0

В началото на сезона на отпуските какво по-хубаво от това да си купим книга или да си набележим четиво, с което да се разведрим под топлите лъчи на слънцето. В статията ще споделя моите наблюдения и съвети относно полезни и практични книги в различни области, които наистина си заслужава да се прочетат и могат да променят живота ви.

„Излекувай живота си“, Луиз Хей – книгата е публикувана през 1984-та година от 58-годишната тогава американска авторка. Ако ще прочетете една-единствена книга за самопознание и личностно развитие, препоръчвам ви да бъде тази. Книгата е много простичко и ясно написана и е структурирана като наръчник. Луиз събира начеващите тогава открития и собствения си горчив опит относно връзката между нашите мисли и емоции и отражението им във всички области на живота – здраве, взаимоотношения, работа, успех, благополучие. Някои основни моменти от философията на Хей са, че всеки от нас носи пълна отговорност за всички свои преживявания и че когато наистина обичаме себе си, всичко в живота ни върви добре. Тя въвежда концепцията и употребата на утвържденията като способ за създаване на новото.

Навярно тези твърдения са до болка познати на много от нас, но си струва да се отбележи, че Луиз Хей е една от първите автори, които популяризират тези идеи по достъпен начин. Тя е и истински филантроп, като с работата си е помогнала на милиони хора по света. Много от последващите автори в тази сфера стъпват на нейния стил и постижения, но за съжаление немалко от тях го правят в голяма степен за финансова облага от огромния интерес към темата за метафизичното и връзката между тяло, ум и душа.

„Нова Земя“, Екхарт Толе – ако обичате по-философски четива, тази книга ще ви хареса. Издадена през 2005-та година, в нея германският автор говори обстойно за егото и истинската идентичност на човека отвъд него. Разглеждат се интересни положения – желанията като форма на нужда за още и още, ролите, които играем, колективното его. Толе дава предложения как да се освободим от тези ограничаващи парадигми. Есенцията на книгата може да се обобщи с изречението, че решението да направим настоящия момент наш приятел е краят на егото. Почти всяка наша мисъл е свързана с миналото или бъдещето, а егото се отнася към настоящия момент по един от следните три начина: като средство към определен резултат, като пречка или като враг. С други думи, винаги искаме нещо различно от това, което е сега, и в това се корени неудовлетворението и болката на човек.

Книгата е дълбока, но в същото време носеща хармония и вътрешен мир. Тя е антидот на вездесъщата тенденция за гонене на цели, постигане на резултати и ламтежа за още в съвременното общество.

„Монахът, който продаде своето ферари“, Робин Шарма – книгата на канадския автор от индийски произход е издадена през 1997-ма година и е написана под формата на басня. В нея той използва собствения си опит като успешен адвокат и равносметките, които си е направил вследствие на стреса, дисбаланса и живеенето на автопилот. Различното и очароващото при тази книга е именно начинът, по който са поднесени мъдростта и съветите. Повечето мотивиращи книги следват модела „Направете това, спрете да правите онова“. Докато Шарма разказва за вълшебна градина (ума), приканващ фар (мисията), сумо борец (самодисциплината), пружина (силата на волята), часовник (уважението към времето), рози (служенето на другите) и диаманти (живеенето в настоящето). Увлекателен и лек разказ, който напомня на приказките от детството с магията и символиката на предметите. Ето и няколко сентенции, които разкриват повече за посланията на книгата:

„Смисълът на живота е живот със смисъл“.

„Успехът отвън започва отвътре“.

„Времето е най-ценният ресурс и е невъзобновимо“.

„Когато помагаш на другите да се въздигнат, тогава и твоят живот достига най-високи измерения“.

„Никога не жертвай щастието заради постиженията“.

„Наслади се на пътуването и живей всеки ден като последен“.

„Богат татко, беден татко“, Робърт Кийосаки - една практична книга, насочена към финансовото образование, която цели да запълни липсата на знания и цялостно разбиране за парите. Авторът, роден в Хаваи, но с японски корени, обяснява на лаичен език понятия като доходи, разходи, активи и пасиви, финансова грамотност, инвестиране. Информацията е поднесена под формата на забавен и интересен разговор между главният герой и неговите двама татковци и уроците, които са му предали. Един от парадоксите на нашето време е, че живеем в изключително материален свят, а обучение относно как да се използват парите и да се избягват дълговете не присъства нито в училище, нито у дома.

Според авторът има разлика между беден и разорен човек – първото е вечно, а второто – временно. Една от основните задачи на книгата е да помогне на хората да разберат разликата между активи и пасиви, тъй като мнозинството погрешно считат пасивите за активи. Най-просто казано, пасивите взимат пари от джоба, а активите носят пари. Затова къщата, която притежаваме не е актив, тъй като плащаме ипотека или в най-добрия случай сметки. Къщата, която отдаваме под наем и от която имаме печалба след заплащане на всички данъци и такси, е актив. Целта е да се купуват активи и да се намалят пасивите. Правилната нагласа е към това не колко пари изкарваме, а колко от тях успяваме да задържим.

„Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“, Лиз Бурбо – една много емоционална книга, която достига до дълбините на душата и вътрешните травми. Родената в Квебек, Канада авторка е новаторка в областта на личния растеж, която още през 1982-ра година създава школата си „Слушай своето тяло“.

Лиз разглежда 5-те рани, с които хората идват на този свят или развиват в ранното детство и какво влияние оказват върху живота ни – отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост. Като механизъм за справяне с всяка рана се развива и конкретна маска, чиято изначална цел е да ни предпази, но всъщност ни носи повече вреда. Много любопитно е физическото изражение, което травмите оставят върху начина, по който изглежда тялото на човек. Според авторката, в процеса на лекуване на раните се трансформира и тялото. Бурбо дава и предложения за лекуване на раните, което е дългосрочен процес и изисква голяма доза самонаблюдение.

Шест книги, които задължително да прочетете до края на лятото

Някои от книгите, които препоръчвам, не са леки и е добре да пристъпим към тях само ако сме готови. Поговорката „Когато ученикът е готов и учителят се появява“ е много подходяща в този случай. А какви по-добри учители от книгите. Произведенията, които разгледах и препоръчвам, са докоснали мен и милиони хора по света и са довели до не една и две лични трансформации. Надявам се да намерите нещо в тях и за себе си.

Ако статията ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 31 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 44 минути

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 1 час

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи