3

Ж естокостите, извършени от нацисткия режим в Германия по време на Втората световна война, са едни от най-ужасяващите и мрачни моменти в световната история.

В годините преди избухването на конфликта, милиони хора в различни части на Европа живеели в постоянен ужас от растящото влияние на Третия райх.

В същото време обаче имало и такива, които не се притеснявали да използват възхода на нацистите за лична облага.

Фердинанд Порше

През 1933 г., когато Адолф Хитлер станал канцлер на Германия, Фердинанд Порше обявил идеята си за създаването на малка и евтина кола на автомобилното изложение в Берлин. Това се харесало на лидера на нацистите, тъй като той искал да превърне германците в моторизирана нация по същия начин, по който Хенри Форд трансформирал САЩ.

Още на следващата година Хитлер и Порше се срещнали, за да обсъдят плановете си за създаването на „Народен автомобил“ – или Volkswagen.

За да се даде тласък на производството, в завода на компанията на Порще във Волфсбург постоянно били изпращани военнопленници.

Хуго Бос

Годината е 1938. В нацистка Германия е въведена задължителна военна служба и необходимостта от униформи нараства. От това спечелили най-вече шивашките фабрики, заели се със задачата да осигурят въпросните униформи. Сред тях била фабриката на Хуго Бос в град Метцинген, която по това време била почти фалирала.

В интерес на истината Бос станал член на Националсоциалистическата партия още през 1931 г. „Влизането му в нейните редици не се дължи само на неговата пресметливост. Той бил убеден националсоциалист“, отбелязва историкът Роман Кьостер. Според очевидци на една от стените в къщата на Хуго Бос имало окачена снимка, на която той позира до Хитлер в резиденцията му в Оберзалцберг.

Преди няколко години представители на компанията се извиниха, че по време на Втората световна война във фабриката принудително работели над 140 души, повечето от които жени, доведени от Полша, СССР и Франция.

Прескът Буш

Американският сенатор Прескът Буш, който е дядо на 43-тия президент на САЩ Джордж Буш-младши, бил един от директорите на инвестиционна банка в Ню Йорк, собственост на семейството на Фриц Тисен. Те притежавали почти цялата стоманена индустрия в Германия в навечерието на Втората световна война. Самият Фриц Тисен е считан за един от финансовите архитекти на нацисткия режим и бил един от най-видните привърженици на Хитлер.

В неговите фабрики били принуждавани да работят много хора от концентрационни лагери. Съществуват данни, че Прескът Буш продължил да работи с Тисен до 1942 г. – когато САЩ вече били във война с Германия. Той също така помогнал на магната да прехвърли редица документи в Ню Йорк, за да не му бъдат повдигнати обвинения за връзки с Третия райх след края на конфликта. Все пак трябва да се отбележи, че няма сведения сенаторът да е изпитвал симпатии към идеологията на нацистите.

Кристобал Баленсиага

След като на 22 юни 1940 г. Франция капитулирала, а по-голямата част от територията ѝ преминала под контрола на нацистите, режимът на Хитлер наредил престижната модна индустрия на страната да се премести в Германия. Това обаче така и не се случило, тъй като било постигнато компромисно споразумение – модните къщи получили правото да продължат работата си в Париж и Лион, но само ако се съгласят да предадат всички евреи, работещи за тях.

Макар и да не участвала директно в сделката, компанията „Баленсиага“ се облагодетелствала от нея и продължила да функционира.

Нейният основател – Кристобал Баленсиага, също така бил близък приятел на съпругата на испанския диктатор Франсиско Франко, която редовно носела рокли на знаменития дизайнер.

Хенри Форд

Основателят на автомобилната корпорация „Форд“ бил истински инженерен гений. Благодарение на него милиони американци се сдобили със своите първи автомобили.

В същото време обаче Хенри Форд бил известен и с антисемитските си вярвания. Той смятал, че съществува тайна световна конспирация, а евреите са виновни за почти всичко – като джаза, Болшевишката революция и Първата световна война.

Антисемитската му реторика стигнала до Хитлер, който го смятал за вдъхновение и дори държал негов портрет на бюрото си в продължение на няколко години. Освен това концепцията на Форд за евтин масов автомобил, реализирана чрез емблематичния „Модел Т“, залегнала в основата на проекта за създаването на „Фолксваген“.

През 1924 г. Курт Лудеке, представител на Хитлер, се срещнал с предприемача, опитвайки се да получи финансова помощ за националсоциалистите, но без успех. През 1938 г. Форд получил Големия кръст на Ордена на германския орел – най-високото отличие, което Нацистката партия можела да връчи на чужденец.

Той също така е единственият американец, споменат в книгата на Хитлер „Моята борба“. Въпреки радикалните си възгледи, Форд бил твърд противник на Втората световна война.

Харди Крюгер

Крюгер е един от най-обичаните и известни германски актьори. Участвал е в близо 75 филма, като си е партнирал със звезди като Джон Уейн, Ричард Бъртън, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале и Шон Конъри.

Роденият в Берлин през 1928 г. Крюгер е сред малкото германски актьори с успешна международна кариера след края на Втората световна война. Когато бил на 13 години, той се присъединил към Хитлерюгенд – младежката организация на нацистите.

В свое интервю, дадено през 2016 г., Крюгер споделя, че бил „възпитаван да обича Хитлер“. Като тийнейджър той участвал в пропаганден филм, наречен „Младите орли“. На 16-годишна възраст бъдещият актьор станал част от СС. След като отказал да изпълни заповед да разстреля група пленени американски военни, той трябвало да бъде екзекутиран за неподчинение.

Крюгер обаче бил помилван, след което се укрил в австрийската провинция Тирол, където дочакал края на Втората световна война.

Още от автора:

Възходът на Мусолини – диктаторът, който превърна Италия във фашистка държава

Сталин вярваше, че това е една от най-големите заплахи за СССР

Звездите, участвали във Втората световна война

Ужасяващото наследство на Сталин

Войната на нацистите срещу Коледа

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 минути

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 4 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС