2

Т ози месец честваме един от най-хубавите български празници през пролетта - 24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. На този така любим и будещ национална гордост и самочувствие празник е и последният училищен звънец за първокласниците и дванадесетокласниците.

За много от нас училището свърши преди доста време. Но ако си припомним тогавашните си усещания и разбирания, ще се сетим за онова окриляващо чувство на възможности, експанзия, тръпка от непознатото и всички онези лични приключения и професионални успехи, за които си мечтаехме. Някои казват, че младостта е наивна и ни прави прекалени оптимисти, че животът е толкова труден и тепърва младежите ще разберат за какво става дума. Но не можем да отречем, че жаждата за знания, открития, успех и прогрес е тикала обществото напред векове наред и това продължава и днес.

Източник: iStock/Getty Images

Другата заблуда е, че учението приключва с университета. Сполучливият за някои избор на специалност и не толкова удачен избор за други ни водят до вълнуващия момент на хвърляне на шапките във въздуха, а след това – накъде? Независимо дали имате/ сте имали предначертан път или пък тепърва се сблъсквате с търсенето на посока и призвание, рано или късно стигаме до положението, в което ни се налага да учим отново. Промяна в работата или неочаквани съкращения, ново семейно положение, сътресения в икономиката или личните ни финанси, проблеми в личните отношения са част от житейските ситуации, които ни подтикват да се заемем с развитието си отново.

Човек изпитва естествена, несъзнателна съпротива спрямо новото. Трудно ни е, непознато ни е, нямаме много примери в близкото си обкръжение, отнема време, а и може ли някой да гарантира, че ще донесе успех? Тези естествени страхове и ограничаващи вярвания не ни позволяват да вървим напред. Опитваме се да си внушим, че саморазвитието не е за нас, че вече сме на определена възраст и няма за кога, че нямаме време и финанси за такива неща...

И в същото време има хора, които вървят по този път, разпознават се лесно от тълпата и всички се сещаме за поне няколко такива човека. Отличава ги светналия им поглед, ентусиазма и жизнеността, вярата в себе си и възможностите в света. Те са младолики, не се оплакват и имат добър тонус, винаги е приятно да си около тях и можеш да научиш нещо интересно. Това са хората, които избират да бъдат активни, да се приспособяват към постоянно променящата се среда и в края на краищата, да сбъдват мечтите си.

Как да сме в крак със случващото се в нашата технологична ера

Със своите силни и слаби страни, реалността ни е такава, че живеем в технологичен свят. И докато преди години ни беше странно да ползваме компютър и телефон с приложения и тъч скрийн, сега това е нормално. Спомням си за първите месеци след регистрацията във Фейсбук, как приемах само много близки приятели и си теглихме късметчета, или времето, когато Инстаграм се ползваше предимно от професионални фотографи, далеч преди ерата на инфлуенсърите. Макар да съм привърженик на личната комуникация и да я намирам за незаменима и несравнима с нищо друго, няма как да отричаме процесите, които се случват постоянно.

Наскоро и аз се поставих в позицията да пробвам нещо ново от технологична гледна точка и осъзнах колко още имам да уча. Разбира се, нищо не е задължително, но сега се сещам за една тънка книжка „Кой ми взе Сиренцето?!" на Спенсър Джонсън. Ако правилно си спомням, беше за две мишки и метафорично се провеждаше смисъла, че да стоиш на едно място дълго време е равносилно на упадък. В такъв случай какво да направим?

Източник: iStock/Getty Images

Ето няколко примера за възможности за учене и саморазвитие на всяка възраст:

  • Магистратура - подходяща опция е, ако искате да поемете по нов кариерен път или да допълните специалността си в област, която ви дава по-добри шансове.
  • Академия за изкуства, музикално или театрално училище – ако сте решили да развивате артистичното си призвание, подходящо би било да се запишете в специализирана институция.
  • Сертифицирани курсове – това са специализации, които се издават от реномирани институции в някоя сфера и включват по-скоро практически приложими предмети – диетология, НЛП, коучинг, гримьорство, фризьорство, козметология, масажи и други.
  • Спортен клуб или други клубове за интереси – такива клубове са много подходящи за практически занимания и спортове, за които е необходимо присъствие на живо и практика.
  • Частни уроци – удобни са за овладяване на нов език, особено ако не е много популярен, за практически занимания като свирене на пиано или друг музикален инструмент.
  • Школи, семинари или групи по рисуване, танци, пеене.
  • Онлайн курсове – имат доста широка употреба, от курсове по маркетинг, продажби, IT, през преподаване на чужди езици, до йога, личен имидж, облекло и какво ли още не.
  • Консултации с психолог – подходящи са за разрешавани на дълбоки лични проблеми и такива в междуличностните отношения, помощ при определени състояния като безпокойство, неврози, пристрастености, депресия и други.
  • Консултации с коуч или ментор – подходящи са за хора, които искат разрешаване на конкретен проблем от ежедневието или практическа помощ за постигане на целите си. Менторът обикновено е човек с повече опит и е експерт в дадена сфера.
  • Книги – добрите стари книги, прозорецът към света! Понякога подценяваме колко много можем да научим и приложим след една хубава книга, която ни е попаднала в точния момент. Има книги, които променят живота, и аз се сещам за няколко, които са ми повлияли изключително много, затова не ги пренебрегвайте.

Надявам се тази статия да е разпалила искрата на познанието. „Човек се учи, докато е жив“ гласи известната мъдрост и надали някой би я поставил под съмнение. Но когато това учене не е в резултат на неволята, тогава то свидетелства за надскачане на себе си, за мотивация за по-добър и смислен живот и ни се отплаща с изобилие от душевни и материални блага. Кой не би го искал?

Надявам се статията да е била интересна и полезна за вас, ако е така, ще се радвам да я споделите, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 13 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 13 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 48 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 2 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил