Чек лист за септември – готови ли сте за есента?
Източник: iStock/Getty Images
0

Л ятото приключи и харесва ли ни или не, есента все по-осезаемо напомня за себе си. Някои от нас не са готови да пуснат лятото и с носталгия си спомнят за горещите дни, които сякаш самият сезон прави по-безгрижни. Докато други сме готови за по-хладните утрини, обагрените дървета и различните емоции, които носи есента.

Добра идея е в началото на новия сезон да се подготвим за него като обърнем внимание на следните области от живота си:

  • Дом – независимо дали живеете в апартамент или къща, горещото време обезсилва и не предразполага към големи действия в тази насока. Сега обаче е подходящият сезон да разчистим и подготвим дома си за предстоящите месеци у дома, за да е уютно и приятно на нас и нашите гости. Есенното основно почистване е добро решение.
Източник: iStock/Getty Images
  • Гардероб – време е да приберем банските и плажните принадлежности до другото лято. Макар септември често да е много топъл, вече изваждаме блузите с дълъг ръкав, връхните и дънките. Подреждането на гардероба може да бъде приятно занимание, когато изваждаме грижливо прибраните есенни дрехи и обувки и с нетърпение очакваме да ги облечем отново. Ако пък те не ви вдъхновяват особено, замислете се дали не сте готови да се разделите с някои от тях и да ги дарите или дадете за рециклиране на подходящи места. Тогава можете да освежите гардероба си с нова придобивка, на която да се радвате и носите с удоволствие.
  • Движение и тонус – ако сте си изградили солидни навици за движение и спорт, които поддържате през цялата година, това не се отнася за вас. Но за мнозинството горещите месеци са демотивиращи за тренировки и спортове на открито. Ако дългите вечерни разходки и плуването в басейна са били единствените начини да поддържате форма и тонус през лятото, септември е подходящ да започнете да спортувате по-системно както заради физиката, така и заради ползите за психическото здраве.
  • Хранене и енергия – високите температури и ходенето напред-назад по почивки и занимания правят следването на хранителен режим през лятото доста трудно. Пропускането на хранения, липсата на апетит, компенсирането с прекалено мазни, тестени и сладки неща и яденето късно вечер са доста често срещани. Само че организмът ви се нуждае от повече качествено гориво, за да се справи с промените в температурата, дължината на деня, по-малкото слънчева светлина и новите ангажименти на сезона. За да имате енергия през есента, постарайте се да се храните по-редовно и с балансирана за вас диета, включваща плодове, салати, супи, качествени източници на протеини и добри въглехидрати, както и витамини и добавки, отговарящи на вашите нужди.
Източник: IStock
  • Външен вид – лятото оказва негативно влияние на външността в много отношения. Косата изсъхва и придобива безжизнен вид, тип слама – цветът и текстурата й не изглеждат много добре. Подстригването помага много, както и употребата на специализирани продукти или терапии за по-интензивно възстановяване.
  • Кожата също не обича лятото – петна, прекалено омазняване, пъпчици от горещината или загрубяване от прекалено изсушаване са някои от щетите по лицето от слънцето. Кожата на тялото пък е подложена на слънчеви изгаряния, мехури, обриви, ухапвания от насекоми. При всички случаи есента е времето да възстановите кожата си от жаркото слънце с повече грижи, подходящи за вас овлажняващи и подхранващи продукти, маски и терапии.
  • Финанси – проследяване на разходите и анализ на финансовото състояние са препоръчителни ежемесечно. Но в края на сезона, изпълнен с разходи за почивки, пътувания и други забавления, е по-важно от всякога да направите ревизия на приходите и разходите. Имате ли достатъчно средства, с които да покриете покачващите се битови сметки през зимата и подаръците за празниците? За да не се окажете неприятно изненадани и стресирани по-късно, преценете какви действия е необходимо да предприемете сега, за да сте по-спокойни през студените месеци. Спестяването на малка сума всеки месец или намирането на допълнителен доход могат да облекчат бюджета ви.
  • Мотивация – много хора отбелязват, че в края на отпускарския сезон и особено ако са си починали качествено през него, се чувстват много надъхани да работят, постигат целите си или стартират нови занимания. Както учениците започват новата учебна година, така и за нас септември е възможност за свеж старт. По-хладното време ни позволява да се съсредоточим по-добре и по-малкото разсейващи елементи предполагат по-голяма продуктивност и работоспособност. Така че не се колебайте да свършите нещата, които сте отлагали цяло лято.
Източник: iStock/Getty Images
  • Годишни цели – ако сте от хората, които си поставят цели в началото на годината, септември е подходящ за преглед и оценка. Две трети от годината е зад гърба ни и остават само четири месеца до следващата. Време е за честен анализ кое успяхме да направим, кое няма да смогнем и кое ще се амбицираме да постигнем до края на декември. Възможно е някои от заплануваните неща да не са вече на дневен ред. В такъв случай няма нищо лошо да ги зачеркнете от списъка. Други пък няма да успеете, което не е повод за критика, а за приемане, че все пак сме хора и е нормално да не успеем с всичко. За постигнатите цели пък се порадвайте, потупайте се по гърба за добре свършената работа и се насладете на резултатите. Ако искате да разберете повече как наистина да постигате целите си, можете да прочетете статията ми „Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели“.
  • Личностно и професионално развитие – млад е този, който постоянно се учи и развива. Новият сезон може да бъде стимул за нови знания, умения и начинания. Натрупаната енергия и релаксация от лятото могат да бъдат вложени в обучение, курс, хоби, творчество, четене, работа върху себе си. Защо да не повишите квалификацията си или дори да потърсите нова работа?

Есента е един от най-красивите и благоприятни сезони, ако знаем как да й се насладим и да я оползотворим на максимум. Предоставеният списък за подготовка за нея дава идеи и структуриран подход, за да се чувствате и изглеждате като най-добрата си версия през есенните дни. Надявам се статията да е била полезна, ако е така, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 2 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 3 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 5 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той