0

У чените са открили най-големия вид пингвин в света, за който е известно, че е плувал в океаните на Земята или се е разхождал по повърхността ѝ. Той е бил с размерите на горила! Този новооткрит вид, наречен от откривателите си Kumimanu fordycei, е живял през палеоценската епоха преди около 57 милиона години в днешна Нова Зеландия.

В статия, публикувана неотдавна в престижното списание Journal of Paleontology , изследователите съобщават, че фосилизираните останки на най-големия пингвин в света са открити вградени в камък, лежащ близо до плаж в района на Северно Отаго на Южния остров на Нова Зеландия. "Според нашия анализ новият вид е най-големият пингвин, известен в момента", потвърди в интервю за Live Science водещият автор на изследването Даниел Ксепка, палеонтолог и уредник в музея "Брус" в Гринуич, Кънектикът. 

Птиците чудовища имат нов член: Най-големият пингвин в света

Въз основа на внимателен скелетен анализ изследователите стигат до заключението, че възрастен пингвин от този вид би тежал около 340 фунта (154 кг), което прави този пингвин с около 25 до 30 % по-тежък от всеки друг известен досега пингвин. Въпреки че вкамененият скелет на най-големия пингвин в света не позволява да се направят измервания, които да определят точния му ръст, само въз основа на теглото на създанието може да се предположи, че тази най-голяма от всички големи плуващи птици е можела да бъде висока до 8 фута (2,5 метра), когато е стояла на сушата.

Само от теглото на съществото може да се предположи, че тази най-голяма от всички големи плуващи птици е била висока до 8 фута (2,5 метра), когато е стояла на сушата. 

Досега най-високият пингвин, за който се знаеше, че е съществувал, е т.нар. "пингвин колос", който е живял на континента Антарктида преди 37 милиона години и в пълна зрялост е достигал височина от шест фута и шест метра.

Интересно е, че последният пингвин и новооткритата птица принадлежат към един и същ древен род - кимиману. Това име е създадено чрез комбиниране на думите за митологично чудовище и птица, които са съответно куми и ману, в местната култура на маорите. 

От гледна точка на съвременния наблюдател терминът "чудовищна птица" със сигурност е подходящ за този род. Най-големият известен днес пингвин е императорският пингвин, който е висок малко под 4 фута (1,2 м) и тежи не повече от 88 фунта (40 кг).

Засега последният държи титлата за най-големия пингвин в света от древността, запомнен като чудовищна птица, която се е скитала по бреговете на праисторическа Нова Зеландия. Но колко дълго ще запази това си наименование, предстои да разберем. "Размерите на новооткрития вид не означават непременно, че не е имало още по-голям вид, който тепърва ще бъде открит", казва Ксепка, говорейки от името на палеонтолозите навсякъде по света, които постоянно търсят новото и удивителното.

Защо палеоценските пингвини са били толкова големи?

По време на палеоценската епоха, продължила отпреди 66 милиона до 56 милиона години, земите на Антарктида и Нова Зеландия са били населени с няколко огромни вида пингвини. Това се потвърждава през последните години от множество находки на вкаменелости на гигантски пингвини , предимно на много по-достъпните острови на Нова Зеландия.

Появата на огромния пингвин доказва, че гигантизмът трябва да е предлагал ясни предимства за оцеляване в онези далечни времена, поне за птиците, които са плували, но не са летели и е трябвало да ловят много риба, за да избегнат глада.

Разходка с пингвини в Южна Африка

"Това показва, че предимствата на големия размер, като по-ефективна терморегулация и гмуркане, вероятно са оказали много силен селективен натиск върху пингвините скоро след като са загубили летежа", казва Ксепка. Пингвините са загубили способността си да летят преди около 60 милиона години, може би защото са се адаптирали към океанската екосистема и не са се нуждаели от тази способност толкова, колкото птиците, живеещи другаде.

Уникалните екологични условия на праисторическа Нова Зеландия несъмнено са помогнали за формирането на еволюцията на най-ранните пингвини, заключават учените, участвали в новото изследване. "Нова Зеландия е (и е била) чудесно място да бъдеш пингвин", отбелязва специалист. "В морето има добри места за хранене на морските птици, а преди пристигането на хората в Нова Зеландия не е имало други сухоземни бозайници освен прилепи, което прави местата за гнездене по-безопасни."

Гигантските пингвини са изчезнали преди около 27 милиона години. Въпреки че няма окончателно обяснение защо, най-вероятният отговор е, че те са били конкурирани за храна от големите морски бозайници (като китовете), които в крайна сметка са се преместили в района.

Когато най-големите пингвини в света са били големи колкото полярните мечки

Вкаменелостите на този вид пингвини са забелязани за първи път през 2017 г., затворени в скала близо до плаж на Южния остров, заедно с вкаменелости от осем други подобни екземпляра. Пет от тях принадлежали на друг новооткрит вид гигантски пингвин.

Скалите от различните валуни, в които се намират тези забележителни вкаменелости, са датирани от времето на палеоцена, като възрастта им варира от 59,5 млн. до 55,5 млн. години. Вследствие на това изумително откритие на най-големия пингвин от древния свят палеонтолозите използваха лазерни скенери, за да създадат цифрови модели от откритите вкаменени кости. След това те сравнили моделите с кости от други вкаменени древни видове, както и с кости на съвременни пингвини.

Благодарение на тези цифрови модели екипът успя да докаже, че е открил два нови изчезнали вида пингвини, като и двата са били много по-големи от съвременните пингвини. За да изчислят размера на новооткритите видове пингвини, учените измерили стотици кости на съвременни пингвини с цел сравнение. Те се съсредоточили по-специално върху размерите на костите на плавниците, тъй като това им позволило да преценят колко са тежали древните пингвини.

"Вкаменелостите ни предоставят доказателства за историята на живота и понякога тези доказателства са наистина изненадващи", казва съавторът на изследването д-р Даниел Фийлд, палеонтолог от Университета в Кеймбридж, пред Independent, когато обсъжда находката на най-големия пингвин в света. В бъдеще, ако палеонтолозите, които търсят древните места за размножаване на гигантските пингвини, се натъкнат на вид, който е дори по-голям от новооткрития, нивото на тяхната изненада (и радост) може да се изстреля в стратосферата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 31 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 37 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.