89

А тентаторите от Москва бягали към Украйна, а САЩ и Израел дърпали конците на Ислямска държава - това са част от конспиративните теории, които се разпространяват в мрежите. Има ли нещо вярно в тях?

Още не беше загасен пожарът в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва, когато в социалните мрежи се появиха първите предположения, а дори и непотвърдени заключения за нападението.

Според някои зад нападението стояла Украйна, като предполагаемото доказателство било това, че недалеч от залата е открит микробус с украински регистрационни номера. Многобройни акаунти в социалните мрежи твърдяха, че САЩ стоят зад нападението, тъй като посолството на САЩ в Русия е предупредило за възможна терористична атака, пише Патрик Гензинг от АРД, цитиран от Deutsche Welle.

Такова предупреждение беше отправено на 7 март. Тогава от посолството съобщиха, че САЩ разполагат с информация за това, че "екстремисти имат непосредствени планове за нападения срещу големи събрания на хора в Москва, включително концерти", припомня германското издание.

В петък вечерта джихадистката милиция "Ислямска държава" (ИД) публикува съобщение, в което пое отговорността за нападението, отнело живота на повече от 130 души. Експертите смятат съобщението за автентично, тъй като то е било разпространено по множество известни канали на терористичната организация. Многобройни потребители в социалните мрежи обаче вече сочат САЩ и Израел за действителните организатори, четем още в публикация на АРД по темата.

Повдигнаха обвинения на двама от заподозрените за атентата в Москва

Всичко тръгва от съмнително изказване на Тръмп

В тази връзка многократно се цитират думите на бившия американски президент и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп от август 2016 година. Тогава той заяви следното: "ИД почита президента Обама. Той е основателят на ИД. Той създате ИД. А аз бих добавил, че му е помагала корумпираната Хилари Клинтън. Тя е съоснователка."

Тези обвинения на Тръмп сега се използват като предполагаемо доказателство, за да бъдат обвинени САЩ за нападението в Москва. Предимно проруските акаунти в Х твърдят, че ИД е инструмент на Белия дом и се използва като оръжие срещу Москва.

Твърденията на Тръмп обаче са много странни от историческа гледна точка, продължава АРД и припомня, че експерти датират корените на ИД в периода 1999-2003 г., а през 2006 година ИД официално беше провъзгласена в Ирак - три години преди Барак Обама да стане президент на САЩ.

Освен това по-късно Тръмп зави, че думите му за Обама и ИД били чист сарказъм. Но дори осем години по-късно казаното от него тогава продължава да се използва в интернет за насочване на вината след терористична атака в Москва. Този пример показва по впечатляващ начин как неверните твърдения могат да имат токсичен ефект в дългосрочен план и да подвеждат умишлено, посочва Патрик Гензинг в АРД.

До момента: 137 загинали, 180 ранени и 62 идентифицирани тела след терора край Москва

Манипулативни антисемитски тези също се разпространяват

Освен САЩ, Израел също е обвиняван, че стои зад ИД. Според радикални антиизраелски профили в X и други платформи еврейската държава дърпала конците задкулисно, което е напълно в тона на разпространяването на опасни антисемитските митове. Освен това министър-председателят Бенямин Нетаняху е представян като джихадист, а израелското знаме се комбинира с надписи на ИД.

В многобройни публикации се твърди също, че Израел никога не бил атакуван от ИД. Това било доказателство, че терористичната групировка се ръководела от Мосад, пише АРД. Всъщност ИД е признавала за нейни смъртоносни атаки в Израел, например в Хадера през 2022 г., където бяха застреляни двама израелски полицаи.

Появиха се и многобройни публикации, показващи манипулирано изображение, на което се твърди, че израелски войници позират заедно с ислямистки бойци и с двата флага - на Израел и на ИД. Всъщност оригиналната снимка показва войници от израелската армия по време на многонационалното военно учение "Африкански лъв" в Мароко, показва проверката, направена от АРД.

Зеленски отвръща на удара, след като Русия свърза Украйна с атентата в Crocus City Hall

Съмнения около руската версия

Междувременно в Русия все по-силно гласове, включително и от официални източници, сочат с пръст Украйна като виновник. Твърди се, че четиримата заподозрени таджики на възраст 19, 25, 30 и 32 години, са били арестувани на път за Украйна. Даже се появи информация, че най-малко двама от тях вече се били признали за виновни.

Московски съд постанови те да бъдат задържани за период от два месеца, в които текат разследванията. Ако вината им бъде доказана, ги грози доживотен затвор.  

В тази връзка АРД пише, че заподозрените са докарани в районния съд в стъклени клетки и с множество синини, отоци, ожулвания и разкъсвания. Състоянието на мъжете повдига въпроса дали те изобщо са в състояние да говорят свободно и дали не са били изтезавани. Преди съдебното заседание в интернет бяха разпространени видеозаписи, за които се твърди, че показват как арестуваните мъже са били измъчвани, а на един от тях дори е отрязано ухото. Дали тези записи са автентични - това не може да бъде проверено и потвърдено от независим източник, уточнява АРД.

Известният историк Тимъти Снайдър смята, че руската версия е неправдоподобна. "В аргумента на Путин, че заподозрените са били на път към руско-украинската граница, няма смисъл", пише Снайдър в платформата X. Според него Русия разполага с 20 000 километра граница. Защо извършителите "биха се насочили в посока, където в момента руската армия и сили за сигурност са най-силно концентрирани", пита се той.

Кореспондентката на АРД в Москва Ина Рук също така заяви, че Путин "веднага е посочил с пръст Украйна, без да представи никакви доказателства". Към обвиненията му се прибавят и изказвания на говорителката на външното министерство, която твърди, че САЩ били "прикривали Украйна". Вашингтон подчертава, че не разполага с каквито и да е доказателства Украйна да е свързана с атаката. 

Oфициалните изявления на Кремъл не се ползват с доверие особено доверие, припомня АРД. През последните години руската пропаганда унищожи това доверие с многобройни лъжи и неверни твърдения, подчертава още германската медия.

* Във видеото: Съдът остави в ареста обвинените за атентата в Москва

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

По темата

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Снимката е илюстративна

КОД ЧЕРВЕНО: Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

България Преди 37 минути

Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 6 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 6 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 6 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 7 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 16 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 17 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 17 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет