7

К огато чуят думата екзорсизъм, първата асоциация на повечето хора е смразяващият кръвта филм на ужасите „Екзорсистът“ от 1973 г. Той е базиран на едноименната книга на Уилям Питър Блати, която пък е вдъхновена от реални събития.

Какво всъщност знаем за екзорсизма?

Ритуалите, при които от тялото на човек се прогонват някакви зли сили, имат дълга история и присъстват в редица религии. Жреците в древен Вавилон, както и в Персия, често прибягвали до подобни практики. В Библията пък е описано как самият Христос прогонва демони, вселили се в хора.

Науката отхвърля екзорсизма като опасен ритуал, който няма място в нашето съвремие, тъй като може да има трагични последици.

Учените подчертават, че повечето хора, които са смятани за „обладани от демони“, всъщност страдат от тежки психични заболявания и се нуждаят от специализирана помощ.

В следващите редове може да научите повече за някои от най-известните и шокиращи случаи на екзорсизъм, документирани някога.

Джордж Лукинс

В една ясна пролетна утрин през 1778 г. нещо странно се случило с английския шивач Джордж Лукинс. Той започнал да се държи неадекватно и да издава зловещи звуци.

За да му помогнат, седем свещеници от Бристол организирали специална церемония, по време на която успели да прогонят демоните, вселили се в тялото на Лукинс. След края ѝ мъжът произнесъл молитва и благодарил на свещениците.

Едни от най-странните личности, които историята помни (II част)

Това е не само един от най-старите документирани случаи на екзорсизъм, но е и сред малкото, които имат щастлив край.

Готлибин Дитус

През 1842 г. жителите на малко селце в Германия забелязали, че нещо странно се случва в къщата на 28-годишната Готлибин Дитус. Жената твърдяла, че в дома ѝ има зли сили и по тази причина започнала да спи на открито. Тя изпадала в състояния, подобни на транс, което довело до намесата на местния пастор.

Дитус постепенно ставала все по-агресивна и се наложило да бъде изолирана от останалите хора. През следващите две години тя била подложена на почти ежедневни екзорсистки ритуали, по време на които често повръщала стъкла и пирони.

Накрая пасторът успял да прогони демоните, вселили се в Дитус, а самата тя заявила, че „Христос е победил“ и вече се чувства много по-добре.

Клара Германа Селе

Един от най-известните случаи на предполагаемо обсебване от демони е този на 16-годишната Клара Германа Селе от Южна Африка. Един ден тя споделила на свои познати, че е сключила сделка с дявола.

Скоро момичето започнало да се държи агресивно, проговорило на непознати езици и демонстрирало свръхчовешка сила.

През 1906 и 1907 г. двама свещеници се заели със задачата да прогонят демоните, обсебили Селе. По време на ритуалите, използваната светена вода причинявала тежки изгаряния на момичето, а в един момент тялото й се издигнало на няколко метра във въздуха пред очите на около 170 свидетели.

Свещениците обявили, че Селе е избавена от злите сили, след като „ужасяваща миризма“ напуснала тялото ѝ.

Роланд Доу

Роланд Доу е 13-годишно момче, историята на което стои в основата на книгата „Екзорсистът“ и нейната екранизация. Това не е истинското му име, а псевдоним, даден му от Католическата църква, за да се запази неговата анонимност.

След смъртта на леля си, към която Роланд бил силно привързан, той започнал да вижда и чува необясними неща. Състоянието му бързо се влошило и през 1949 г. родителите му решили да го отведат в Сейнт Луис, където момчето било подложено на екзорсизъм, продължил няколко седмици.

Роланд се държал много агресивно и непрекъснато удрял и ритал свещениците, докато един ден, по думите на екзорсистите, не се „случило чудо“. Момчето се успокоило и започнало да се държи нормално, а единственото, което казало във връзка със случилото се, било: „Той си тръгна“.

Анелизе Микел

Трагичната история на Анелизе Микел (която е послужила като основа на филма от 2005 г. „Дяволът в Емили Роуз“) и до днес е обект на разпалени дебати.

Когато е на 16 години, тя е диагностицирана с психоза, а по-късно и с депресия и е лекувана в психиатрична болница.

След като навършва 20 години, Анелизе започва да чува гласове и да изпитва ужас при вида на религиозни обекти. Състоянието ѝ постепенно се влошава през следващите години и родителите ѝ се обръщат с молба за помощ към Католическата църква, вярвайки, че в нея се е вселил демон.

Тя първоначално е отхвърлена, но по-късно двама свещеници получават разрешение да се намесят.

През следващите 10 месеца те извършват 67 ритуала на екзорсизъм, някои от които продължават по около 4 часа. В резултат, младата жена спира да яде и умира от недохранване и дехидратация през 1976 г.

И двамата свещеници са изправени пред съда и признати за виновни по обвинения за убийство по небрежност.

Майкъл Тейлър

Майкъл Тейлър и съпругата му Кристин живеели в малкото английско градче Осет и били част от християнска група, водена от Мари Робинсън.

По време на една от срещите на групата Кристин Тейлър заявила, че съпругът ѝ има любовна афера с Робинсън. В резултат, мъжът се изправил и реагирал крайно агресивно, като дори ударил жена си, което шокирало всички присъстващи.

Поведението му продължило да е такова през следващите месеци и той решил да се обърне за помощ към свещеници, които извършили екзорсизъм на 5 октомври 1974 г.

Ритуалът продължил повече от 24 часа, като духовниците твърдят, че успели да прогонят от тялото на Майкъл Тейлър над 40 демона.

На следващия ден обаче той убил по особено жесток начин своята съпруга. Мъжът така и не бил признат за виновен – съдът решил, че е невменяем и не осъзнавал какво извършва.

Терънс Котрел

През 2003 г. 8-годишното момче Терънс Котрел, което страдало от аутизъм, починало по време на екзорсизъм. Участниците в ритуала смятали, че детето е обсебено от зли сили, които са причината за неговото състояние.

Разследването на трагичния случай разкрило, че момчето спряло да диша, след като пастор Рей Хемфил, който извършил екзорсизма, седял върху гърдите му в продължение на повече от час.

Въпреки че свещеникът бил обвинен за убийството на Терънс Котрел, той не бил признат за виновен и получил присъда от две години и половина затвор по друго обвинение – за оказано насилие над дете.

Маричика Ирина Корничи

През 2005 г. една ужасяваща новина шокира съседна Румъния. В женския манастир „Света Троица“, намиращ се в северозападната част на страната, свещеникът Данаил Корогеану убил монахинята Маричика Ирина Корничи по особено жесток начин по време на екзорсизъм.

23-годишната жена, която страдала от шизофрения, започнала да чува гласове. Тъй като вярвала, че е обладана от зли сили, тя се обърнала за помощ към Корогеану. В резултат той, заедно с четири монахини от манастира, разпънали Корничи на кръст със запушена уста и я оставили три дни без храна и вода в студена килия. Според полицията, младата жена починала от задушаване.

Вижте още:

Ликът на Дявола – как изглежда злото

Разчетоха писмо, написано от обладана от Дявола монахиня

Легендата за „Библията на Дявола”

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 2 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 3 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 7 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 7 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 8 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 8 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 8 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 8 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 9 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 9 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 9 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 9 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 9 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 10 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 10 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара