1

С настъпването на пролетта идва и времето за пролетно почистване на дома. В някои домакинства това е рутинно и планирано действие, докато при други може да стане при спонтанен прилив на енергия и мотивация през почивните дни. Някои го приемат за приятно занимание, с което се почиства и освежава къщата, докато за други е чиста загуба на време и досадна задача, затова и често я прескачат.

В България имаме много хубави традиции като тази на пролетното почистване, за които дори невинаги разбираме колко дълбок смисъл имат не само за физическия ни комфорт, но и от духовна гледна точка.

Пролетно почистване на дома: 5 неща, за които забравяме

В тази статия ще разберете защо е препоръчително редовно да прочиствате дома си от стари, похабени и непотребни вещи като ритуален акт на пускане на ненужното и отварянето на място за новото.

През годините попадах на тази концепция в много книги и теории и реших да я изпробвам върху себе си. Както знаем, средата в голяма степен определя качеството на живот и душевното ни спокойствие. Не можем да очакваме да живеем в занемарен, разхвърлян и препълнен със стари вещи дом, и да очакваме да процъфтяваме. А това в голяма степен зависи от нас. Дори да не можем да си позволим нова къща или скъпи ремонти, всяка инвестиция от вложено време, енергия и малко средства в жилището ни си заслужават и се отплащат многократно.

Когато се чувствате унили, застояли на едно място и имате нужда от промяна, разчистете дома си!

Източник: Getty images/ iStock

Всички стари и ненужни вещи ви държат в миналото, тежат и заемат прекалено много място както във физическия свят, така и в метафизичния. Според популярни теории, когато разчистим старото, ние даваме знак на Вселената, че сме готови за нови хора, преживявания и изобилие. За да превърнете почистването и разтребването в приятна дейност, подходете към тях с тази настройка – че по този начин вие се освобождавате и правите стъпки към бъдещ растеж и благополучие.

Ето и няколко практични съвета как да подходим към пролетното почистване:

  • Планиране – ако подходите към него като акт на освобождаване, ще ви бъде необходимо повече от един следобед да го направите. Планирайте отделните задачи, горе-долу колко време ще ви отнемат и кои дни ще имате възможност да го направите.
  • Категоризиране – обмислете и запишете кои области от дома си искате да изчистите, подредите и прочистите от стари неща. Те могат да бъдат примерно: гардероб, шкафове с документация и лични вещи, дрехи и играчки на децата, рафтове с книги, кухненски посуда и прибори, козметика и тоалетни принадлежности в банята, килер. Относно самото чистене, то може да бъде по стая или по дейност (прозорци, подове и т.н.). Започнете с по-лесните и приятни неща, отметването им ще ви даде удовлетворение и ще ви помогне да свършите и не толкова приятните задачи.
  • Емоционално освобождаване – когато минавате през този процес ще изплуват много емоции от миналото. Някои на огорчение, тъга, болезнен период от миналото. Други ще донесат спомени от радостни събития и ще ви накарат да се усмихнете с носталгия. Голяма част от енергията, мисленето и живота ни е отпечатана в заобикалящите ни предмети и особено много в дрехите ни. Понякога не искаме да пуснем тези емоции и съответно ни е трудно да се разделим с даден предмет. Подхождайте внимателно и със съчувствие към себе си, тъй като понякога този процес има много по-дълбок терапевтичен ефект отколкото осъзнаваме.
  • Физическо премахване – след като сте събрали вече няколко чанти с ненужни вещи, какво да правите с тях? Постарайте се да избегнете най-лесното и бързо решение – да ги изхвърлите в контейнера. Първо помислете кои от тях могат да зарадват други хора и да продължат да се използват. Може да дарите книгите на местната библиотека, които ще приемат възможността да обновят фонда си. Детски дрешки и играчки могат да се дарят на деца в нужда и социално слаби семейства. Има доста варианти за дрехи, като различни схеми за преработка на текстил или като дарения за хора в нужда. Всичко останало, което не може да се използва, може да бъде изхвърлено в съответните кошове за рециклиране, или да потърсите в големите градове как можете да изхвърлите безопасно по-специфични стоки като електроуреди, батерии и други. Идеята е да бъдем максимално щадящи към околната среда и изчиствайки боклуците от дома си да не замърсяваме с тях природата – нашият общ дом.
  • Пространство – последната стъпка от процеса е да оставите новооткритото пространство незапълнено, докато не се появи подходящото нещо. Опитайте се да се въздържите, ако имате порив да купите нови неща на мястото на току-що премахнатите. И го правете само ако те наистина ви харесват, отговарят на настоящото ви мислене и усещане и ви доближават до живота, който желаете. Понякога няма нищо по-хубаво от малко празно пространство и въздух.

Колко често да разчистваме дома си?

Източник: Getty images/ iStock

Бих препоръчала в края на всеки сезон – четири пъти годишно, но ако това ни изглежда непостижимо – два пъти, съвпадащи с пролетното и есенното почистване. Освежаване и обновяване след дългата зима и приветстване на пролетта, и сбогуване с лятото и създаване на уют и топлина в очакване на зимата. Може да го комбинирате също с изваждането на дрехите за новия сезон и прибирането на тези от отминаващия.

Какви са ползите от почистването и подреждането на дома по този начин?

Източник: Getty images/ iStock
  • Чисто, подредено, ухаещо на свежест жилище – удоволствие за вас, семейството и гостите ви.
  • Спокойствие и мирен ум – разхвърляната среда се асоциира с разхвърляни мисли и емоции.
  • Творческа енергия – ще можете да се съсредоточавате по-лесно и енергията, която не губите в старите неща, може да бъде използвана за творчество или хоби.
  • Нови хора – премахвайки известна част от емоционалния товар с вещите, вие се откривате за нови приятелства, служебни партньорства, а защо не и нова любов.
  • Нова работа и проекти – още една възможност, която може да се открие пред вас, когато се разделите със старото.
  • Повече изобилие – когато се придържате към неща, които са износени, закърпени или имате от много време, но отдавна не обичате, все едно метафорично казвате, че нямате и не вярвате, че можете да имате повече и по-добро. Тук не говорим за консуматорство, а за чисто и просто психологически принцип. Не пускате, защото не вярвате, че ще получите по-добро. Това е блокаж спрямо парите и цялостното чувство на изобилие. Така че методът на прочистване привлича повече изобилие.

Това са съветите, които съм изпробвала и прилагам редовно. Те работят за мен, искрено се надявам да донесат ползи и на вас. Ако статията ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 6 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 13 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна