89

А тентаторите от Москва бягали към Украйна, а САЩ и Израел дърпали конците на Ислямска държава - това са част от конспиративните теории, които се разпространяват в мрежите. Има ли нещо вярно в тях?

Още не беше загасен пожарът в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва, когато в социалните мрежи се появиха първите предположения, а дори и непотвърдени заключения за нападението.

Според някои зад нападението стояла Украйна, като предполагаемото доказателство било това, че недалеч от залата е открит микробус с украински регистрационни номера. Многобройни акаунти в социалните мрежи твърдяха, че САЩ стоят зад нападението, тъй като посолството на САЩ в Русия е предупредило за възможна терористична атака, пише Патрик Гензинг от АРД, цитиран от Deutsche Welle.

Такова предупреждение беше отправено на 7 март. Тогава от посолството съобщиха, че САЩ разполагат с информация за това, че "екстремисти имат непосредствени планове за нападения срещу големи събрания на хора в Москва, включително концерти", припомня германското издание.

В петък вечерта джихадистката милиция "Ислямска държава" (ИД) публикува съобщение, в което пое отговорността за нападението, отнело живота на повече от 130 души. Експертите смятат съобщението за автентично, тъй като то е било разпространено по множество известни канали на терористичната организация. Многобройни потребители в социалните мрежи обаче вече сочат САЩ и Израел за действителните организатори, четем още в публикация на АРД по темата.

Повдигнаха обвинения на двама от заподозрените за атентата в Москва

Всичко тръгва от съмнително изказване на Тръмп

В тази връзка многократно се цитират думите на бившия американски президент и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп от август 2016 година. Тогава той заяви следното: "ИД почита президента Обама. Той е основателят на ИД. Той създате ИД. А аз бих добавил, че му е помагала корумпираната Хилари Клинтън. Тя е съоснователка."

Тези обвинения на Тръмп сега се използват като предполагаемо доказателство, за да бъдат обвинени САЩ за нападението в Москва. Предимно проруските акаунти в Х твърдят, че ИД е инструмент на Белия дом и се използва като оръжие срещу Москва.

Твърденията на Тръмп обаче са много странни от историческа гледна точка, продължава АРД и припомня, че експерти датират корените на ИД в периода 1999-2003 г., а през 2006 година ИД официално беше провъзгласена в Ирак - три години преди Барак Обама да стане президент на САЩ.

Освен това по-късно Тръмп зави, че думите му за Обама и ИД били чист сарказъм. Но дори осем години по-късно казаното от него тогава продължава да се използва в интернет за насочване на вината след терористична атака в Москва. Този пример показва по впечатляващ начин как неверните твърдения могат да имат токсичен ефект в дългосрочен план и да подвеждат умишлено, посочва Патрик Гензинг в АРД.

До момента: 137 загинали, 180 ранени и 62 идентифицирани тела след терора край Москва

Манипулативни антисемитски тези също се разпространяват

Освен САЩ, Израел също е обвиняван, че стои зад ИД. Според радикални антиизраелски профили в X и други платформи еврейската държава дърпала конците задкулисно, което е напълно в тона на разпространяването на опасни антисемитските митове. Освен това министър-председателят Бенямин Нетаняху е представян като джихадист, а израелското знаме се комбинира с надписи на ИД.

В многобройни публикации се твърди също, че Израел никога не бил атакуван от ИД. Това било доказателство, че терористичната групировка се ръководела от Мосад, пише АРД. Всъщност ИД е признавала за нейни смъртоносни атаки в Израел, например в Хадера през 2022 г., където бяха застреляни двама израелски полицаи.

Появиха се и многобройни публикации, показващи манипулирано изображение, на което се твърди, че израелски войници позират заедно с ислямистки бойци и с двата флага - на Израел и на ИД. Всъщност оригиналната снимка показва войници от израелската армия по време на многонационалното военно учение "Африкански лъв" в Мароко, показва проверката, направена от АРД.

Зеленски отвръща на удара, след като Русия свърза Украйна с атентата в Crocus City Hall

Съмнения около руската версия

Междувременно в Русия все по-силно гласове, включително и от официални източници, сочат с пръст Украйна като виновник. Твърди се, че четиримата заподозрени таджики на възраст 19, 25, 30 и 32 години, са били арестувани на път за Украйна. Даже се появи информация, че най-малко двама от тях вече се били признали за виновни.

Московски съд постанови те да бъдат задържани за период от два месеца, в които текат разследванията. Ако вината им бъде доказана, ги грози доживотен затвор.  

В тази връзка АРД пише, че заподозрените са докарани в районния съд в стъклени клетки и с множество синини, отоци, ожулвания и разкъсвания. Състоянието на мъжете повдига въпроса дали те изобщо са в състояние да говорят свободно и дали не са били изтезавани. Преди съдебното заседание в интернет бяха разпространени видеозаписи, за които се твърди, че показват как арестуваните мъже са били измъчвани, а на един от тях дори е отрязано ухото. Дали тези записи са автентични - това не може да бъде проверено и потвърдено от независим източник, уточнява АРД.

Известният историк Тимъти Снайдър смята, че руската версия е неправдоподобна. "В аргумента на Путин, че заподозрените са били на път към руско-украинската граница, няма смисъл", пише Снайдър в платформата X. Според него Русия разполага с 20 000 километра граница. Защо извършителите "биха се насочили в посока, където в момента руската армия и сили за сигурност са най-силно концентрирани", пита се той.

Кореспондентката на АРД в Москва Ина Рук също така заяви, че Путин "веднага е посочил с пръст Украйна, без да представи никакви доказателства". Към обвиненията му се прибавят и изказвания на говорителката на външното министерство, която твърди, че САЩ били "прикривали Украйна". Вашингтон подчертава, че не разполага с каквито и да е доказателства Украйна да е свързана с атаката. 

Oфициалните изявления на Кремъл не се ползват с доверие особено доверие, припомня АРД. През последните години руската пропаганда унищожи това доверие с многобройни лъжи и неверни твърдения, подчертава още германската медия.

* Във видеото: Съдът остави в ареста обвинените за атентата в Москва

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

По темата

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят