22

Н аскоро приключи ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос. По традиция в събитието взеха участие редица политически лидери, икономисти, бизнесмени, интелектуалци и журналисти. Форумът също така беше съпътстван от демонстрации на антиглобалисти и екоактивисти, които разкритикуваха представителите на корпоративния елит за бездействието им по отношение на борбата с климатичните промени.

Никак не е изненадващ фактът, че срещата се превърна в една от най-дискутираните теми в социалните мрежи. Голям брой публикации, споделени хиляди пъти, са свързани с конспиративни теории, според които участниците във форума са представители на тайно общество, контролиращо целия свят.

На какво се дължи популярността на подобни твърдения?

Историята на срещите в Давос

Световният икономически форум представлява международна неправителствена организация, създадена през 1971 г. от германския инженер и икономист Клаус Шваб. Първоначалното ѝ име е Европейски мениджърски форум. По инициатива на Шваб, през въпросната 1971 г. в Давос се събрали някои от водещите бизнес лидери от Западна Европа. Целта на събитието, проведено под патронажа на Европейската комисия, била да бъдат представени успешни управленски практики, част от които по това време вече се прилагали в САЩ.

Самият Шваб казал, че форумът ще помогне на „европейския бизнес да се изправи пред предизвикателствата на международния пазар“. Тук трябва да се отбележи, че в края на 60-те години на миналия век той развил т. нар. теория за заинтересованите държави. Според нея, за да се увеличи максимално потенциала на дадена фирма, нейните мениджъри трябва да се съобразяват с интересите не само на акционерите и клиентите, но и на служителите и държавата, в която тя е базирана.

1973 г. се оказала повратен момент в историята на Световния икономически форум. Именно тогава окончателно се разпаднала Бретън-Уудската система (международна система, съгласно която всички валути трябвало да са с фиксиран курс към долара, а доларът от своя страна – към златото). През същата година избухнала война между Израел и коалиция от арабски страни, предвождана от Египет и Сирия (т. нар. Война от Йом Кипур). През следващата 1974 г. на международния форум за пръв присъствали и политически лидери. По този начин обсъжданите на срещите теми постепенно започнали да преминават към сферата на политиката и глобалната икономика. За държавните ръководители форумите се превърнали в неутрална платформа, посредством която могат да преговарят и да изглаждат противоречията си.

Тайни срещи

Всеизвестен факт е, че на форума в Давос присъстват богати и влиятелни личности от цял свят. Те обсъждат широк кръг от теми – като климатичните промени, предизвикателствата пред глобалната икономика, както и начините за предотвратяване или прекратяване на въоръжени конфликти. Медиите отразяват голяма част от срещите между участниците, но някои от тях се провеждат зад затворени врати. Обсъжданите теми и постигнатите резултати пък остават в пълна тайна. Именно това е една от основните причини, поради които форумът в Давос стои в основата на редица конспиративни теории.

„Когато има подобна секретност е много лесно да запълним празнините с измислици“, отбелязва Катлийн Хол Джеймисън от университета в Пенсилвания, която е автор на голям брой изследвания, посветени на дезинформацията и фалшивите новини. Според нея броят на конспиративните теории нараснал драстично през 2020 г., когато избухна пандемията от COVID-19. Повечето от тях са свързани с твърденията, че представителите на глобалния елит се събират в Давос, за да изготвят план за намаляване на световното население. Поддръжниците им също така смятат, че ваксините и налагането на ограничителни мерки са само средства за ограничаване на правата и свободите на обикновените хора. Това не е особено изненадващо, добавя Джеймисън – в условията на кризи, популярността на конспиративните теории винаги се увеличава.

Между фактите и лъжите

Примерите за фалшиви новини, свързани с форума в Давос, са много. Според някои публикации, циркулиращи в интернет, Клаус Шваб публично подкрепил идеята да се декриминализират сексуалните контакти между деца и възрастни. Въпреки че това твърдение е откровена лъжа, то е споделено десетки хиляди пъти в „Туитър“ и „Фейсбук“. Според други, на международната среща бил отправен призив за избиването на милиони кучета и котки в името на борбата с климатичните промени. Почитателите на конспиративните теории не подминават и новия председател на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти. Според тях, той бил избран за поста от участниците във форума в Давос още преди да бъде одобрен от членовете на Камарата.

Още по-странна е друга теория, която гласи, че глобалният елит иска да принуди хората по света да спрат да ядат месо и да го заменят с насекоми. В основата на това твърдение стои статия, публикувана в сайта на Световния икономически форум през юли 2021 г. В нея се отбелязва, че насекомите може да изиграят важна роля за изхранването на нарастващото световно население. Трябва да се отбележи, че през същата година ЕК одобри брашнените червеи като първото насекомо, което може да се използва като храна в ЕС.

„Потребителите решават сами дали искат да консумират насекоми, но това не е нещо ново, тъй като те вече са част от хранителния режим на много места по света“, заяви тогава Рафаел Перес, ръководител на екипа за нов храни в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към ЕК. Неговото изказване, обаче, не успя да промени мнението на хората, които смятат, че Брюксел възнамерява да наложи принудителна консумация на насекоми.

Конспиративните теории несъмнено са повод за тревога, тъй като могат да доведат до напълно реални прояви на насилие, отбелязва Александър Фридфелд, който се занимава с изследването на антиправителствения екстремизъм. „По този начин се създава образ на някакъв враг, който в очите на хората е отговорен за всичко лошо, случващо се по света. След като това се случи, след като повярвате, че определен човек или група са виновни за даден проблем, прибягването до насилие като средство за самозащита изведнъж започва да изглежда оправдано“, смята още Фридфелд.

Още от автора:

"Той харчеше 2500 долара на месец за ластици за пачки": Непознатият Пабло Ескобар

Три мистерии, които никога няма да бъдат разгадани

Най-абсурдните твърдения на „бащата на историята“

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

Изобретенията, които бяха посрещнати с недоверие, но промениха света

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 2 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 2 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 6 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 6 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 7 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 7 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване