4

П рез последните десетилетия светът се превърна в глобално село и България неминуемо е част от тези глобализационни процеси. Колкото и да не ни се вярва, всяко едно наше действие или бездействие на индивидуално ниво оказва влияние въху колективното благополучие. Затова днес искам да ви запозная с целите за устойчиво развитие на ООН. 

„Това, което правим сега, отеква във вечността“ е казал Марк Аврелий. И макар минимално, всеки от нас оказва влияние върху планетата с действията си или тяхната липса. Целите за устойчиво развитие са набор от цели, свързани с международното развитие за периода 2016-2030 г. Постановени са от Организацията на обединените нации и се популяризират като Глобални цели за устойчиво развитие. Значителен прогрес може да се постигне най-вече със законодателни промени и по-добри икономически параметри. И все пак, всеки един от нас може да допринесе поне малко в посока на тези идеи.

Ето кои са първите 8 цели и какво може да направи всеки от нас, за да допринесе към тях на национално ниво:

1. Край на бедността – според данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2022 г. над 1,5 милиона българи или почти 23% от населението са живели под прага на бедността. От проучването става ясно, че домакинствата, съставени от един човек на възраст над 65 години или сами жени са най-уязвими за бедността. А почти 26% от децата са изложени на риск от бедност. 

За никого не е тайна, че пенсионерите и самотните майки живеят при изключително трудни обстоятелства и с много лишения. Можем да се включим в инициативи като „подари вечеря на възрастен човек по празниците“, каквато имаше преди години. Често в социалните мрежи или от познати разбираме за многодетни семейства или самотни майки, които едва свързват двата края. В такива случаи бихме могли да помогнем с храна, обзавеждане, дрехи, заплащане на битови сметки или предоставяне на услуги като например ремонт на жилището, безплатен преглед при лекар или зъболекар и други. 

Източник: iStock

2. Нула глад – тази цел е тясно свързана с предходната за преодоляване на бедността.

Източник: iStock/Getty Images

3. Добро здраве – хората да могат да се обърнат към достъпни здравни грижи. Те не трябва да се лишават от необходимите грижи поради цената и да получават здравно обслужване с добро качество. За съжаление голям е процентът на хората с прекъснати здравни права. Най-често това се случва заради безработица и невъзможност на хората да се самоосигуряват. 
Също така в България масово не се поемат действия за профилактика и превенция на заболявания, преди да станат сериозни. Действията, които можем да предприемем за своето здраве и това на близките си, е да не отлагаме превантивни прегледи и изследвания. А когато имаме проблем, незабавно да се обърнем към специалист. В по-голям мащаб, бихме могли да посъветваме познати за бедствените последници, които игнорирането на здравето може да донесе.

Източник: iStock

4. Качествено образование – макар най-важни да са институционалните промени, все пак има какво да се направи и на индивидуално равнище. Възпитанието на децата и подрастващите у дома е отговорност на всеки родител. Изграждането на морални ценности като осъзнаване на важността на учението и уважение към учителите трябва да бъдат норма за всеки родител. Професионалното развитие и толерантността към свободната мисъл и различията у децата пък са области, в които преподавателите биха могли да се развиват. 

Източник: iStock/Guliver Images

5. Равенство на половете – мъжете и жените трябва да имат равни права и възможности за успех в образованието, професионалното развитие и живота като цяло. За никого не е тайна, че жените все още получават по-ниско заплащане от мъжете поради различни фактори, сред които стереотипи при избор на професия, грижа за децата и възрастни родители, по-ниско самочувствие и неувереност в работната среда. Според доклад на Европейската комисия, разликата в заплащането между мъжете и жените в България за 2021-ва година е било 12,2%. 

Не знам дали сте запознати с понятието „Women’s Pay Day“ – Ден за заплата на жените. Световни синдикални дружества са стигнали до заключението и калкулацията, че всяка година жените работят приблизително 2 месеца без заплащане. Какво означава това? Разликата в плащането на двата пола е толкова голяма, че изчислена излиза, че жените работят до края на февруари/ началото на март безплатно, а след това доходът се уеднаквява с този на мъжете. 

В ежедневието си можем да изискваме равнопоставеност в заплащането, отношението и разпределението на домашните задължения.

Източник: iStock/Guliver Images

6. Чиста вода и канализация – мнозинството от нас имаме достъп до чиста вода и канализация, макар в някои села канализацията все още да е проблемна. За щастие, България е сравнително добре снабдена с водни ресурси и имаме голямо богатство от минерални извори. Въпреки това чешмяната вода е негодна за пиене в повечето места в страната с изключение на планинските райони. Лична отговорност на всеки собственик на имот е да поддържа и подменя при нужда водопроводните и канализационните тръби в банята и кухнята, за да работят ефективно, да няма течове и допълнителни замърсявания.

Източник: iStock/Getty Images

7. Достъпна и чиста електроенергия – много хора вече използват слънчеви панели в къщите си, а популярност набират и други алтернативни методи за отопление, като инфрачервени панели. Важно е да се замислим както за по-ниските разходи, така и за по-ниската вреда върху околната среда от избора ни на електроенергия. Любимите на много поколения българи печки-чудо влошават много качеството на въздуха, който всички дишаме. В много страни в Европа се дискутира пълната им забрана, а в някои е въведена такса, която собствениците да плащат, ако емисиите са над определен минимум. 

Източник: iStock Photos/Getty Images

8. Прилична работа и икономически растеж – справянето с безработицата е само един от компонентите на тази цел. Много хора знаят, че в България има т.нар. „избирателна безработица“. Това се наблюдава, когато млади хора не харесват стартовото заплащане или не могат да намерят работа по специалността си. Друг феномен е, че много професионалисти са прекалено квалифицирани за позициите, които се предлагат. За всеки себеуважаващ се човек е важно да бъде полезен и да получава достойно и адекватно заплащане за труда си. Тук нашата лична отговорност може да бъде да изискваме и да не приемаме работни обстоятелства, при които сме експлоатирани, работим допълнителни часове без компенсация, без осигуровки, в опасна работна среда и други.

Източник: iStock/GettyImages

Надявам се настоящата статия да ви е била интересна и да провокира размисъл и положителни дела. Защото държавата – това сме ние. А Земята е нашият общ дом и грижейки се едни за други и за природата ни, ние се грижим и за планетата. 

Ако статията ви е харесала, споделете я, за да достигне до повече хора. 

Още от автора:

Открийте своите топ 5 приоритета и постигнете успех в живота

Чек лист за септември – готови ли сте за есента?

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 58 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък