21

Д а се намали населението, да се контролират мислите му, да се налагат джендър политики - все повече конспирации около трансхуманизма набират популярност. Какво представлява това движение всъщност? Отговор потърси Deutsche Welle.

Това е една от най-опасните идеи на света

Идеолози от обкръжението на Владимир Путин използват това понятие, то е популярно и сред противници на ЛГБТ+ общността, както и хора с резерви към модерните технологии, езотерици, религиозни екстремисти, критици на капитализма или на движението за опазване на климата.

9 начина да станете безсмъртни

Особено в средите, които не вярват, че има пандемия от коронавирус, митът за трансхуманизма като световен заговор в момента набира все по-голяма популярност, защото идеално се вписва в разказа за тъй наречения "голям рестарт" и за "голямата подмяна" на населението.

"Краят на човечеството", предизвикан от "глобалистите"

Да се намали населението, да се контролират мислите му, да се манипулира генният материал, да се налагат джендър политики, в човешките тела да се имплантират технически продукти, а правилата да се налагат от изкуствения интелект, контролиран от елитите, което в крайна сметка води до унищожаването на човешките ценности и норми - това е дистопията, която рисуват привържениците на митовете за трансхуманизма. Главният редактор на дясно-популистката онлайн-телевизия AUF1 (абревиатура на немското "Алтернативна независима телевизия") говори дори да "Края на човечеството", предизвикан от "глобалистите". И изрично посочва израелския автор и историк Ювал Ноа Харари като флагман на този процес.

20 теории за това какво ни очаква, когато умрем

Понятието "трансхуманизъм" съществува вече от десетилетия, но съдържанието зад тази дума непрекъснато се променя. По принцип трансхуманизмът описва опита да се разширят границите на човешките възможности чрез използване на технологии, тоест - да се поеме контрол над еволюцията. Сред тези процедури са както баналните вече пейсмейкъри, така и изкуственият интелект и генните манипулации. В края на дългия списък откриваме дори процедури, които се приближават до евгениката.

Страхът от "новия човек"

Психологът Себастиан Бартошек вече от години се занимава с теориите на заговора, със съответните митове, включително с темата за трансхуманизма. Той пояснява, че трансхуманизмът всъщност е мисълта за това какво е бъдещето на човешката природа. Пред ARD психологът обяснява: "Тези размишления са многолики и широкомащабни. Но в обществената дискусия, особено в социалните мрежи, от тях оцелява съвсем малко: че трансхуманистите, видите ли, искали да надвият "сегашния човек"."

12 теории за отвъдното и смъртта

Според него обаче при повечето трансхуманисти изобщо не става дума за това: "Но въпреки това възникват страхове. Страхове, че ти като човек може да се окажеш малоценен, да те бракуват или да попаднеш под доминацията на някакъв "нов човек"." С други думи, става въпрос за тема, която, от една страна, засяга всички хора, от друга - не може да бъде разбрана от повечето и поражда страхове. "Към това трябва да прибавим и неколцина гръмогласни трансхуманисти, които наистина обслужват клишетата", казва Бартошек.

Политологът Ян Ратие от берлинския Център за мониторинг, анализи и стратегии обръща внимание, че в случая си имаме работа с класическия дуализъм, който е в дъното на всяка конспиративна теория: "Изкуственото срещу естественото, което се разбира като Злото срещу Доброто", казва Ратие. Той добавя, че се използват традиционни образи на врага, които адептите на заговорническите теории съответно модернизират. В резултат от това реално съществуващи конфликти се прекрояват с идеологическата ножица и съответно се инструментализират.

Манипулативото разбиране за "естествено" и "неестествено"

В рамките на този механизъм други обществени конфликти се вписват в по-големия заговорнически разказ. Така мястото си в него намират както социалдарвинисти, така и противници на ЛГБТ+ и привържениците на расистки идеологии. С две думи, те противопоставят модерната "неестествена" медицина срещу "естествения" подбор, "естествената" природна "двуполовост" срещу "неестественото" многообразие, "естествените" етнически граници срещу "неестествената" интеграция и смесване.

"Подобни разкази намират съмишленици и сред противниците на ваксинациите", казва Ратие. В случая става дума както за опасенията им от генетични манипулации и от предполагаемите планове за редуциране на населението чрез ваксини, така и за твърдението, че ваксините съдържали микрочипове. Опростеният разказ за трансхуманизма звучи привлекателно и за редица традиционни религиозни течения, казва политологът. Той добавя, че за някои хора дори абортите вече са "трансхуманизъм".

Въпросните критици всъщност изобщо не се занимават със същинските идеи на трансхуманизма. Ратие признава обаче, че има основание тези идеи да се поставят под въпрос, защото "прекрачването на границите на човечеството може да доведе както до ликвидиране на неравенствата, така и до тяхното задълбочаване."

Този въпрос ще привлича все повече интерес в идните години

Ратие не може да каже дали митовете около трансхуманизма ще завладеят полето на привърженици на конспиративни теории. Той смята, че засега темата се спряга най-вече от елитите в тези среди, докато останалите все още се съсредоточават върху други конспирации: например срещу ваксините.

На подобно мнение е психологът Бартошек: "Заговорническите теории често пъти преливат една в друга, смесват се и се доразвиват." Той предполага, че в този разказ може да се влеят например небивалиците за отвлечени деца, които разпространяват последователите на QAnon. Преходът е лесен: Отвличат ги, за да правят експерименти с тях. Към обвиненията срещу трансхуманизма могат да се прилепят и антикапиталистически или антисемитски мотиви, като се припомнят теориите за "малобройните елити, които контролират света". Като нищо на дневен ред отново могат да излязат дори летящите чинии, доколкото става дума за нови технологии, смята Бартошек.

Той предупреждава обаче, че дискусиите около трансхуманизма трябва да се вземат насериозно. От една страна, защото технологиите в тази област наистина набират скорост. Но от друга - защото научните среди не информират достатъчно сериозно обществеността, а това само подхранва теориите на заговора. "Въпросът за трансхуманизма във всички случаи ще придобива все по-голяма обществено-политическа значимост през идните години и десетилетия", убеден е Бартошек.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 17 минути

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 30 минути

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 2 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 2 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 2 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 2 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 2 часа

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 2 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 2 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 3 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 3 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 3 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 3 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 3 часа

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 4 часа

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел