22

В наши дни розовият триъгълник е символ, свързан с ЛГБТ общността и борбата срещу дискриминацията, основана на сексуалната ориентация. Малко хора обаче знаят какъв е неговият произход.

Първоначално той бил използван от нацистите в Германия през 30-те и 40-те години на миналия век като средство за заклеймяване на хомосексуалистите.

Повече за мрачната история на този символ може да научите в следващите редове:

Параграф 175

В продължение на дълги години хомосексуалността била смятана за заболяване, което може да бъде преборено. През 1899 г. германският психиатър Алберт фон Шренк-Нотцинг обявил, че чрез хипноза успял да „излекува“ свой пациент, който спрял да изпитва привличане към други мъже и започнал да се интересува единствено от жени. През следващите десетилетия много други учени последвали неговия пример и разработили различни „терапии“, някои от които шокират със своята жестокост.

Според австрийския лекар и пионер в ендокринологията Ойген Щайнах причината за хомосексуалността се крие в тестисите. Ето защо през 20-те години на миналия век редица гейове били кастрирани, след което им били присадени „хетеросексуални“ тестиси. Други изследователи пък смятали, че еднополовото привличане е психическо заболяване, което може да бъде излекувано чрез силни електрически импулси.

В Германия хомосексуалността била обявена за незаконна през 1871 г. Тогава бил приет т. нар. Параграф 175 от немското законодателство, който криминализирал сексуалните отношения между мъже. Въпреки че общо около 140 000 души били признати за виновни по силата на въпросния параграф, наказания били налагани сравнително рядко. Това се променило през 1933 г., когато на власт дошла нацистката партия, оглавявана от Адолф Хитлер. За да бъде „прочистена“ германската нация, стотици представители на ЛГБТ общността били арестувани и обявени за „дегенерати“.

Що се отнася до Параграф 175, той бил променен от Хитлер, който добавил и забрана на целувки, прегръдки и „хомосексуални фантазии“. По различни данни около 100 000 гейове били задържани и изпратени в затвора, а между 5000 и 15 000 от тях по-късно били преместени в концентрационни лагери. Някои от тях били подложени на стерилизация (в повечето случаи ставало въпрос за кастрация). През 1942 г. хомосексуалността била обявена за престъпление, наказанието за което е смърт.

Всеки един затворник в концлагерите бил принуден да носи триъгълник, обърнат с върха надолу, зашит за облеклото му. Този символ показвал каква е причината, поради която е бил задържан. Гейовете трябвало да носят розови триъгълници. За сравнение, ромите трябвало да носят върху дрехите си кафяви триъгълници, политическите затворници – червени, престъпниците – зелен, имигрантите – син, Свидетелите на Йехова – лилав, а „асоциалните хора“, в която група влизали проститутките и лесбийките - черен.

Отношението към гейовете, затворени в концентрационни лагери, било особено жестоко. Те били подлагани на непрекъснат тормоз както от надзирателите, така и от останалите затворници. „Никой не проявяваше солидарност с гейовете, те принадлежаха към най-нисшата каста“, отбелязва в своите мемоари Пиер Сийл, който е хомосексуалист, преживял Холокоста.

След края на Втората световна война

Около 65 процента от гейовете, изпратени в концлагери, починали в периода 1933 – 1945 г. Краят на Втората световна война не довел до съществена промяна, тъй като Параграф 175 продължил да се спазва както в Източна, така и в Западна Германия. По тази причина много хомосексуалисти останали в затвора до 70-те години на миналия век. Параграф 175 бил официално отменен чак през 1994 г.

През 70-те години се зародило и движението за защита на правата на хората с нетрадиционна сексуалност в Германия. През 1972 г. била публикувана първата автобиография на гей, преживял ужасите на концентрационните лагери – „Мъжът с розовия триъгълник“.

На следващата година била създадена правозащитната организация HAW (Homosexuelle Aktion Westberlin – „Хомосексуално действие Западен Берлин“). Тя приела розовия триъгълник като свой символ.

„В своята основа, розовият триъгълник е част от историята на Германия, която никога не бива да забравяме“, отбелязва Петер Хеденстрьом, един от основателите на HAW.

Постепенно символът започнал да придобива все по-голяма популярност. През 1986 г. група активисти от Ню Йорк създали постер, свързан с кризата, предизвикана от разпространението на СПИН, на който имало розов триъгълник, а до него били изписани думите „Мълчание = Смърт“.

В Сан Франциско и Сидни пък има пък има мемориали с такава форма, издигнати в памет на представителите на ЛГБТ общността, загинали по време на Холокоста.

Посещение в СССР

С организацията HAW е свързан един куриозен случай, разиграл се в разгара на Студената война. През 1978 г. нейни представители били поканени на официално посещение в СССР. Това звучи, меко казано, странно, тъй като отношението на властите към хомосексуалността било повече от негативно. Показателен е фактът, че по това време в СССР около 1300 души били арестувани по обвинения в „сексуални отношения между мъже“. Наказанията били сурови – пет години затвор или изпращане в трудов лагер. Как тогава се стигнало до тази необичайна визита?

Всичко започнало с посещение на секретаря на Централния комитет на КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз) Иван Капитонов в Западен Берлин. Там той се срещнал с „група млади мъже“, които били членове на HAW. Тъй като една от задачите, които организацията си поставила, била да се бори срещу капитализма, Капитонов останал с впечатлението, че единствената цел на младежите е да разпространяват идеите на комунизма. По тази причина той решил да ги покани в СССР. Едва когато те пристигнали на съветска територия станало ясна каква е основната дейност на организацията. Нито един от преводачите, които разговаряли с активистите, не посмял да разкрие истината на своите началници. Така членовете на HAW прекарали няколко дни в СССР, след което се завърнали благополучно в Западна Германия.

Още от автора:

Защо СССР и САЩ искали да взривят атомна бомба на Луната?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Слънцето ще изпепели и погълне Земята: Ето кога

Историческите събития, които вдъхновиха създателите на „Междузвездни войни“

Краят на света, който така и не настъпи

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 35 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 58 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 3 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 3 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 3 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 3 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 3 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 3 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил