0

М еждуличностните отношения са един от най-силните източници на щастие. Когато човек обича и се чувства обичан, разбран, приеман и уважаван, той е способен много по-леко да преодолява трудностите и да се наслаждава на живота. Приятелството е неразделен елемент от цялостната визия за щастие. Ние сме социални същества и като такива имаме естествена нужда да споделяме, да помагаме, да търсим общността и подкрепата на групата.

Източник: iStock/Getty Images

Човек е богат, когато има верни и добри приятели. Но на какво се гради здравото приятелство?

  • Уважение - двете страни трябва да изпитват и показват уважение една към друга. Не е възможно единият човек да принизява, да се надсмива или да се държи грубо и да говорим за приятелство.
  • Интерес и загриженост – не става въпрос да сме постоянно заедно, защото това надали би било възможно в забързаното ни ежедневие, където времето и разстоянията си казват думата. Но да се интересуваме какво се случва с близкия ни човек, как се справя в трудни моменти и да се радваме на неговите успехи и радости е наложащо.
  • Честност – какви приятели сме, ако не можем да си кажем истината в очите? Трябва да можем да си кажем истинското мнение, съвет или дори конструктивна критика. Разбира се, по правилния начин – внимателно и загрижено, но все пак искрено.
  • Трайност – каквото и да си говорим, приятелството се проверява с годините. Попаднах на една китайка поговорка, която много ми допадна – „На дълъг път научаваш издръжливостта на коня си. С дълго изминалото време научаваш истинския характер на приятелите си.“ Истинското приятелство се калява с годините, с всички преживени заедно житейски промени, обрати, загуби и радости.
  • Помощ – поговорката ни „Приятел в нужда се познава“ е много на място и наистина е доказан коректив дали някой ни е истински приятел или не. Да помолиш за услуга, да ти се помогне дори преди да си попитал, да знаеш, че на този човек можеш да му се обадиш по всяко време и той ще направи всичко по силите си за теб е безценно.
  • Подкрепа – лично аз поставям подкрепата много високо в критериите си за приятелство. За мен това е деликатната помощ на сърцето. Да, тя не е онази практическа помощ описана по-горе – някой да ти даде пари на заем, да ти услужи с нещо, да те закара някъде. А да познава сърцето ти, душевността и характера ти, и да ти каже в правилния момент: „Ти можеш“, „Съжалявам за случилото се“ и „Браво на теб!“. Истински да се радва с теб и да се опита да облекчи тежките ти моменти.
Източник: iStock

В последно време заради по-големия фокус върху психичното здраве и себеопознаване се говори все по-често за токсични връзки и приятелства. И това е много положително, защото те наистина съществуват и трябва да се разпознават навреме. Ето няколко сигнала за токсични или поне неистински приятели:

  • Изцеждат енергията ви – това е най-сигурният знак. След среща с тях се чувствате недобре, било то емоционално, психически, а понякога дори и тялото ви дава индикации, че нещо не е наред.
  • Имат огромно его – човек без его няма и който твърди, че е напълно безкористен и непорочен, нека хвърли първия камък. Но тук говоря за хора, които ви използват да им повдигате самочувствието и желанието за величие, които търсят много комплименти и внимание и се сърдят, ако не ги получат.
  • Държат се грубо и неуважително – приятелите са семейството, което сами си избираме, и е наложащо да се чувстваме добре в тяхната компания. Ако поведението им ви наранява и им го кажете, а те въпреки това продължат, време е да преосмислите отношенията си.
  • Хващат се за вас като удавник за сламка – приятелството е съюз на равнопоставени и зрели индивиди и като такива всеки носи отговорност за собствения си живот. Ако някой ви постави в положение на техен спасител от проблемите им и ви натовари с грижи и отговорности, които не са ваши, това не е здравословно.
  • Не се интересуват от вас – не става въпрос за липса на време или възможност, истината е, че даденият човек не ви счита за толкова близки, колкото на вас ви се иска или колкото вие го усещате. Това осъзнаване не е приятно, но е важно да разберем, че човек винаги намира време и начин ако иска. Всичко останало са извинения.
  • Не усещате реципрочност в чувствата и действията им – всички взаимоотношения са вид обмен – на емоции, взаимопомощ и подкрепа, внимание и грижа. Макар хората да изразяваме чувствата и загрижеността си по различен начин, всеки може да усети сам за себе си кога дава прекалено много, а не получава в замяна. Приятелството е двустранен процес.
  • Отнасят се студено към вас – студеното и резервирано поведение в повечето случаи е признак, че някой иска да ви разкара. С истинските приятели усещате топлина, приемане и комфорт.
  • Карат ви да поддържате гарда си – много от нас в началото са предпазливи спрямо нови хора и имат нужда от повече време, за да се доверят и отпуснат. Но ако сте в приятелски отношения с някого от години и въпреки това преценяте думите си, не можете да се отпуснете напълно и да бъдете себе си, това е знак, че този човек може би не е ваш приятел.
Източник: iStock/Getty Images

С годините всеки от нас се сблъсква със следния феномен – надрастване на стари приятелства. Това е много деликатна тема и понякога оказва такъв дискомфорт, че не искаме да погледнем реалността в очите. Приятелства от детството, училище, тийнейджърските години, студентството, първата работа... Това са хора, с които сме се кълнели, че ще бъдем приятели до живот и нищо и никой няма да ни раздели. Затова няма как да е лесно да признаем, че вече не сме близки. Понякога се чувстваме зле, виновни и се опитваме отчаяно да възродим отминали отношения. Истината е, че много малко приятелства устояват на времето и промените в живота.

Най-добрият подход е да осъзнаем, че те са се променили, но и ние сме се променили, обстоятелствата – също. Интересите, мечтите и стремежите ни вече са различни, както и средата, в която живеем. Никой няма вина, но както се обобщава с едно изречение – „Такъв е животът“.

Пет от най-ценните ползи от женското приятелство

В тази статия разгледах на какво се гради истинското приятелство, как да разпознаем токсичните приятели и да се справим с надрастването на стари приятелства. Изграждането на щастливи отношения започва с честна и безкомпромисна оценка какви са отношенията ни в момента и от кои от тях е време да се освободим, запазвайки хубавите спомени. В следващата статия за приятелството ще разгледам как да изградим новото – как и къде да потърсим нови приятели и какво да направим, за да задълбочим взаимоотношенията си с потенциални приятели.

Надявам се статията да е била интересна и полезна за вас, ако е така, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 8 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 8 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 8 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми