3

С кандалите са неделима част от политическия живот на всяка една страна по света. Повечето от тях не привличат голямо внимание, но има и такива, които са толкова шокиращи и мащабни, че се превръщат в истински сензации.

Те често повдигат въпроси, които остават без отговори, а това става повод за разпространяването на всевъзможни конспиративни теории. Ето няколко примера за подобни скандали:

Мистериозното убийство на бодигарда на Ален Делон

През 1968 г. Франция е разтърсена от голям скандал, в който бил замесен легендарният актьор Ален Делон. Новината, че обезобразеното тяло на неговия бодигард и близък приятел Стеван Маркович е открито в парижко сметище предизвикала истинска медийна истерия. По-късно станало ясно, че преди смъртта си Маркович изпратил писмо на своя брат, в което предупредил, че ако умре, това ще е по вина на Делон и корсиканския гангстер Франсоа Маркантони, който бил приближен до управляващата партия на президента Шарл дьо Гол.

Последвалото разследване разкрило шокиращи подробности. Оказало се, че Маркович организирал оргии, в които се включвали някои от най-богатите и влиятелни хора във Франция. В медиите се появили твърдения, че редовна участничка в тях била Клод Помпиду, съпругата на премиера Жорж Помпиду. Това станало малко след като министър-председателят обявил решението си да се включи в предстоящите президентски избори. Скандалът се разраснал, след като полицията открила снимки в открадната кола, на които се вижда как Клод Помпиду участва в оргия.

Впоследствие се оказало, че жената на снимките всъщност не е съпругата на френския премиер, а проститутка, наета от полицейския комисар Люсиен Еме-Блан. Той заявил, че е направил това по молба на свой приятел от шпионската агенция SDECE (функционирала в периода 1944 – 1982 г.). Въпреки грандиозния скандал Жорж Помпиду все пак бил избран за президент. Той опровергал твърденията, че жена му е участвала в оргии и извършил сериозна чистка в SDECE. Що се отнася до убийството на Маркович, извършителите му така и не били открити.

Несъществуващият син на Ево Моралес

Друг политик, оказал се в центъра на редица конспиративни теории заради скандал с негово участие, е президентът на Боливия в периода 2006 – 2019 г. Ево Моралес. Всичко започнало с разкритието, че държавният глава имал любовна афера с Габриела Сапата, която била изпълнителен директор на китайска строителна компания. Оказало се, че на въпросната фирма били възложени държавни поръчки в размер на над половин милиард долара. Самият Моралес признал за аферата си със Сапата, като освен това добавил, че тя му родила син, който починал през 2007 г.

Това било само началото на скандала. Сапата, която била арестувана по обвинения за търговия с влияние, заявила от затвора, че детето ѝ от държавния глава всъщност е живо и здраво. Тя го отгледала тайно в боливийския град Кочабамба. Медиите дори успели да се свържат с момчето, което дало интервю с маска на лицето си. Моралес на свой ред споделил, че новината за сина му го зарадвала много, но не разбира защо той бил скрит от него.

Неочакваните разкрития продължили. След направен ДНК тест станало ясно, че Моралес и Сапата изобщо не са родители на момчето. Следствието установило, че трима роднини на Сапата платили на истинските му родители между 5000 и 15 000 долара, за да представят детето си като син на президента. На всичкото отгоре се оказало, че любовницата на Моралес никога не е била бременна. Тя го излъгала, че бебето е починало по време на раждането. Скандалът и появилите се покрай него конспиративни теории нанесли тежък удар по политическата кариера на Моралес, който загубил ключов референдум.

Австралийският политик, ръководил престъпна империя

Австралийският политик Томас Лей е една от най-противоречивите личности в историята на страната. Хората, които го познавали, го описват като умерен и целеустремен човек. Той бил министър на правосъдието на щата Нов Южен Уелс, след което станал член на федералния парламент на Австралия през 1925 г. Зад кулисите обаче Лей ръководел истинска престъпна империя. Той бил замесен в редица измами, а неговите опоненти често загивали при мистериозни обстоятелства.

Предполага се, че Лей бил замесен в смъртта на няколко депутати. Един от тях е Хайман Голдщайн, който предложил да се създаде комисия, която да го разследва. Няколко дни по-късно той бил открит мъртъв близо до висока скала. Друг противник на Лей го обвинил, че се опитал да го подкупи, но изчезнал безследно, преди да успее да повдигне обвинения. Същото се случило с бизнес партньора на Лей, след като двамата се скарали. Въпреки постоянните скандали около него, никой не можел да докаже, че Лей е замесен в престъпна дейност. Когато проблемите му със закона започнали да се задълбочават, той решил да избяга в Англия, където обаче бил арестуван за измъчването и убийството на мъж. Той починал в лудница през 1947 г.

Скандалът, който шокира Индия

Този случай от 2013 г. на пръв поглед изглежда сравнително незначителен – богати и влиятелни родители плащали подкупи, за да могат децата им да бъдат приети в престижни учебни заведения. Размерът на скандала, разтърсил индийския щат Мадхя Прадеш, обаче е впечатляващ. Оказало се, че схемата действала в продължение на десетилетия. Полицията извършила около 2000 ареста, а на всичкото отгоре близо 100 души, замесени в скандала, загинали при мистериозни обстоятелства. Сред тях са декан в медицински университет (тялото му било намерено изгорено в двора на къщата му), неговият наследник (починал от свръхдоза наркотици), син на губернатор (припаднал внезапно, като причината за смъртта му така и не станала ясна) и журналист, който разследвал случая (предполага се, че е отровен).

Разследването установило, че някой се опитва да прикрие случилото се, както и хората, участвали в схемата. Изненадващо или не, виновниците така и не били разкрити. Полицията открила списък с имена на политици, за които се предполагало, че са замесени в измамата. Представители на опозиционната по това време партия Индийски национален конгрес на свой ред представили други доказателства, според които списъкът бил фалшифициран от силите на реда. Според тях целта била да се премахнат от него имената на висши държавници. Истината все още е неизяснена, поради което скандалът е в основата на всевъзможни конспиративни теории.

Още от автора:

Четири шокиращи теории, които трябваше да променят историята

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Кои са хората, твърдящи, че са посетили бъдещето?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 22 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 53 минути

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 13 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 14 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 14 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът