Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock/Getty Images
2

В ече измина първият месец от новата година, започнала с много обещания, надежди и цели за предстоящите 12. Ако все още ви държат ентусиазмът и свежото усещане на всяко ново начало – чудесно. Но за повечето от нас е факт, че до началото на февруари някак постепенно са започнали да ни напускат мотивацията и хъсът да осъществим всички онези вълнуващи неща, които с трепет сме си набелязали в края на старата и началото на новата година.

Ако и вие изпитвате спад в желанието си да работите по целите си или дори не сте си набелязали такива, тук ще споделя полезна информация и практически насоки, свързани с целеполагането.

Какви цели гонят хората в живота си

Не знам дали сте попадали на идеята, че третият понеделник на януари е считан за най-депресивният ден от годината. Факторите, които допринасят за това становище, са следните:

  • Усещаме финансовите последствия от прекомерното харчене по време на коледните празници.
  • Чувстваме монотонността на ежедневието по-силно. Очакването и веселието на празничните дни е отминало, а пролетта е все още далеч.
  • Студено време, къси дни и дълги нощи, физическа и умствена умора от продължителната липса на достатъчно слънчева светлина.

Но може би най-голямо влияние за потиснатото ни настроение има фактът, че новогодишните цели започват да ни се изплъзват и усещаме, че се проваляме. Виждали сме забавни постове в социалните мрежи как фитнесите са препълнени на 2-ри януари, а до 31-ви са останали само обичайните посетители. Макар и смешно, това е истината за много от нас, дори намеренията ни да не са свързани със здравето и добрата форма.

Какво да направим тогава, за да поддържаме мотивацията и тонуса си и те от своя страна да ни приближат към стремежите ни?

Първо, ако искате да си поставите цел, много е важно тя да е правилно формулирана. В коучинг практиката, както и в много други области, се е наложил методът за целеполагане SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound). В пряк превод означава „умен“ и акронимът на английски е съставен от критериите за добре съставена цел: Специфична, Измерима, Постижима, Уместна и Времево ориентирана. Ето един пример за една и съща цел, изразена неясно и бегло, и същото намерение, съставено по критериите на SMART:

  • Искам да отслабна до лятото.
  • Искам да сваля 5 килограма от настоящото ми тегло от януари до края на май чрез здравословно спортуване и намален калориен прием.

Втората формулировка е много по-ясна, приложима и мотивираща от първата. Също така тя позволява прогресът да бъде измерен, има краен срок и е приложима, без да оказва прекалено голям натиск върху психиката и физиката на човек. А сега е ваш ред да пробвате и запишете една или няколко ваши цели чрез този метод.

След като сме решили кои са намеренията ни за 2023-та и сме ги изразили чрез SMART, следващата важна стъпка е да си изясним каква е разликата между три понятия. Те често се използват като взаимозаменяеми, но всъщност са съвсем различни неща: мечти, цели и задачи.

Мечтата е нещо голямо и красиво, което ни кара да горим. Представлява огромно желание, визия за живота ни, повратен момент от житейския ни път, нещо, за които бленуваме от деца или желаем от много дълго време. Примери за мечти могат да бъдат околосветско пътуване, срещата с любовта на живота ни, собствен бизнес, успешна кариера в дадена сфера, семейство, собствен дом, желаната от нас фигура, успешно завършено образование или квалификация, финансова независимост.

Целите са тези, които правят мечтата осъществима. Без тях мечтата си остава бегла идея и недостижима химера. Както споменах, само чрез поставянето на адекватни, реалистични и ограничени във времето цели ние можем постепенно да се доближим до мечтата си и един прекрасен ден – да я постигнем.

Задачите са не толкова вдъхновяващи, понякога дори скучни и неприятни за изпълнение дейности, които ни придвижват стъпка по стъпка към целта. Задачите са съставните части на целта и без тях тя също ще изглежда непреодолима и трудна. Но благодарение на тези редовни и решителни действия първо осъществявате целите си, а след това сбъдвате и мечтите си.

Ето и един пример: нашата мечта е да отидем на околосветско пътешествие. Започваме да написваме цели, които да ни помогнат за осъществяването й, като да съберем пари, да си уговорим отпуска и да организираме транспорт. Задачи ще бъдат да направим списък кои точно страни искаме да посетим, да проучим транспорта, визите и финансите, които ще са ни нужни, да намерим партньор или да узнаем предимствата и рисковете да пътуваме сами, да си изкараме паспорт (ако е изтекъл), да подадем молба за отпуск, да спестяваме всеки месец или пък да си потърсим допълнителен източник на доход.

За да не изпускаме курса на случващото се, също така препоръчвам освен записването на годишни цели в началото на всяка година, да си изготвяме месечни и седмични цели. Те могат да бъдат и по-скоро задачи. Веднъж седмично или месечно преглеждайте докъде сте стигнали и правете необходимите корекции, ако виждате, че няма да успеете с всичко. Сега се опитайте да напишете няколко седмични и месечни цели на годишните ви намерения.

Трите стълба за успешна работа върху целите

  • Мотивация – много се е изговорило за нея и съм сигурна, че сте запознати какво предствлява тя. Най-общо казано, това е ентусиазмът да направиш нещо, смисълът, който те кара да свършиш това нещо. Мотивацията е гориво, което трябва да се долива и разпалва, защото иначе угасва или ни посещава на приливи и отливи. Добре е да намерите дейностите и срещите, които ви вдъхновяват, и да се зареждате редовно от тях.
  • Дисциплина – когато мотивацията секне, дисциплината никога няма да ви предаде. Тя е тази, която ви бута да спортувате, когато навън е мрачно, студено и ви се спи. Самодисциплината е едно от най-силните качества на успешните хора с пълноценен начин на живот. Всеки е способен да подобри това си качество - колкото повече го прилагате, толкова по-лесно става с практиката.
  • Организираност – всеки познава поне един човек, който се справя блестящо с разнородните пластове на живота си и сякаш жонглира между тях с лекота. Чак се чудим как и ние, и те имаме еднакви 24 часа в денонощието, като те насмогват на всичко и не просто бутат някакси ежедневието, а го живеят истински. Отличителна черта на тези хора е високата организираност. Макар да не препоръчвам да живеем по час и само да обелязваме тикчета в тефтера си със задачи за деня, правилното организиране на ежедневието е в голяма част и правилно организиране на живота. Затова и високоефективните личности са много организирани. Кой е вашият най-силен стълб от изброените и кой искате да развиете?

В заключение искам да обърна внимание на два етапа от цялата работа с целите, за които се говори малко или напълно се пренебрегват. Това са етапите на измерване на постигнатото и празнуване на успехите. Точно затова е необходимо целта да бъде измерима и времево ориентирана, за да можем да измерим прогреса. Какъв резултат сме постигнали след първия месец, а след втория? Правилно ли подхождаме или трябва да се адаптираме и да направим малки промени, за да вземем предвид неочаквани обрати или по-бавен темп на развитие? Определете подходящия за вас период, през който ще преглеждате постигнатото и ще правите оценка и адаптация.

След постигането на заветната цел не забравяйте да отпразнувате успехите си! Какво означава това? Може да бъде всичко от скачане, обаждане и споделяне на щастливите новини с близките, вечеря навън, нова дреха, кафе и кроасан в някоя прекрасна сладкарничка. Потупайте се по гърба (мисловно и физически), защото не само че постигнахте тази цел, а успехът ви ще генерира още повече вяра, упоритост и мотивация за бъдещи мечти и цели.

Ако статията ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора или оставете коментар.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Потенциалната вицепрезидентка на Тръмп застреляла кучето си

Потенциалната вицепрезидентка на Тръмп застреляла кучето си

Свят Преди 3 минути

Това става ясно от предстоящите мемоари на Кристи Ноем

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 58 минути

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 1 час

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 час

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 1 час

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 час

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 1 час

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 час

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 час

Преместването не е за постоянно

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 2 часа

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците