70

Н аселението на нашата планета непрекъснато се увеличава и ООН прогнозира, че след около месец то ще достигне 8 млрд. души. В същото време, обаче, темпът, с който нараства броят на хората, е паднал под 1 процент за пръв път от 1950 г. Тази статистика стои в основата на редица конспиративни теории, които гласят, че съществува таен заговор, целящ намаляването на световното население. Въпреки липсата на каквито и да е доказателства в тяхна подкрепа, те продължават да се радват на завидна популярност.

„Брашнената война“

Съвременните историци смятат, че първата конспиративна теория за съществуването на план за намаляване на населението се появила във Франция през XVIII век. Комбинацията от неблагоприятни климатични условия и поредица от лоши реколти довела до рязко поскъпване на зърното и недостиг на храна в много райони на страната. Това довело до избухването на бунтове, останали в историята с името „Брашнената война“ . Голяма част от участниците в размириците смятали, че съществува заговор, целта на който е хиляди французи да умрат от глад. Зад въпросния план, смятали бунтовниците, стоели представители на аристокрацията и тайни общества, в които членували някои от най-влиятелните и богати жители на страната. Експертите отбелязват, че „Брашнената война“ е един от повратните моменти, довели до избухването на Френската революция.

Глобалното затопляне

Климатичните промени стоят в основата на редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че глобалното затопляне далеч не е толкова сериозен проблем, колкото твърдят учените. Нейните поддръжници смятат, че призивите да се намалят въглеродните емисии всъщност са част от таен план, който има за цел да нанесе тежки щети на глобалната икономика. Това на свой ред ще доведе до масов глад и смъртта на поне три милиарда души, което пък ще улесни установяването на т. нар. Нов световен ред. Експертите са единодушни, че теорията е абсурдна и не е подкрепена от никакви научни данни. Нещо повече – привържениците ѝ забравят факта, че броят на хората, загинали в резултат на климатичните промени, нараства непрекъснато.

Пандемиите

Пандемията от COVID-19, която избухна в началото на 2020 г., отне живота на над 6,5 млн. души и се превърна в огромно предизвикателство за цялото човечество. По тази причина не е никак изненадващо, че кризата стана повод за появата на всевъзможни конспиративни теории. Според една от тях COVID-19 представлява опит на глобалния елит да намали населението на планетата. В нея, разбира се, са замесени и известни личности като Бил Гейтс и Джордж Сорос. Истината е, че подобни събития не са нещо необичайно. През вековете пандемии неведнъж ставали причина за смъртта на огромен брой хора. Пример в това отношение е Испанският грип. Според някои изследователи, от него починали около 100 млн. души в периода 1918 – 1920 г. Тогава също се появили твърдения, че болестта е част от заговор за намаляването на световното население.

Посетители от космоса

Всеки един списък с конспиративни теории не би бил пълен, ако в него не присъства поне едно твърдение, свързано със съществуването на извънземен живот. Някои хора смятат, че има тайни общества, които са в постоянен контакт с представители на чужди цивилизации. Те помагат на въпросните същества, които искат да колонизират планетата ни. За да постигнат целта си по-лесно, извънземните се опитват да намалят глобалното население. Хората, които им сътрудничат, на свой ред очакват да бъдат наградени, когато бъде установен Новият световен ред. Според някои теории, посетителите от космоса се опитали да изпълнят плана си с помощта на нацистите по време на Втората световна война, предоставяйки на Адолф Хитлер част от своите технологии. Крахът на Германия, обаче, осуетил техните намерения. Всичко това звучи като сценарий на някои научнофантастичен роман, но в интерес на истината изненадващо много хора вярват в тези налудничави теории.

Хомосексуализмът

От дълги години темата за правата на хората с хомосексуална ориентация е обект на разпалени дебати по цял свят. Освен това, с нея са свързани и някои наистина абсурдни конспиративни теории. Една от тях гласи, че съществува глобален заговор, който цели да накара колкото се може повече хора да започнат да се възхищават и подражават на представителите на ЛГБТ общността и техния начин на живот. По този начин, смятат поддръжниците ѝ, раждаемостта ще спадне драстично, тъй като все по-малко хора ще искат да имат връзка с представители на противоположния пол. Някои дори добавят, че феминизмът има същата цел. Всичко това не е нещо ново. През вековете хомосексуалистите многократно били заклеймявани като дегенерати и обвинявани, че с поведението си искат да разрушат традиционните семейства.

Изчезват ли белите хора?

Някои почитатели на конспиративните теории смятат, че съществува заговор за заличаването на всички хора с бял цвят на кожата. Зад въпросния план, наречен „бял геноцид“, стоят тайни организации (някои открито обвиняват евреите), които насърчават както избухването на военни конфликти, така и неща като абортите, сключването на смесени бракове и приемането на повече имигранти в Европа и Северна Америка. Никак не е изненадващо, че въпросните твърдения са особено популярни сред хората, симпатизиращи на крайнодесни и расистки организации. Те се появяват за пръв път през 90-те години на миналия век, като за разпространението им в САЩ допринася Дейвид Идън Лейн – виден неонацист и член на терористичната групировка „Ордена“. Показателен е фактът, че подобни теории били разпространявани от нацистката пропаганда в годините преди избухването на Втората световна война.

Още от автора:

Убийството на Александър Литвиненко: Въпросите, които останаха без отговори

Ужасяващите фобии на "безстрашните" диктатори

Църквата на Сатаната: 9 гряха и 11 задължителни правила

Тайните на „Капустин Яр“ – най-секретната военна база в Русия

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Мрачната история на зловещия уред, станал символ на смъртните наказания

Кръвосмешение, заговори, убийства: Кървавият път на една владетелка 

Убийства, измами и подкупи - четири скандала, които разтърсиха света

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Коментари 70
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

70 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 17 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 25 минути

Той се очаква на пазара това лято

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове