0

В периоди на голям стрес, промени, житейски трудности и загуби е важно повече от всякога да се грижим за себе си. Но именно тогава е толкова трудно и сякаш противоположно на социалната преса да се борим с трудностите като мъченици. В тази статия ще разберете защо изключителната грижа за себе си не е лукс и не опира само до спа почивки и хаштагове в социалните мрежи, а е един от най-добрите и здравословни начини за справяне с големи житейски сътресения.

Източник: iStock/Getty Images

Много от нас са си изградили положителни навици, с които се гордеят и им помагат в ежедневието – например разходка в парка, топла вода рано сутрин, среща с приятели през почивните дни, спорт, еднодневна екскурзия, медитация. Понякога се опитваме да изградим нови навици, което отнема време и отдаденост. Според някои теории са необходими 21 дни от последователни действия в желаната посока, за да се утвърди нов навик.

Но животът е непредвидим и както често се случва, когато най-малко очакваме ни се хвърля някакво препятствие – здравословни проблеми в семейството, сътресения в отношенията, загуби от различно естество. Тогава несъзнателно прибягваме към стратегиите, които сме използвали като деца – да се изолираме от другите и света като начин за справяне със стреса. Не говорим за истинските си чувства, не търсим подкрепа и не молим за помощ, страдаме тихо и не искаме да натоварваме другите.

Източник: iStock/Getty Images

Когато се озовем в хаотична житейска ситуация, това често ни подлага на голямо физическо и психическо натоварване. Рутината, добрите навици и почивката стават мираж и всичко спира в положение на стрес, объркване и самоубеждение, че е невъзможно да се придържаме към тях в новата ситуация. Претоварваме себе си с правене на сто неща наведнъж, създаваме дълги списъци със задачи и се превръщаме в тенджера под налягане, която във всеки момент ще изпуши.

Настройките на обществото също не помагат, тъй като доминиращото вярване е, че сме в позиция на жертва и е прекалено егоистично да поемем действия, които ще ни помогнат да се почувстваме по-добре. Когато сме претоварени и изтощени продължително време, често правим обратното на това, от което се нуждаем. Вместо да си освободим време, да помолим за помощ и да си дадем пространство да дишаме и да се отпуснем, ние минаваме на автопилот в грижа за другите и неглижиране на себе си. Хората най-често споделят, че в периоди на трудности изпитват липса на:

  • Сън;
  • Емоционална подкрепа;
  • Време за себе си;
  • Физическа енергия;
  • Компания;
  • Спокойствие;
  • Надежда;
  • Близост и прегръдка.

Ето и за какво хората най-често се оплакват в отношенията си с другите и в трудни моменти:

  • „Нямам време да правя каквото аз искам.“
  • „Всичко правя сам/а.“
  • „Другите не оценяват всичко, което правя.“
  • „Децата ми ангажират цялото свободно време.“
Източник: iStock/Getty Images

Какви стъпки да предприемем, за да излезем от състоянието на пълно изтощение, липси и себеотдаване за нуждите на другите?

  • Първата стъпка е да осъзнаем, че не можем да продължаваме в същия дух и това не води до нищо добро нито за любимите ни хора, нито за нас самите. След като разберем, че това само по себе си е проблем, можем да направим нещо по въпроса.
  • Втората стъпка е да разчистим ежедневието си – препоръчително е временно да спрем да вършим 50% от дейностите, с които се занимаваме. Дали това ще включва работа, домакински задължения, хобита, странични проекти, ангажименти с други хора – всеки трябва да прецени от кои неща ще се откаже за момента. Колкото и страшно да изглежда в главата ни, всъщност Земята няма да спре да се върти, ако не отдаваме 100% от енергията си на всички малки и големи неща в живота ни.
  • След това е време да успокоим вътрешният си критик и да бъдем малко по-добри и състрадателни към себе си. Звучи по-лесно, отколкото е в действителност, защото ние сме си най-големите съдници и е толкова трудно да превключим на вълна приемане и разбиране. Намерете подходящата практика, която работи за вас и ще ви помогне да успокоите ума си и да сте по-търпеливи със себе си. Няколко предложения са молитва, медитация, релаксация, положителни утвърждания, йога.
  • Грижа за себе си е да кажем „не“ и да поставим граници – повечето хора замръзват при мисълта да кажат открито и честно „не“, когато това е правилният избор за тях. Причините са, че не искаме да нараним чувствата на другите, искаме да сме харесвани, прекалено ни интересува какво ще си помислят другите за нас и ни е страх от чувството за вина, което ще последва отказа. Това са немалки съображения, но кое е по-важно – да запазим здравето и спокойствието си или да сме винаги на разположение за другите?
  • Да се доверим на силата на ритъма и рутината – в нормални обстоятелства, ако ни е скучно и имаме нужда от разнообразие, бягството от рутината е чудесно решение. Но когато се справяме с дългосрочни проблеми, повторението, предвидимостта и ритъма на всекидневието всъщност носят стабилност и равновесие. Също така следването на рутина позволява на мозъка да си почине от постоянното правене на избори и вземане на решения. Ползите от следването на ритъм ни помагат повече, отколкото осъзнаваме. Няколко примера са да си лягаме и да се будим по едно и също време, да се храним и спортуваме в определени часове всеки ден, да прекарваме време с любимите си хора всяка вечер.
  • Да отпуснем контрола – хората, които се докарват до прегаряне и изтощение, дори и да не са работохолици, са често онези от нас, които се опитват да контролират всичко. В трудни моменти това е една огромна, допълнителна тежест, която сами налагаме върху себе си. Преди всичко е важно да развием умението да искаме помощ и да се доверяваме, че отсрещната страна ще свърши работата, дори и да не е по нашия начин. И второ, да се доверяваме на хода на живота – не е възможно да предвидим всичко и винаги да сме нащрек, а не е и необходимо. Тези две стъпки ще освободят много време и енергия.
  • Да напишем списък с нещата, които не искаме да бъдат част от живота ни и да се придържаме към него – как да намерим време да се грижим по-добре за себе си? Противно на широкоразпространените съвети как да управляваме времето си по-добре и да сме възможно най-продуктивни, всъщност има много по-ефективна стратегия. И тя е какво трябва да махнем от живота си, а не как да го организираме. Това е тясно свързано със стъпка номер две - да разчистим ежедневието си от някои дейности и ангажименти. Но тук отиваме още по-далеч, като пишем честен списък в какво не искаме вече да влагаме безценното си време и енергия. Ето няколко примера:
  1. Да бързаме;
  2. Да клюкарстваме;
  3. Да се срещаме с хора, които не са ни приятни и не ни подкрепят;
  4. Да правим постоянни компромиси с нуждите си заради друг човек;
  5. Да си мълчим, когато някой е груб или несправедлив;
  6. Да се оставим да бъдем въвлечени в драмата на други хора;
  7. Да сме винаги на линия и да отговаряме мигновено на съобщения и обаждания;
  8. Да ходим болни на работа;
  9. Да спорим с хора, които го правят заради спорта и не приемат чуждо мнение;
  10. Да трупаме вещи в дома си, които не обичаме;
  11. Да пазим дрехи в гардероба си, които са демоде, тесни или вече не харесваме.
Източник: iStock/Getty Images

Грижата за себе си на емоционално, психическо и физическо ниво е изключително важна и далеч надхвърля ограничените виждания за масаж или бягство от града за уикенда. Когато сме изправени пред сериозни проблеми и сътресения, е нужно да подходим съзнателно и да запазим здравето, спокойствието и нормалността в живота си. Предложените по-горе методи са изпитани и наистина дават резултат, ако се придържаме към тях.

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 11 минути

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 2 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега