23

С ветовни лидери осъдиха смъртоносно нападение от въоръжени мъже срещу московска концертна зала, където по последни данни са загинали 115 души и са рани поне още 100.

Нападателите, облечени в камуфлажни униформи, влязоха в залата на Crocus City Hall преди началото на рок концерт в петък, откриха огън по публиката и хвърлиха запалителна течност, според журналист на агенция РИА Новости на мястото. Нападението беше поето от групировката "Ислямска държава".

Президентът Владимир Путин пожела бързо възстановяване на ранените жертви и предаде своята благодарност на лекарите, каза руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от руските информационни агенции в събота след среща с него. Путин все още не е коментирал публично атаката.

Украйна няма "нищо общо" с атаката, каза помощникът на президента Михайло Подоляк в Telegram. Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви, че "терористичната атака в Москва е била планирана и умишлена провокация от руските специални служби по заповед на Путин", като се твърди, че целта е била "по-нататъшна ескалация и разширяване на войната" с Украйна.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в петък осъди нападението "по възможно най-категоричния начин", каза говорителят му Фархан Хак. Гутериш „изразява дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите и на народа и на правителството на Руската федерация“, добави той. Съветът за сигурност на ООН също изрази съболезнованията си и призова всички държави „да си сътрудничат активно“ с руското правителство и други власти, за да подведат под отговорност извършителите и поддръжниците на „тези осъдителни терористични актове и да ги изправят пред правосъдието“.

Белият дом изпрати своите съболезнования на жертвите на "ужасното" нападение, заявявайки, че се опитва да получи повече информация. "Нашите мисли са с жертвите на тази ужасна стрелба", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери. "Изображенията са просто ужасни и просто трудни за гледане." Белият дом също така каза, че САЩ са предупредили руските власти по-рано този месец за "планирана терористична атака", която вероятно е насочена към "големи събирания" в Москва.

Китайският президент Си Дзинпин "категорично осъди" нападението и изпрати своите съболезнования на Путин, съобщиха държавните медии. Си „подчерта, че Китай се противопоставя на всички форми на тероризъм, категорично осъжда терористичната атака и твърдо подкрепя усилията на руското правителство да защити своята национална сигурност и стабилност“, каза агенция Синхуа.

Европейският съюз заяви, че е "шокиран и ужасен" от атаката в Москва. "ЕС осъжда всякакви атаки срещу цивилни. Нашите мисли са с всички засегнати руски граждани", каза говорител на ЕС.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство осъжда "най-категорично смъртоносната терористична атака". „Поднасяме нашите сърдечни съболезнования и изразяваме дълбокото си съчувствие към семействата на многото жертви“, добави той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "категорично осъжда терористичната атака, поета от Ислямска държава". "Франция изразява своята солидарност с жертвите, техните близки и целия руски народ", казаха от Елисейския двореца.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди "ужасната терористична атака срещу невинни зрители" в публикация в мрежата X и каза, че "нашите мисли са със семействата на жертвите и всички ранени". МВнР Германия нарече кадрите от атаката "ужасяващи" в публикация в X.

Италианският премиер Джорджа Мелони нарече атаката "отвратителен терористичен акт". „Ужасът от клането на невинни цивилни в Москва е неприемлив“, каза Мелони в изявление, изразявайки своята „пълна солидарност със засегнатите хора и семействата на жертвите“.

Испания заяви, че е "шокирана" от нападението и "осъжда всяка форма на насилие". „Нашата солидарност с жертвите, техните семейства и руския народ“, написа испанското МВнР.

Шведското МВнР заяви в X, че е „ужасено от атаката“ и осъжда „всякакви атаки срещу цивилни“.

Датското външно министерство осъди "ужасното нападение в Москва" и изпрати "съболезнования на жертвите и техните близки" в публикация в X.

„Натъжени от трагичните събития тази вечер в Москва. Сърцата ни са със семействата на жертвите и с всички засегнати“, публикува израелският външен министър Израел Кац в X.

Президентството на палестинската автономия осъди атаката и „потвърди своята солидарност и подкрепа за руското ръководство и приятелския народ на Русия, подчертавайки желанието си за стабилност в приятелската Руска федерация“, предаде официалната информационна агенция УАФА.

В писмо до Путин сирийският президент Башар ал-Асад каза, че нападението е свързано с "болезнените поражения на неонацизма" в "специалната военна операция" на Москва в Украйна. Той каза, че "осъждаме този брутален акт и цялото кръвопролитие, извършено от терористи по света" и обеща да подкрепи Путин "в нашата съвместна война срещу тероризма и трансграничния екстремизъм".

Иранският президент Ебрахим Раиси в телеграма до Путин изрази съболезнованията си, според уебсайта на президентството. Раиси също призова за сериозни действия от страна на международната общност за наказване на заговорниците и извършителите.

МВнР на Турция осъди "тази отвратителна терористична атака срещу невинни цивилни" и изпрати съболезнования на руския народ и правителство.

Муса Факи Махамат, председател на Комисията на Африканския съюз, подчерта в X, че е „шокиран да научи за ужасяващата терористична атака в Москва“. Той изрази солидарност с руския народ и правителството "след тази отвратителна атака".

Терористичната атака в концертна зала в Москва

„Ние изразяваме подкрепата си за президента Владимир Путин и издигаме глас, за да отхвърлим категорично всеки акт на насилие“, подчерта венецуелският президент Николас Мадуро в X.

МВнР на Мексико заяви, че "отхвърля всеки акт на насилие срещу живота на цивилни".

„Индия е солидарна с правителството и народа на Руската федерация в този час на скръб“, изтъкна премиерът Нарендра Моди в X, осъждайки „отвратителната терористична атака“.

Япония осъди атаката, изрази съболезнованията си на опечалените и изрази "сърдечната си съпричастност към ранените", според изявление на говорителя на външното министерство Кобаяши Маки. 

Гърция и Кипър осъдиха терористичната атака край Москва, предадоха гръцката и кипърската новинарски агенции.

Гръцкият министър на националната отбрана Никос Дендиас написа в платформата Х, че „нападението в концертна зала край Москва и отвратителните кадри от него предизвикват безрезервно осъждане“. Дендиас изрази искрени съболезнования на семействата на загиналите, отбеляза АНА-МПА.

Никозия остро осъди смъртоносната терористична атака край Москва, като изрази дълбокия си потрес и съболезнования на семействата и близките на жертвите, предаде КНА.

Кипърското външно министерство написа в Х, че са шокирани „от трагичната новина за терористичната атака в "Крокус сити хол" край Москва. Остро осъждаме атаката срещу цивилни граждани. Нашите искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите“, отбеляза министерството. 

Въоръжени мъже в камуфлажни униформи откриха снощи стрелба с автоматични оръжия в концертна зала в руския град Kрасногорск в Подмосковието, последвана от огромен пожар. При нападението, за което пое отговорност групировката "Ислямска държава", до момента има данни за най-малко 115  жертви. Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е докладвала на президента Владимир Путин, че са задържани 11 души, включително четирима пряко замесени в атаката.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 1 час

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят