12

Е два ли има човек, който поне веднъж да не е попадал на шокираща хипотеза или конспиративна теория, разкриваща неподозирани „факти“ за някои от най-значимите събития в световната история. Създателите им най-често са учени със съмнителна репутация, които твърдят, че „истината“ е била забравена, интерпретирана погрешно или нарочно прикрита, за да бъдат обслужени нечии интереси.

Доказателствата, които те представят, почти винаги са крайно недостоверни и отхвърлени от научната общност, но въпреки това твърденията им се радват на завидна популярност.

В търсене на истината за вещиците

Маргарет Мъри е известен британски египтолог, антрополог и фолклорист. Тя е първата жена, назначена за преподавател по археология в Обединеното кралство, като е работила в Лондонския университетски колеж в периода 1898 – 1935 г. През 1921 г. тя написала книга, посветена на лова на вещици в Европа и Северна Америка.

17 признака, че щяха да ви обявят за вещица през XVII в.

В нея Мъри търси отговор на въпроса защо съществуват толкова много прилики между разказите на обвинените в практикуването на черни магии. Според изследователката това няма как да е случайност и единственото логично обяснение е, че вещици действително съществуват.

Мъри твърди, че те са представителки на древен култ, почитащ рогато божество. Част от практиките, които членовете му изпълнявали, включвали канибализъм и жертвоприношения на деца. По време на ритуалите, някои от тях носели специални костюми, наподобяващи животни или самото божество.

Тя също така била убедена, че феите, джуджетата и елфите са реални същества. Фактът, че историците и фолклористите единодушно отхвърлят твърденията на Мъри, не е особено изненадващ. Въпреки това теориите ѝ не само са посрещнати с ентусиазъм от някои хора, но и се превръщат в основата на редица езически култове, появили се през миналия век.

Корелацията с Орион

Все още има много неща, които не знаем за пирамидите в Египет, но през 1994 г. британският египтолог Робърт Бовал предизвиква истинска сензация с твърдението, че е успял да разшифрова техния таен код. Според него разположението на пирамидите в Гиза отразява това на звездите от Пояса на Орион (част от съзвездието Орион, в състава на която влизат трите ярки звезди Алнитак, Алнилам и Минтака) преди 4500 години. Бовал твърди още, че съществуват шахти в самите гробници, които са подравнени с позицията на въпросните звезди.

Теорията на Бовал, известна като „Корелацията с Орион“, всъщност е част от хипотезата за съществуването на т. нар. „Златен век на човечеството“. Според нея, в далечното минало е съществувала развита цивилизация, която изчезнала преди около 10 500 години. Следи от нейното съществуване обаче могат да бъдат открити по цял свят.

Никак не е изненадващо, че по-голямата част от научната общност категорично отхвърля твърденията на Бовал. През 1999 г. професор от университета в Кейптаун публикува статия, в която развенчава „Корелацията с Орион“. Той отбелязва, че разположението на пирамидите в Гиза всъщност изобщо не съвпада с Пояса на Орион. Професорът обръща внимание и на още един детайл – Бовал използва географските координати на Нил за част от своите изчисления. Проблемът е, че реката не е статична и е невъзможно да се определи с абсолютна точност откъде е преминавала тя преди 4500 години. През 2000 г. Бовал призна, че част от неговите първоначални заключения може да са били неточни. Той все пак добави, че дори и наличието на малки прилики могат да се окажат доказателство за достоверността на теорията му.

Отричане на Холокоста

Една от най-абсурдните конспиративни теории, създавани някога, гласи, че Холокостът никога не се е случвал. Според нейните поддръжници, нацистите не са виновни нито за избиването на милиони евреи по време на Втората световна война, нито са създавали концентрационни лагери и газови камери. Те твърдят още, че става въпрос за лъжи и манипулативни твърдения, разпространени от страните, победители в конфликта.

Един от създателите на теорията е Пол Расиние, който за кратко бил затворник в лагера Бухенвалд. След края на войната той издал няколко книги, в които твърди, че Холокостът е измислица. Расиние разказва, че нацистите не са създавали газови камери, тъй като самият той не е виждал подобни съоръжения в Бухенвалд (историците отбелязват, че там камери действително нямало, но това далеч не се отнася за всички лагери. В Аушвиц например редовно се извършвали масови екзекуции чрез обгазяване с отровния газ „Циклон Б“). Според него Съюзниците изфабрикували доказателствата за Холокоста, за да прикрият собствените си престъпления.

Съвременникът на Расиние – американецът Хари Елмър Барнс, защитавал сходна теза. В своите книги той обвинява Франция и Русия за избухването на Втората световна война и определя разказите за зверствата, извършвани в концентрационните лагери, като „силно преувеличени“.

Друг виден поддръжник на конспиративната теория е Остин Ап. Той описва „осем фундаментални истини“ за войната, едната от които е твърдението, че газовите камери и крематориумите били използвани единствено за изгарянето на телата на вече починали хора. Ап добавя, че единствените евреи, убити от нацистите, били вражески шпиони и тайни агенти. Въпреки огромното количество доказателства, които нагледно показват, че подобни твърдения нямат нищо общо с реалността, все още има хора, които смятат Холокоста за измама.

Посетители от космоса

Зекария Сичин е американски писател от азербайджански произход, който е един от създателите на хипотезата за т. нар. палеоконтакт – срещи с извънземна цивилизация, случили се в далечното минало. Според него съществува планета, наречена Нибиру, която се приближава до Земята на всеки 3600 години. Извънземните, които живеят на нея, посетили нашата планета за пръв път преди около 450 000 години. По това време на Земята вече имало живот. Посетителите решили да ускорят развитието на тези същества и да ги използват като работници, които да добиват злато. Именно така се появили първите хора.

Сичин отбелязва, че постепенно човечеството започнало да възприема извънземните като богове. Доказателства за това, смята още той, могат да бъдат открити в редица легенди и древни текстове. С помощта на извънземни технологии хората създали първите си градове. Преди приблизително 30 000 години, обаче, повечето от тях били разрушени от огромно наводнение. Извънземните решили да напуснат Земята през 550 г. пр. Хр. и оттогава не са се завръщали. Изненадващо или не, подобни твърдения се радват на завидна популярност, независимо от факта, че историците единодушно ги отхвърлят като пълни измислици.

Още от автора:

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Кои са хората, твърдящи, че са посетили бъдещето?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Животните, в които се вселявали хора и богове

"Носоотрязаният" император, провъзгласил хан Тервел за "кесар"

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 7 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 9 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 12 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"