0

Ц елите за устойчиво развитие на ООН са набор от цели, свързани с международното развитие за периода 2016-2030 г. Постановени са от Организацията на обединените нации и се популяризират като Глобални цели за устойчиво развитие. За първите 8 цели ви разказах в предишната статия, която можете да прочетете тук. А именно какво бихме могли да направим в България, за да подпомогнем области като справяне с бедността и глада, подобрения в здравеопазването, образованието, равенството, чиста вода и канализация, достъпна и чиста електроенергия и прилична работа и икономически растеж.

Източник: iStock

Ето кои са и останалите 9 цели за развитие в глобален мащаб и как можем да ги подпомогнем на национално ниво:

9. Промишленост, иновации и инфраструктура – тази област лежи най-вече върху плещите на водената политика от съответните министерства ( Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на иновациите и растежа и в определена степен на някои от другите министерства ), както и в целенасоченото и разумно усвояване на европейски фондове по предназначение. За съжаление, малките бизнеси не успяват да догонят големите корпорации и вериги по отношение на процесите и инфраструктурата, които използват. Тук идва влиянието на всеки един от нас в ролята си на потребител. За да подпомогнем малките бизнеси от заличаване, можем съзнателно да изберем да пазаруваме от тях и да използваме техните услуги.

10. По-малко неравенство – става въпрос за неравенство както в една държава, така и между страните. Според ООН, пандемията е причинила най-голямото неравенство между държавите от 3 десетилетия насам. Дискриминацията е най-често по признаци като доход, пол, сексуална ориентация, специални потребности, раса, икономическа класа, етнос и религия. Неравенството подклажда престъпност, подпомага развитието на болести и оказва негативен ефект върху околната среда.

Какво можем да направим ние, за да му се противопоставим? Лично аз вярвам, че българите сме толерантен народ и сме го доказвали многократно през годините. Но съществува следния феномен „несъзнателно пристрастие“ (от английски unconscious bias). Тези пристрастия са социални стереотипи за определени групи хора извън нашия собствен кръг на осъзнатост. Абсолютно всеки човек има несъзнателни вярвания за различни социални групи и тези пристрастия се коренят в тенденцията на мозъка да организира света в категории. За да се противопоставим на тази естествена реакция, нека даваме шанс на всеки човек и да оценяваме неговите постъпки и потенциал, вместо неговите външни и ситуационни фактори.

11. Устойчиви градове и общности – преди няколко години работата ми имаше допирна точка с градоустройството, строителството, недвижимите имоти, архитектурата и опазването на околната среда в следствие на тези процеси. Наблюдавах изключителни проекти на квартали и градове на бъдещето в райони като Близкия и Далечния Изток, Мексико и Холандия.

Тази област предполага задоволително качество на живот чрез достъп до спокойни и безопасни квартали и сгради за живеене, удобен и редовен обществен транспорт, качество на въздуха, паркове и детски площадки и други. За създаването на такъв облик на градовете се искат много инвестиции, но и натиск от гражданите да изискват добри и сигурни условия на живот.

Източник: IStock

12. Отговорно потребление и производство – това е сфера, която ми е много на сърце, защото живеем в свръхконсуматорско общество в невиждани размери. В днешно време се гледа с насмешка на качества като скромност, разумност и предвидливост. Милите спомени как баба ми винаги успяваше да намери начин да оползотвори храната и да не я хвърля ми напомнят да не разхищавам храна. Хубавите навици да си поправиш дрехата при шивач и обувките при обущар, да поправиш прахосмукачката и електроуреда вместо да ги хвърляш започват да поизбледняват. Залети сме от евтини и некачествени стоки, които не са надеждни и се развалят бързо. Свикваме да ги хвърляме, вместо да поправяме и така завихряме едно безкрайно, безразсъдно потребление, което стимулира още и още производство.

Рециклирането все още е в голяма степен тема табу в повечето райони в България. Но все пак, ако човек се разтърси, ще намери варианти и с малко желание и упорство може да даде своя принос. Известни марки дрехи приемат дрехи за рециклиране и дори предлагат отстъпка при последваща покупка. Голяма верига козметични магазини пък приема празни и измити опаковки от козметични продукти и те имат грижата да ги рециклират правилно.

13. Действия срещу климатичните промени – според ООН, всеки човек, във всяка страна, на всеки континент ще бъде засегнат от някаква форма на климатичните промени. Опустошителните наводнения, пожари, суша и нетипично високи температури надали оставят някого равнодушен и учуден, че климатичната криза е в разгара си. „Намалянето на вредните емисии не е в моята сфера на правомощия“, биха заявили някои. Но каква храна и продукти избираме да купуваме, каква кола караме, какъв източник на енергия и отопление използваме в дома си и как се грижим за природата около нас са все фактори, за които носим отговорност и можем да направим промяна. Безразборната и бракониерска сеч и множеството пожари през изминалите години са тъжна гледка за очите и бездихание за белите дробове. Но прекрасни инициативи на отдадени и мотивирани доброволци като хората от Гората.бг правят промяната възможна всеки ден. Значи и ние можем, ако пожелаем.

14. Действия срещу замърсяване на водите – запазването и отговорното потребление на океаните, моретата и морските ресурси са следващата цел. Морското замърсяване е достигнало изключителните размери от 17 милиона метрични тона, като пластмасата е най-вредният вид замърсяване. Световният океан е живителната поддържаща система на нашата планета и той регулира климата. Макар че това е глобален феномен, нека погледнем ситуацията на местно ниво. Любимото ни Черноморие вече не е предпочитана дестинация на много българи и редовни туристи от близкото минало. Въпреки че цените вече не са така конкурентни както преди, основните причини за отлива са презастрояването и намаляващата плажна ивица, мръсните плажове и плаващите боклуци в морето. Към това ще добавя лично преживяване на натравяне с токсична морска вода от отходни води, на което аз и семейството ми станахме жертви преди няколко години. Високи санкции за промишлените замърсители и събирането на нашите отпадъци, а и не само, трябва да бъдат норма.

15. Действия за опазване на земята – запазване и възстановяване на екосистемите, борбата срещу изсичането на горите и изчезването на растителни и животински видове са част от компонентите на следващата цел. У нас си имаме Червена книга на Република България, която се състои от 3 тома – Растения и гъби, Животни и Природни местообитания - Съвместно издание на Българска академия на науките и Министерство на околната среда и водите. В нея ще открием изчезнали и застрашени видове. Можем да помогнем като рециклираме, храним се с продукти от местни райони, които не са транспортирани от другия край на света, и консумираме само каквото ни е нужно. Ако успеем да засадим и някое дръвче и да възпитаме децата да пазят и да се грижат за природата, това би променило много.

Източник: iStock/Getty Images

16. Мир, справедливост и силни институции – мирът е фундаментална нужда на всеки човек, както и изконни свободи като свобода на словото, на достъпа до информация, право на глас и други. Обществената вяра в съдебната ни система като правораздавателен орган е много ниска, на базата на основания, давани години наред. Единственият начин, чрез който всеки от нас може да въздейства, е да използва правото си на глас при избори, да търси политическа отговорност и да оказва непрестанен натиск върху институциите.

17. Партньорство заради целите – партньорство между правителствата, частния сектор и обществото на всяка държава е необходимо, за да се осъществят тези амбициозни цели. В тази голяма перспектива, нека всеки от нас се замисли с какво може да допринесе за тези положителни промени и една по-добра среда на живот и просперитет.

Надявам се статията да е доставила полезна информация и да провокира към размисъл и действия за по-добро бъдеще за всички нас. Ако ви е харесала, моля, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

Кои са 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и как можем да ги подпомогнем в България

Открийте своите топ 5 приоритета и постигнете успех в живота

Чек лист за септември – готови ли сте за есента?

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия