летят с помощта на метли, станали изключително популярни. Изследователите не са сигурни на какво се дължи това. Според някои именно по това време се затвърдило схващането, че домакинските задължения са отговорност единствено на жените. В някои страни дори се наложила практиката те да поставят метла до външната врата или близо до камината, за да уведомят останалите, че са излезли навън. Вероятно именно този обичай стои в основата на поверията, че вещиците напускат домовете си през комините.

Историците продължават да спорят по въпроса дали в преданията за вещиците и магиите, които те извършвали, има някаква доза истина. Основната причина за това е липсата на достоверни източници на информация. Повечето „свидетелства“ са основани на крайно субективните разкази на следователите или на самопризнанията на самите вещици, които почти винаги били изтръгвани с помощта на ужасяващи мъчения.

Още от автора:

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Животните, в които се вселявали хора и богове

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Ужасяващата история на кралските раждания

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

Свят Преди 2 часа

2,7 милиарда долара ще бъдат използвани за развитие на урановата индустрия на САЩ

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 10 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 11 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 11 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 12 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца