1

К огато поглеждаме към миналото, понякога изпитваме задоволство колко се е развил света и определени значими за обществото области като наука, медицина, права и свободи, възможности за опознаване на света и Космоса, шансове за личен и професионален растеж. От друга страна, нерядко ни хваща носталгия по по-простия, природосъобразен начин на живот, където семейството, приятелите и общността заемат централно място.

В тази статия искам да споделя част от любопитната информация и практични методи, датиращи от 60-те години на миналия век.

Източник: iStock/Getty Images

Попаднах на тях в книгата на американската авторка Хелън Аделин "Очapoвaниeтo нa жeнcтвeнocттa" (свободен превод, доколкото знам не е издадена на български). Книгата е написана през 1963-та, продадена е в над 5 милиона копия и е преведена на 7 езика. Съветите, които ще споделя от нея, са подходящи както за жените, така и за мъжете – за всеки, който иска да подобри взаимоотношенията си.

Може би някои от вас се питат какво толкова ценно може да ни даде книга отпреди 60 години, предвид, че в днешно време можем да намерим всякаква информация онлайн. Затова първо ще ви споделя в какви социално-икономически условия е писана, а след това кои са общовалидните принципи за семеен живот, които никога не излизат от мода.

През 60-те много жени (особено на запад) не са работили и са били домакини като основно занимание. Семействата са били по-големи. Роклята (да не говорим за останалите дрехи) не са били толкова спортни като днес. Жените са носели бели ръкавици при по-официални събития и токчета до хранителния магазин. Дънките и тениските не са били толкова популярни и са се смятали за прекалено небрежни. В трикотажните магазини дори са продавали „домашни рокли“. Свят без компютри, мобилни телефони и други технологии, без които не можем да си представим живота днес. При развод не е съществувала клаузата „по взаимно съгласие“, контрацепцията и абортите не са били широко разпространени.

Източник: iStock/Getty Images

Според авторката, трите основни роли на мъжа в семейството са:

  • Водач – всяка организация има своя лидер и семейството като група от интелигентни същества не прави изключение. Това е въпрос на закон и ред. Независимо дали семейството е голямо или се състои само от мъжа и жената, необходим е водач и това е мъжът.
  • Защитник – мъжът е създаден, за да предпазва жена си и децата си. Чисто физически той е по-голям, има мускули и повече физическа издръжливост. През всички периоди жените са имали нужда от защита от опасности, тежка работа и трудности в живота.
  • Глава на семейството – от зората на човечеството, на мъжа се пада задачата да осигурява семейството си, а на жената – да отглежда децата. Днес обаче повечето жени работят по равно, а понякога дори и повече от мъжете си.

Петте изгарящи желания на мъжа са за:

  • Приемане – навярно сте попадали на твърдението, че жените трябва да спрат да се опитват да променят мъжете. Те се променят само по тяхно желание и не в отговор на мрънкане и изискване.
  • Възхищение – центърът на щастие за мъжа е възхищението. Често жената е прекалено заета или унесена в собствените си мисли и проблеми, за да забележи неща, за които да похвали партньора си.
  • Гордост – да изпитват гордост от мъжките му качества на физическо ниво (сила, телесна структура и сексуални способности); духовно ниво (смелост, чест, решителност, стремежи и идеали); умствено ниво (ум, интелектуални заложби, постижения, лидерство, способности). Да не бъдат унижавани или омаловажавани относно тези мъжки качества.
  • Състрадателно разбиране – става въпрос за разбиране относно всекидневните отговорности на мъжа – да осигурява храна, подслон, облекло, образование и сигурност за жената и децата си. Осъзнаване на тежестта на тези отговорности и защо понякога му е невъзможно да прекарва повече време в дома и да помага с домакинството и децата.
  • Желание за превъзходство в мъжката си роля – бракът/ семейният живот е партньорство с равни роли, но различни отговорности. С други думи, дамите да оставят мъжкото за мъжете и да концентрират енергията си върху женските роли, които ще разгледаме сега.
Източник: iStock/Getty Images

Ролите или качествата на жената в семейството са следните:

  • Да разбира мъжа – те не са лесни за разбиране, защото имат различно мислене, темперамент, ценности и нужди от жените. Неслучайно казват, че мъжете и жените са от различни планети.
  • Да има дълбоко вътрешно щастие – това е чувството на духовно удовлетворение, което присъства у човек както при неговите триумфи и победи, така и в трудностите и болките на сърцето. Това е спокойствие, ведрина и мирен ум.
  • Да има достоен характер – по това време най-ценните характеристики са били самообладание, безкористност, добронамереност, смелост в отстояването на моралните ценности, търпение с хора, задачи и желания, чистота и непорочност, честност, скромност, достойнство, нежност и мекота.
  • Да е богиня в дома – тук се говори предимно за задълженията на жената в дома, но също така и нейната централна роля за създаването и поддържането на уютен, хармоничен и спокоен дом за всички. Освен домакинските задачи, тук са включени и майчинството и съпружеските задължения.
  • Да бъде женствена – във външността, обноските, разговорите и зависимостта от мъжа в някои отношения.
  • Да излъчва щастие – бодрост, смях, радост, усмивки, искрящи очи, приятен вид, надежда, оптимизъм и способност да заразява другите с радостта си.
  • Да има свеж и поддържан външен вид и добри маниери – това е важно за красотата на жената и включа: грижа за физическото и психическо здраве; чистота и свежест на тялото; красив и разнообразен гардероб с дрехи предимно от материи, цветове и десени, които са по-женствени; грим – прави лицето по-бодро, приветливо и подчертава силните страни.
  • Да се радва като дете и да се държи леко и спонтанно в определени ситуации – прояви на нежност, съчувствие, радост, неподправени емоции.

Основното желание на жената е дa бъде обичана и обгрижвана.

Очевидно е, че действителността ни се е променила изключително много оттогава, а няма как да не отбележа и разликите между националните ни особености и живота в западните страни. Въпреки това е хубаво да почерпим идеи и да осъзнаем, че някои неща са непреходни. В днешно време семейството като институция търпи доста удари от различни посоки и се надявам всеки да намери нещо за себе си в тази статия – независимо дали сте в брак, живеете на семейни начала, отскоро сте във връзка или сте неангажирани.

Надявам се статията да е била полезна, можете да я споделите ако желаете.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче